Luonnollisia keinoja kilpirauhasen tukemiseen

Jos sinua piinaa jatkuva väsymys, alakulo, viluinen olo ja kylmät väreet, saatat sairastaa tietämättäsi kilpirauhasen vajaatoimintaa. Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi) syntyy, kun kilpirauhanen ei enää pysty tuottamaan riittävästi kilpirauhashormoneja. Monilla vajaatoimintaan viittaavia oireita saatetaan hoitaa masennuksena. Jos oireisiin kiinnitetään huomiota ajoissa, voidaan lievä kilpirauhasen vajaatoiminta mahdollisesti korjata normaaliksi ilman varsinaisia lääkkeitä. Tässä ovat tärkeänä tekijänä elämäntavat, ruokavalio ja ravintolisät.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleistyvä sairaus, johon liittyy mm. kilpirauhashormonien toimintahäiriö tai riittämätön hormonien tuotanto. Vajaasti toimiva kilpirauhanen on huomattavasti yleisempi naisilla kuin miehillä. Kilpirauhanen tuottaa hormoneja, jotka vaikuttavat jokaiseen tärkeään elimeen sekä jokaikisen solun aineenvaihduntaan ja korjaukseen. Siksi ei ole yllätys, että vajaasti toimiva kilpirauhanen voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten matala energiataso, henkinen väsymys, näköhäiriöt, päänsärky, masennus, ummetus ja sydämentykytys. Keskeisiä oireita ovat sitkeä painonnousu, alhainen perusruumiinlämpö ja siihen liittyvät kylmät kädet ja jalat, kuiva iho, ohenevat hiukset ja käheä ääni. Vaikeassa vajaatoiminnassa oireet ovat yleensä selkeitä, mutta koska ne tulevat usein hitaasti ja salakavalasti, ihminen tottuu niihin, eikä välttämättä yhdistä niitä sairauteen.

Ruokavalio ja elämäntavat vajaasti toimivan kilpirauhasen tueksi

Moni on saanut apua gluteenittomasta ruokavaliosta. Lisäksi ruokavaliossa on hyvä olla runsaasti raakaravintoa: marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Hyviä proteiinin lähteitä suositaan kilpirauhaselle tärkeän tyrosiini-aminohapon saamiseksi. Hyvä proteiininlähde pähkinöiden, papujen ja siementen lisäksi on rasvainen merikala, joka sisältää runsaasti myös omega-3-rasvahappoja. Joissain tutkimuksissa on osoitettu, että omega-3-rasvahapot, etenkin EPA, voisivat estää tietyntyyppisiä kilpirauhasen vajaatoimintoja ja auttaa säätelemään tulehdusta, joka liittyy sekä kilpirauhasen liika- että vajaatoimintaan.

Erilaiset ympäristöstä saamamme myrkyt ovat haitallisia kilpirauhaselle. Haitallisia ovat esimerkiksi pesujauheiden kemikaalit, muovien pehmentämiseen käytettävät ftalaatit, UV-aurinkosuojat ja tupakansavu. Myös amalgaamipaikkojen elohopea voi vaurioittaa kilpirauhasta, samoin juomaveden ja hammastahnan sisältämä fluori. Vuoteen 1970 asti Euroopassa lääkärit käyttivät fluoria kilpirauhasen liikatoiminnan hoitoon, sillä sen oli todettu lamaavan kilpirauhasen toimintaa. Monia näistä myrkkykuormitusta lisäävistä tekijöistä pystyy vähentämään omilla valinnoilla. Kannattaa välttää myös alkoholia ja stressiä, niistä kilpirauhanen ei pidä!

Tärkeitä ravintolisiä vajaasti toimivan kilpirauhasen tueksi

Jodi on kilpirauhasen toiminnalle välttämätön hivenaine. Jodin puute voi aiheuttaa kilpirauhasen toiminnan häiriöitä. Jodi on olennainen T3- ja T4-hormonin rakennusosa, lisäksi se on tärkeä monien muiden hormonien muodostuksessa. Jodia tarvitaan kehon jokaisen solun ja elimen optimaaliseen toimintaan. Kilpirauhasen lisäksi esimerkiksi aivot, rintarauhaset, munasarjat, eturauhanen ja lisämunuaiset tarvitsevat jodia.

Nykyään ruoasta ei välttämättä saa riittävästi jodia, ja sen puute onkin yleistä. Merilevä on hyvä jodin lähde mutta ei kuulu monenkaan päivittäiseen ruokavalioon. Jodia saa pieniä määriä äyriäisistä ja merikalasta, maitotuotteista ja kananmunista sekä jodioidusta suolasta. Ruokateollisuus ei käytä nykyään jodioitua suolaa. Virallinen saantisuositus jodille on 150 µg/vrk, mikä on usein riittämätön määrä. Jodin saannin turvallisena rajana aikuisilla pidetään 600 µg /vrk.

Seleeni vastaa aktiivisten kilpirauhashormonien tuotannosta ja säätelystä. Kolme seleenistä riippuvaista ns. dejodinaasia voivat sekä aktivoida että tehdä tehottomiksi kilpirauhashormoneja. Seleenin puutos voi myös pahentaa jodin puutoksen tai jodin liikasaannin vaikutuksia. Suomen maaperä on seleeniköyhää, joten seleenivalmisteiden käyttöä kannattaa suosia.

Sinkin puute hidastaa tyroksiinin vapautumista kilpirauhasesta verenkiertoon. Sinkin puutos vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan alentamalla kilpirauhashormonitasoja.

Tyrosiini on aminohappo ja kilpirauhashormonien (lisämunuaiskuoreen liittyvien hormonien) sekä dopamiinin esiaste. Se tukee sopeutumista stressaaviin tilanteisiin.

Glysiini tukee kilpirauhashormonien synteesiä. Se voi toimia signaalina joka aktivoi kilpirauhasen toimintaa ravinteiden saannin aikana, jolloin imeytyminen tehostuu.

Uusi ainutlaatuinen ravintolisä TH-intensive sisältää tarkoin harkitut määrät jodia ja seleeniä, jotka tukevat kilpirauhasen normaalia toimintaa sekä tärkeitä aminohappoja L-tyrosiinia ja L-glysiiniä. Lisäksi se sisältää C-, B1- ja B3-vitamiineja, jotka tukevat energiatuotantoa, piristävät ja vahvistavat sekä lisäksi sinkkiä, joka suojaa elimistöä hapetusstressiltä.

Tuote on saatavilla Luontaistuntija-myymälöistä ja verkkokaupasta.

Lehden muita artikkeleita

Pirkko Mannola luottaa ravintolisiin
Aktiivinen nainen näyttelee vielä Pirkko Mannola on nähty syksyllä Helsingin Kaupunginteatterin The Ladykillers...
Lue
Haluatko laihtua ilman jatkuvaa näläntunnetta ja makeannälkää?
Kiusaukset makeisia, makeita leivonnaisia tai paljon epäterveellisiä rasvoja ja suolaa sisältäviä ruokia kohtaan ovat...
Lue
Kilot kuriin kahvin ja konjac´in avulla
Kyseessä on norjalaisen Med-Eq Oy:n pitkäaikaisen kehittelytyön tuloksena syntynyt ravintolisä, jossa yhdistyy 4 eri...
Lue