Kuidut ja bakteerit tasapainoon

Tietomme suoliston bakteerikasvuston tärkeästä merkityksestä ihmisen terveydelle on vahvistunut. Erityisesti antibioottien laajan käytön tiedetään häiritsevän suoliston normaalia toimintaa sekä bakteerikantaa. Useimmiten antibioottien käyttö on perusteltua, mutta kannattaa ottaa huomioon, että niillä voi olla hyvin hankalia sivu- tai haittavaikutuksia. Ilmavaivat, turvotus, kutina ja kosteus peräaukossa sekä monenlaiset herkistymiset eri ruoka-aineille voivat olla oireita suoliston huonosta tasapainosta.

Muista tärkeät kuidut

Suoliston bakteerikannan hyvinvointiin vaikuttaa ensisijaisesti syömäsi ravinto. Tärkeää on huolehtia mm. riittävästä ravintokuidun saannista. Suomalaisten kuidun saanti on edelleen nykyistä ravitsemussuositusta alhaisempi. Kasvikset, hedelmät ja täysjyväviljat toimivat hyvänä ravintokuidun lähteinä, mutta erityisen hyviä kuitulisiä saa pellavarouheesta ja marjoista.

Pellava – täydellistä terveysruokaa

Pellava on monipuolinen kasvi, joka voidaan hyödyntää varresta siemeniin. Siitä voidaan valmistaa mm. lääkkeitä, öljyä, kangasta, rakennusten lämpö- ja äänieristeitä jne. Pellavakasvista voidaan hyödyntää lähes 100 %. Pellavaa on käytetty jo ainakin 5000 vuotta ravinto- ja kuitukasvina. Se kuuluukin suomalaiseen maalaiskulttuurimaisemaan.

Pellavansiemenet sisältävät runsaasti kuitua. Liukenematon kuitu toimii suoliston hyväksi lisäämällä ulosteen massaa ja tarpeellisten bakteerien määrää. Pellavansiemenissä on erityisen paljon linoli- ja alfalinoleenihappoa. Alfalinoleenihappo (ALA) on ihmiselle välttämätön rasvahappo, joka lukeutuu Omega 3 -rasvahappoihin. Suomalaisessa pitkän päivän alueella kasvavassa pellavassa on jopa 20 % enemmän hyviä rasvahappoja kuin ulkomailta tuodussa.

Pellavan lignaanit ja suoliston bakteerikanta

Useiden tutkimusten kohteena ovat monissa syötävissä kasveissa esiintyvät ja kuituihin sitoutuneet lignaaniyhdisteet. Lignaaneja saa erityisen paljon pellavansiemenistä. Jotta lignaanien terveyshyödyt saadaan elimistön käyttöön, täytyy suoliston bakteerikannan olla kunnossa. Paksusuolen hyvät bakteerit muuntavat lignaanit hormoninkaltaisiksi yhdisteiksi, jotka ovat hyödyksi sekä miehille että naisille. Kun suolisto on ”rempallaan” ja ruokavalio ei sisällä riittävästi ravintoaineita, joista saa terveyttä edistäviä bakteereita, olisi ihanteellista käyttää pellavatuotteiden ohella ihmisperäisiä maitohappobakteerivalmisteita.

Marjat – metsiemme värikkäät ihmeet

Marjat tuovat suurta lisäarvoa ruoka¿valioomme, mutta myös vatsamme hyvinvoinnille. Mustikka, tyrni, karpalo ja ruusunmarja sisältävät runsaasti flavonoideja, antosyanideja ja fenolisia yhdisteitä, joilla tiedetään olevan runsaasti hyviä vaikutuksia koko elimistölle.

LINOMIX on suomalainen ravitsemusasiantuntijoiden suunnittelema ravintolisä, joka sisältää pellavarouheen lisäksi 24 % marjoja, pienen määrän kauralesettä ja intiaanisokeria. Hyvänmakuinen ja helppokäyttöinen ”ravintopommi”, jota voi lisätä puuroon, jogurttiin, marjakeittoon ym. Kaksi rkl päivässä antaa hyvän perustan terveelliseen ruokavalioon.

Tuotetta on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Muista lomailla joka päivä
Tällä kertaa haluan jakaa erään kurssin terveisiä! Tee elämästäsi yksinkertaista: rauhoita se, havainnoi. Päätä...
Lue
Turvallisesti auringossa
Aurinkokapseleilla valmistat ihosi auringon säteisiin. Kapseleita on erilaisia: useimmiten ne sisältävät...
Lue
Kilpirauhanen tarvitsee jodia ja seleeniä
Kilpirauhasen toimintahäiriöt Kilpirauhanen on pieni perhosen muotoinen elin kaulassa aivan aataminomenan alapuolella...
Lue