Kroonisen kivun luonnonmukaista hoitoa

Ylipaino on tunnetusti riski kroonisen kivun kehittymiselle – se liittyy suoli-aivoakseliin. Vääränlainen ruokavalio lisää tulehdusta lisäävien välittäjäaineiden määrää ja kipua.

New Yorkissa tehdyn pitkittäistutkimuksen mukaan painoindeksi BMI oli yhteydessä yli 70-vuo­tiaiden kiputiloihin. Tutkittavista 34 % täytti metabolisen oireyhtymän kriteerit ja heistä 52 % kärsi kroonisesta kivusta. Merkittävin yhteys kipuun oli vyötärönympäryksellä. Se lähes kaksinkertaisti riskin kehittää krooninen kipu. Liikalihavuus näyttäisi olevan tulehdusta lisäävä tila, jossa sisäelinten ympärille kertyvä rasva syntetisoi tulehdusvälittäjäaineita. Ylipainoon liittyvä liikkumattomuus voi lisätä sekä kipua että masentuneisuutta.
 

Vitamiinitasot kuntoon

Mikroravinteet ovat tärkeitä keskushermoston toiminnalle. B12-vitamiinin ja folaatin puutteet voivat johtaa kivuliaaseen hermovauriokipuun. Vitamiinien vajeet ovat yleisiä myös yltäkylläisissä länsimaissa. Troeschin tutkimuksen(1) mukaan peräti 75 % Iso-Britannian, Saksan, Alankomaiden ja Yhdysvaltain väestöstä ei saa ravinnostaan päivittäin suositeltuja vitamiinimääriä. Eniten puutetta esiintyi D-vitamiinin saannissa. D-vitamiinin puute aiheuttaa muskuloskeletaalista kipua, josta kärsivät mm. fibromyalgia-, reuma- ja artroosi­potilaat. Hicksin tutkimuksessa (2), johon osallistui 958 vähintään 65-vuotiasta henkilöä, matala D-vitamiinitaso (<25 nmol/l) oli yhteydessä naisten selkäkipuun. Pitkään on kiistelty siitä, mikä on terveellinen D-vitamiinitaso. Nyt tutkijoiden enemmistön mukaan seerumin D-vitamiinipitoisuus <50 nmol/l kuvastaa puutetta, 51–74 nmol/l vajetta ja vähintään 75 nmol/l olisi terveellinen taso (3).
 

C-vitamiini vähentää tulehdusta

C-vitamiini toimii antioksidanttina, ja sillä on anti-inflammatorisia (tulehduksen vastaisia) vaikutuksia. C-vitamiinin puute johtaa keripukkiin, jolle on tyypillistä luu- ja lihaskipu. Yhdysvaltalaisista aikuisista 10–14 % kärsii keripukista(4). Matalatuloisista briteistä 25 % miehistä ja 16 % naisista kärsii C-vitamiinin puutteesta, ja viidesosalla pitoisuudet ovat alakantissa. C-vitamiinin puute saattaa lisätä herpeksen tai vyöruusun jälkeisen hermokivun riskiä sekä migreenin ja CRPS:n syntyä (paikallinen monimuotoinen kipuoireyhtymä). C-vitamiinilisän määrä voi olla esim. 500–750 mg aamulla ja 500–750 mg päivällä, jos potilaalla ei ole virtsatiekiviä tai voimakasta vuototaipumusta.
 

Tärkeä omega-3-rasvahappo

Länsimaisessa ruokavaliossa omega-6-rasvahappojen määrä on paljon suurempi kuin omega-3-rasvahappojen. Liian suuri omega-6/3-rasvahapposuhde edesauttaa kroonisen tulehduksen ja elintasosairauksien (ylipaino, 2-tyypin diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit) syntyä. Länsimaissa omega-3-rasvahappojen saanti jää paljon alle suositusten, joka on vähintään 500 mg päivässä (5). Ruokavalion omega-3/6-suhde liittyy tulehdukselliseen kipuun. Meta-analyysin (6) mukaan omega-3-rasvahappolisä vähensi merkitsevästi reumapotilaiden nivelkipua, aamujäykkyyttä, tulehduskipulääkkeiden käyttöä tai nivelkipua, joka liittyy tulehdukselliseen suolitautiin.
 

