Liika vyötärörasva ylläpitää jatkuvaa hiljaista tulehdusta elimistössä

Vyötärörasva ei ole pelkästään laiska energiavarasto, vaan se toimii kuin mikä tahansa erittävä rauhanen. Erityisesti vatsaonteloon ja sisäelimiin kuten maksaan, haimaan ja sydämeen kertyvä rasva häiritsee monella tavalla elimistön toimintaa.

Rasvasolujen toiminta kuitenkin heikkenee lihavuuden seurauksena, ja se taas voi ylläpitää sekä lisätä lihavuutta. Useat tutkimukset ovat osoittaneet että kurkumiini ja resveratroli voivat olla hyödyksi ylipainon aiheuttamissa tulehduksissa ja omalta osaltaan painonpudotuksessa. Seleeni taas on tärkeä antioksidantti, joka huolehtii mm. maksan hyvinvoinnista. Sillä on myös tärkeä merkitys, kun halutaan torjua ylipainon haittoja.
 

Resveratroli on useissa kasveissa esiintyvä fenoliyhdiste, jota on löydetty erityisesti punaisista ja sinisistä rypäleistä sekä puolukoista, mustikoista ja karpaloista. Rypäleet tuottavat resveratrolia ilmeisesti suojautuakseen sienitaudeilta. Ranskalaisten huomattavan alhaisen sydän- ja verisuonitautiesiintyvyyden on selitetty johtuvan heidän runsaasta punaviinin kulutuksestaan. Punaviinin runsas juominen aiheuttaa terveysongelmia, joten parempia vaihtoehtoja ovat ravintolisät tai viinirypälemehu. Resveratroli on yksi rypäleiden voimakkaimmista terveyttä edistävistä polyfenoleista, jonka sanotaan kumoavan runsaskalorisen ruokavalion aiheuttamia haittoja. Sen on todettu hillitsevän rasvasolujen syntyä, minkä vuoksi se voi auttaa luonnollista painonpudotustekniikkaa etsiviä ihmisiä. Vuonna 2006 tehdyssä tutkimuksessa ylisyötettyjen hiirten painon nousu loppui, kun niille annettiin resveratrolia. Samalla hiirten terveys kohentui huomattavasti.
 

Kurkumiini on peräisin kurkumakasvista Etelä-Aasiasta, jossa sitä käytetään runsaasti luonnonmukaisena mausteena sekä lääkkeenä moneen vaivaan. Kurkumiini antaa keltaisen tai oranssin värin, ja siksi sitä käytetään makeisissa, hedelmissä, keitoissa ja muissa tuotteissa tuomaan tai korostamaan keltaista väriä. Kurkumiinilla on todettu runsaasti hyödyllisiä terveysvaikutuksia mm. nivelille ja lihaksille, ruoansulatuskanavan ongelmiin ja energian puutteeseen. Uusimmat tutkimukset kertovat, että kurkumiinista voi olla apua myös ylipainon torjuntaan. Se ilmeisesti vähentää painonnousua tukahduttamalla rasvakudoksen kasvua. Tutkijat ovat löytäneet ylipainoisilla esiintyvästä rasvasta haitallisen valkuaisaineen, joka aloittaa elimistössä ketjureaktion: verisuonet muotoutuvat uudelleen ja alkavat houkutella puolustussoluja. Seurauksena on tulehdustila, joka kroonistuessaan voi aiheuttaa monenlaista muuta terveysongelmaa.
 

Seleeniä on Suomen maaperässä niukasti, ja siksi sitä ei kulkeudu riittävästi elintarvikkeisiin (vilja, maito, liha) ja sitä kautta ihmiseen. Se on kuitenkin eläimille ja ihmisille välttämätön hivenaine. Vuonna 1987 suomalaisten kokoveren seleenipitoisuus oli tutkimusten mukaan noin 2,5 μmol/l. Pitoisuus on tasaisesti laskenut. Vuonna 2003 mittaustulos oli noin 1,6 μmol/l siitä huolimatta, että natriumselenaattia on lisätty muun muassa kasvilannoitteisiin Maa ja metsätalousministeriön päätöksellä. Vaikka seleeniä lisätäänkin lannoitteisiin, on suomalaisten seleenin saanti ruuasta yhä maailman vähäisimpiä. Lisäksi ostamme enemmän säilöttyjä ja puolivalmiita ruokia ja eineksiä, mikä on omiaan vähentämään seleenin saantiamme. Seleeni on paitsi antioksidantti, myös ihmiselle välttämätön hivenaine. Se lisää elimistön immuunipuolustusta, ylläpitää silmien, ihon ja hiuksien terveyttä, on hyväksi kilpirauhaselle sekä huolehtii maksan toiminnasta. Maksalla on keskeinen merkitys aineenvaihdunnassa. Se erittää sappea, jossa on ruuansulatuksen kannalta monia tärkeitä aineita. Maksa käsittelee imeytyneitä ravintoaineita ja vitamiineja, sekä varastoi ja muokkaa niitä elimistön tarpeita vastaavaksi. Hyvällä maksan toiminnalla on siis myös tärkeä merkitys myös painonpudotuksessa.
 

Sekure on valmiste, joka sisältää resveratrolin, kurkuman ja seleenin hyvät vaikutukset samassa tabletissa. 
 

Tuotetta on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja -verkkokaupassa 3.5.–30.5.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Terveysuutisia maailmalta
Lämpimät terveiset terveysalan messuilta Lontoosta. Siellä minulle vahvistui jo aiemmin kokemani tunne: tämä on se...
Lue
Kalaöljyn EPA-rasvahappo suojaa sydäntä ja ehkäisee valtimotauteja
  E-EPAa on tutkittu pitkään psykiatriassa ja kardio­logiassa, ja tulokset ovat vallan erinomaisia. E-EPA ehkäi...
Lue