Limsat huonoja lasten luustolle

Asiantuntijat ovat huolissaan lasten juomatottumusten muutoksista. Limut ja energiajuomat korvaavat elimistölle tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita, vitamiineja ja proteiineja sisältäviä maitotuotteita. Maidon on todettu edistävän luumassan karttumista sekä pituuskasvua ja maidottoman ruokavalion olevan yhteydessä luuston lisääntyneeseen murtumariskiin.

Suomen Luustoliitto ry:n mediaseminaarissa ravitsemustieteen dosentti, ETT, tutkija Heli Viljakainen antoi vinkkejä viisaisiin juomavalintoihin. Niiden mukaan tulisi juoda päivittäin ruoan lisäksi 1-1,5 litraa nesteitä. Paras janojuoma on tavallinen vesijohtovesi, jonka lisäksi suositellaan mieluiten rasvatonta maitoa, piimää ja maustamatonta tai vähäsokerista jogurttia. Kahvi ja tee kannattaa nauttia ilman sokeria sellaisenaan tai maidon kera. Makeita ja happamia juomia tulisi käyttää vain satunnaisesti - mieluiten ruoan kanssa. Alle 15-vuotiaille ei suositella kofeiinipitoisia juomia.

Viljakaisen tuomitsemien limujen juodut kalorit säätelevät ruokahalua ja energiansaantia kiinteää ruokaa heikommin. Näin ollen ne myös ovat yhteydessä lasten ja nuorten nopeaan painonnousuun sekä muihin epäterveellisiin ruokailutottumuksiin ja elämäntapoihin ja muodostavat pikaruokakulttuurin kulmakiven. Ravitsemuksellisesti limut sisältävät tyhjää energiaa, eivät ravintoaineita, ja niiden nauttiminen tulee nopeasti tavaksi.

Timo Elo, toimittaja