Luonnosta apua allergiaoireisiin?

Allergia
siitepöly
suolahuone
nokkonen
yrtit
tee
kuusenkerkkä

Kevät ja siitepölyallergiat tekevät tuloaan. Allergikon kannattaa jo hyvissä ajoin ennen siitepölykautta ryhtyä vahvistamaan kehonsa immuunipuolustusta. Siinä erittäin keskeisenä on hyvä ravitsemus, koska suoliston hyvä kunto on immuunipuolustuksessa aivan oleellinen.

Muutenkin talven jäljiltä voi nyt siirtyä kevyempiin ruokiin ja lisätä kaikenlaisten yrttien, kasvisten, marjojen ja hedelmien syöntiä. Jotta se ei jäisi tyhjiksi sanoiksi, asian toteuttamista helpottaa, jos on jokin tavoite. Esimerkiksi minä päätän, että viikon aikana maistan yhtä uutta hedelmää tai kuun loppuun mennessä olen kokeillut jotain uutta kasvispohjaista reseptiä. Mikä tahansa systeemi toimii, mikä on itsellesi sopiva. Joskus huvittavaa tällainen kaupankäynti itseni kanssa, mutta se tuottaa usein tulosta. Olen joskus nälissäni ja kiireissäni mennyt kauppaan hakemaan välipalaa suklaapatukka mielessä, mutta parempi minä on voittanut, ja olenkin tullut ulos pähkinä-kuivahedelmäpussi kädessäni. Tuntuu hyvältä! Muutenkin olen huomannut, että kesällä ei tee mieli suklaata, koska se on rasvaista ja sulaa ja sotkee helposti. Kesällä maistuvat kevyemmät ruoat, kuten salaatit. Sitä en vaan ymmärrä, miksi yleisissä ruokaloissa ja jopa ravintoloissa on tarjolla vain sitä makeaa, sinappista salaattikastiketta! 

Tässä vaiheessa kevättä voi suolahuoneesta, nenän huuhtelusta vesi-merisuolaseoksella ja pian maasta pilkistävistä nokkosista olla hyötyä. Suolahuonehoito sopii kaikenikäisille ja voi helpottaa oireita, samoin nenän huuhtelu. Nenän limakalvojen kostutukseen voi käyttää myös valmiita suolavettä sisältäviä nenäsuihkeita, jos huuhtelu tuntuu liian hankalalta. Suihkeita löytyy kauppojen hyllyiltä monenlaisia. Limakalvojen hoito auttaa myös vähentämään katupölyn aiheuttamia haittoja. Vai pitäisikö meidänkin ryhtyä käyttämään kasvosuojuksia, kuten Aasiassa? Vieraillessani Taiwanissa näin niitä myytävänä kaikenlaisissa väreissä ja kuoseissa. Nenän paikallisoireiden lisäksi voi kokeilla nokkosta, jota pidetään luonnon antihistamiinina ja lisäksi, varsinkin nuoret nokkosen lehdet ovat erittäin ravintorikkaita. Niitä voi käyttää nokkoslettujen, -keiton ja muiden ruokien tekoon, missä muuten käyttäisi esim. pinaattia. Aivan pian on hyvä aika kerätä nokkosia luonnosta. Ei tietenkään isojen teiden lähettyviltä, koska siellä nokkoset ovat pölyisiä ja niihin on kertynyt raskasmetalleja.

Siteeraan tässä kansallisen allergiaohjelman projektipäällikköä Kimmo Saarista: ”Kesämökkielämä, palstaviljely, partio, kesäleirit ja luontoretket linkittävät vielä monet kaupunkilaiset luontoympäristöön. Siinä sivussa kertyy myös allergiaterveyttä: immuunijärjestelmä ei tunteile mutta ottaa opikseen jos sitä on tarjolla. Elävä monimuotoinen luonto ja terve ihminen kulkevat käsi kädessä.”

Ihania kevään etenemiseen liittyviä juttuja ovat myös kuusenkerkät, jotka ovat todella ravintorikkaita. Kuusenkerkät ovat kuusen vaaleanvihreitä vuosikasvuja, joita voi keräillä maanomistajan luvalla. Kannattaa ottaa useammasta kuusesta eikä tyhjentää sitä yhtä kuusta täysin! Niissä on paljon hivenaineita, A- ja C-vitamiinia sekä antioksidantteja. Ne sopivat salaatteihin ja niistä voi hauduttaa raikasta juomaa. Kokeilimme mieheni kanssa viime keväänä juomaa ja täytyy sanoa, että olin yllättynyt sen hyvästä mausta. Jos haluaa, juomaan voi lisätä pikkuisen hunajaa.

Lopuksi hehkutan vielä vihreää teetä. Olin taannoin työmatkalla Taiwanissa ja sehän on teenjuojien luvattu maa. Siellä juodaan todella paljon vihreää teetä ja jonkun verran mustaa - yleensä kylmänä, koska ilmasto on lämmin. Kaupan juomahyllyt olivat täynnä erilaisia kylmiä teejuomia, maustettuja, sokeroituja ja ilman sokeria, maidon kera tai ilman, mutta limua sai hakemalla hakea. Ilmankos taiwanilaiset ovat hoikkia! Ostin myös kotiin teepusseja, joista haudutetaan kylmää, vihreää teetä. Ravintoloissa tarjoiltiin ihania teedrinkkejä: oli lemon green tea, lime green tea, grapefruit green tea, fruit tea jne. Ne tarjottiin tuopinkokoisista laseista jäiden kera ja nautittiin pillillä. Fruit tea oli lähinnä hedelmädrinkki: lasissa oli kai vähän teetä, lisäksi tuoremehua, hedelmäpaloja, mintun lehtiä ja jäitä. Matkalla kohtaamani erikoisin drinkki tarjottiin meille, kun olimme opintokäynnillä paikallisessa apteekissa: mustaa teetä maidon kera, jossa oli tummia, viinikumin oloisia palleroita. Sekin nautittiin paksun pillin avulla. Maku oli oikein hyvä kummallisesta olomuodosta huolimatta.

Tehdäänkö yhdessä vihreästä teestä kesän hittijuoma? Heitän lukijoille haasteen kehittää hyvä juomaresepti, joka voidaan tässä blogissa julkaista. Vihreä teehän on todella terveellinen juoma: se sekä piristää että rauhoittaa, voi suojata syövältä sekä sydän- ja verisuonitaudeilta, voi edistää painonhallintaa, toimii antioksidanttina ja janojuomana.