Kylli Kukk: Jooga kasvattaa emotionaalisia muskeleita

Fysioterapeutti ja joogaopettaja Kylli Kukk on löytänyt työn, joka antaa voimaa ja hyvää mieltä itselle ja muille. Hän opettaa joogaa, luennoi sekä järjestää jooga- ja hyvinvointimatkoja ulkomaille.

Helsingissä sijaitseva joogakeskus Shanti on Kylli Kukkille kuin oma lapsi. Työhön motivoi rakkaus joogan opettamista ja ihmisiä kohtaan. Tuntuu hienolta nähdä, että asiakkaat jaksavat raahautua kotisohvalta joogasalille yhä uudestaan. 

Joogakoulu Shantissa suosituin joogamuoto on jo pitempään ollut lempeä ja kokonaisvaltainen hatha-jooga. 

–  Pelkkä fyysinen harjoitus ei enää palvele. Nykymaailmassa tarvitaan myös emotionaalisia muskeleita. Jooga aktivoi onnellisuushormeja, siinä juhlistetaan itseä ja elämää, opettaja kuvailee.

Toki harjoittelu tuo hyvää oloa myös fyysisellä tasolla, ja on hyväksi muun muassa nivelille.

–  Nivelet kaipaavat pyöreitä liikkeitä, ja myös niitä ympäröiviä lihaksia tulisi vahvistaa, notkistaa ja venyttää. Niveliä kuluttaa liika saman asian tekeminen, joten kannattaa liikkua monipuolisesti.

Hoppu on ”hanurista”

Nuorena Kylli Kukk harrasti kilpaurheilua, lajinaan seitsenottelu. Jooga alkoi kiinnostaa voimakkaasti teini-iässä, mutta se oli tuohon aikaan Neuvosto-Virossa kiellettyä. Suomeen muutto mahdollisti keskittymisen joogaan.

Jooga ja moninaiset elämänkokemukset ovat saaneet aikaan sen, että Kylli Kukk osaa nykyään ottaa aika ”lunkisti”. Työkään ei ole tiukkapipoista puurtamista.

–  Olen hyvin onnekas, sillä työni ei ole rasittavaa, päinvastoin se palauttaa. Työhöni kuuluu rentoutumista, hassuttelua ja hymyä. Minulla on paljon myös vapaa-aikaa, jolloin esimerkiksi kävelen ja pyöräilen paljon.

Nykyään monella kuitenkin tuntuu olevan alituinen kiire. 

–  Jos sinulla on aina kiire, kannattaa miettiä, mihin oikein on kiire. Juoksetko kenties hautaan, Kylli Kukk kärjistää.

Kiireen katkaisu ei aina tarkoita, että pitäisi ehtiä tunniksi pariksi vaikka joogasalille.

–   Kyse on siitä, ettei anneta kellolle ja kalenterille valtaa. Otetaan vaikka puolitoista minuuttia aikaa itselle rentoutumiseen ja rauhoittumiseen. Vähennä määrää ja lisää laatua! Ole hyvä itsellesi ja toista vaikka jotakin mieluisaa mantraa tai ajattele hyviä asioita, Kylli Kukk neuvoo.

Eroon riippuvuuksista

Kylli Kukk kiinnittää nykyisin huomiota siihen, mitä suuhunsa laittaa. Aiemmin sokeriherkut olivat osa jokapäiväistä elämää.

– Vuonna 1994, kun Estonia upposi, ajattelin, että elämää ja elossa oloa on syytä juhlistaa. Elämän juhlaan kuului kakkupala päivässä. Tätä ajattelutapaa olen sittemmin muuttanut, ja jokapäiväiseen ruokavalioon ei kuulu sokeria. On terveellisempiä tapoja juhlistaa elämää, Kylli Kukk hymähtää.

Hän on tullut tietoiseksi sellaisista asioista kuten hiljainen tulehdus, jota voivat edistää vehnä, sokeri ja maito. Erityisesti läheisen ihmisen syöpä sai muuttamaan omaa ruokavaliota.

Joogaperinteessä on myös mielen keinoja, joiden avulla voi koittaa päästä eroon riippuvuuksista, kuten liiasta makean syönnistä.

– Joogassa saatetaan ajatella ”imeliä ajatuksia”. Kun tarpeeksi ajattelee oikein hunajaisia ja makeita ajatuksia, ei lopulta enää tee edes mieli suklaata tai herkkuja. Ikään kuin huijataan omia aivoja!

Ajatuksilla ja omalla asenteella on suuri vaikutus siihen, miten reagoi ympäröivään todellisuuteen, vaikkapa säähän. Helmikuussa talvi hurmaa, kun lumi kimmeltää valkoisena mutta välillä taas tarvotaan harmaassa loskassa. Kylli Kukk ei anna vuodenaikojen häiritä itseäään.

– Liha säilyy hyvin pakkasessa, vitsailee Kylli Kukk talvella. Ei kannata lamaantua mistään, kuten kehnosta säästä, vaan valjastaa sisäinen tuli-elementti käyttöön!

Lue myös: Kylli Kukk: nautitaan kehossa olosta

Lehden muita artikkeleita

Hyvän olon tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa 1.–28.2.2019 tai niin kauan kuin tuotteita...
Lue
Kotimaiset shampoopalat suurella sydämellä
Joko olet kokeillut ekologisia ja hellävaraisia shampoopaloja? Carita Cosmetiikan Merilevä Shampoopala valmistetaan 100...
Lue
Nitisevätkö nivelesi? Kokeile Viridian Nivel Complexia!
  Mitkä tekijät voivat aiheuttaa nivelongelmia? Paljon esillä ollut asia, krooninen hiljainen tulehdus on...
Lue