Kurkumiini kiinnostaa

Kurkuma on inkiväärin sukuinen ruohokasvi, jonka juuresta saadaan voimakkaan keltaista, aromaattista maustejauhetta. Kurkumaa on käytetty tuhansia vuosia intialaisessa ja kiinalaisessa lääkintä­perinteessä mm. tulehduksia lievittävänä sekä maksaa ja sappea hoitavana.

Intialaiset käyttävät kurkumaa jopa 1,5–2 grammaa päivässä. Euroopassa se on ollut lähinnä ruoan lisäaine ja mauste, mutta nykyään kurkuman terveyshyödyt tunnetaan paremmin ja kiinnostus on kasvanut huimaa vauhtia.
 

Kurkuma – keltaista kultaa

Intia on ylivoimaisesti kurkuman suurin tuottaja, mutta sitä viljellään myös Aasiassa ja Afrikassa. Kurkuman juuresta saadaan voimakkaan keltaista maustejauhetta, jota käytetään mm. curry-mausteessa. Ayurveda on perinteinen intialainen terveydenhoitojärjestelmä, jossa kurkumaa arvostetaan puhdistavana, ruoansulatusta parantavana, kuumetta laskevana, tulehduksia lievittävänä ja maksaa hoitavana kasvina. Euroopassa kurkuman käyttö on aikaisemmin ollut vähäistä mutta nyt kiinnostus on lähtenyt nousuun, kun länsimaiset tutkijat ovat nostaneet kurkuman monet mahdolliset terveysvaikutukset esiin.
 

Kurkuma tutkimuksen kohteena

Kurkumalla tehtiin pelkästään vuosina 2000–2013 yli 5000 erilaista tutkimusta. Suurimman kiinnostuksen kohteena on ollut kurkuman mahdollinen apu nivelongelmissa mm. nivelrikossa ja nivelreumassa, erilaisissa tulehduksissa sekä ruoansulatuskanavan vaivoissa. Seuraaville kurkumaa koskeville terveysväittämille ollaan hakemassa hyväksyntää EFSA:sta (Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto), käsittely on vielä kesken.

  • Auttaa vähentämään tulehdusta ja oksidatiivista stressiä
  • Auttaa ylläpitämään maksan terveyttä
  • Auttaa suojaamaan niveliä
  • Auttaa ylläpitämään nivelien joustavuutta
  • Käytetty helpottamaan ruoansulatusta
  • Auttaa tukemaan maksan normaalia toimintaa
  • Tukee maksan toimintaa ja sapen eritystä
  • Edistää ruoansulatusta
  • Auttaa helpottamaan rasvojen pilkkoutumista

 

Puhdas ja vahva kurkumiiniuute BCM-95

Kurkumiini ja kurkuminoidit ovat juuren aktiivisia ainesosia, jotka sisältävät sen tärkeimmät terveyshyödyt. Jauhetussa mausteessa kurkumiinin pitoisuus on varsin vähäinen. Jos halutaan, että keho saa kaikki antioksidantti- ja tulehdusvastaiset vaikutukset, ei riitä, että syö raakaa kurkumaa tai käyttää sitä kuivattuna jauheena. Kurkumiinien vähäinen imeytyvyys suun kautta otettuna johtuu siitä, että se metaboloituu nopeasti ja imeytyvyys verenkiertoon on heikkoa.

Markkinoilla on erilaisilla menetelmillä käsiteltyjä uutteita, joilla pyritään saamaan mahdollisimman tehokas valmiste. Imeytymisongelmaa on parannettu lisäämällä uutoksiin mustapippurin piperiiniä, fosfatidyylikoliinia tai soijalesitiiniä. Yksi menetelmä on osoittautunut erityisen tehokkaaksi ja sitä kutsutaan nimellä BCM-95® uute. Siinä on hyödynnetty kurkumauutteen lisäksi kurkuman omia eteerisiä öljyjä, jotka parantavat ratkaisevasti sen bioaktiivisuutta, vahvuutta ja imeytyvyyttä. Biomedin Vahva Kurkumiini BCM-95® sisältää 86 % kurkuminoideja, eikä siihen ole lisätty minkäänlaisia lisäaineita.
 

Tuotetta on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 1.–30.11.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Vuoden 2018 parhaat terveystuotteet
  Vuoden 2018 Terveystuote NivelActive NivelActive tarjoaa markkinoiden nopeimman ja eettisesti vahvan...
Lue
Mistä energiaa arkeen?
Totesin ubikinonin voimaannuttavan vaikutuksen taannoin itse, kun takanani oli kaksi melkein peräjälkeen sairastettua...
Lue