Kroonisen kipupotilaan ruokavalio
 

Omega-3 ja alfalinoleenihappo

Paras omega-3-rasvahappojen lähde on rasvainen kala, mutta se sisältää usein myrkyllisiä raskasmetalleja ja muoveja, joten sitä ei voi suositella kuin kerran viikossa. Päivittäin suosittelen nautittavaksi hyvälaatuisia kala- ja krilliöljykapseleita, joissa on laaduntae, että ne eivät ole härskejä eivätkä sisällä raskasmetalleja. Niistä saa tärkeitä omega-3-rasvahappoja EPAa ja DHAta. EPA suojelee mm. masennukselta ja DHA ylläpitää mm. hyvää ajatus- ja muistitoimintaa. Lisäksi tarvitaan alfalipoleenihappoa, jonka hyvä taso tuo suojaa mm. rintasyöpää vastaan. Sitä saa etenkin saksanpähkinöistä ja pellavansiemenistä, pellavansiemenrouheesta tai neitsytpuristetusta pellavaöljystä. Rouhetta voi ottaa korkeintaan ruokalusikallisen päivässä tai pellavansiemenöljyä 1tl sekoitettuna esim. puuroon tai jogurttiin. Raskaana olevien pitää välttää sekä myrkkyä sisältäviä kaloja että kadmiumia pieninä määrinä mahdollisesti sisältäviä pellavansiemeniä tai -rouhetta.
 

Ruokavalion perusta: monipuolinen kasvisruokavalio

Paras tapa optimoida omega-3/6 rasvahapposuhdetta on muuttaa ruokavaliotaan siten, että se perustuu mahdollisimman monipuoliseen ja moniväriseen prosessoimattomaan kasvisruokaan (täysjyväviljat, juurekset, kasvikset, pähkinät, siemenet, marjat, hedelmät, sienet) ja joka on vuodenaikojen mukaista lähiruokaa. Tässä tulee luonnollisestikin ottaa huomioon ruoka-aineyliherkkyydet ja korvata ravintolisillä laboratoriotestien jälkeen mahdolliset ravintoainepuutokset, esim. B12-vitamiini ja D3-vitamiini. Ruokailu on hyvä aloittaa kourallisella monivärisiä kasviksia viisi kertaa päivässä. Kourallisessa voi olla 1 tl siemeniä, 5 erilaista pähkinää tai 1 tl oliiviöljyä + 1 tl omenaviinietikkaa. Kasvis- tai hapanmaitotuotteita voi nauttia 2 dl kolme tai neljä kertaa päivässä. Marjoja 1 dl, hedelmiä 1-2 kpl. Näistä voi tehdä smoothieita. Mikäli ei halua ryhtyä aivan vegaaniksi, voisi eläinkunnan tuotteita nauttia n. 2 rkl-dl päivässä. Lihaa voi käyttää ikään kuin mausteena ruoille. Punaista lihaa tulisi nauttia korkeintaan 100 g viikossa, ja sianlihan voisi jättää pois kokonaan. Valkoista lihaa voi nauttia vaihtoviikoin punaisen lihan kanssa kerran viikossa ja siinäkin vuorotella kanan ja kalkkunan välillä. Lisäksi kalaa voi nauttia kerran viikossa.

Valkoisen viljan ja sokerin soisin jätettäväksi kokonaan pois ruokavaliosta, samoin siis pullat, kakut, karkit, coca-colat, energiajuomat ja sipsit. Mikäli niitä halajaa, niin sitten vain kerran viikossa korkeintaan kourallinen - rasvaiset juustot ja suklaa mukaan luettuna.

Tällaisella ruokavaliolla kaksi vakavasti sairasta potilastani on parantunut yllättäen kokonaan: toinen seitsemästä ja toinen kuudesta vakavasta taudista. Ruokavalion kirjaimellisen noudattamisen lisäksi he ovat liikkuneet 15 min 3-6 kertaa päivässä siten, että tulee hiki, taukojumpanneet yhden minuutin 30 min istumisen jälkeen ja venytelleet 10 minuuttia päivässä. Lisäksi he ovat tehneet viitenä päivänä viikossa puoli tuntia kestävän MBSR mindfulness-kehorentoutuksen keskittyen elimistön hapettamiseen, rentoutumiseen ja armollisuuteen omaa itseään kohtaan (7).

 

Lähdeviitteet:

  1. Troesch B et al. Dietary surveys indicate vitamin intakes below recommendations in representative Western countries.
  2. Hicks GE. Associations between Vitamin D status and pain in older adults. J Am Geriatr Soc 2008;56(5):785-791.
  3. Holick MF, Chen TC. Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health
  4. Velandia B et al. Scurvy is still present in developed countries. J Intern Med 2 0 0 8;2 3(8 ):1281-128 4
  5. Meyer BJ. Are we consuming enough longchain omega-3-polyunsaturated fatty acids for optimal health? Prostaglandings Leukot Essent Fatty Acids 2011; 85(5):275-280.
  6. Goldberg RJ and Katz J. A meta- nalysis of the analgesic effects of omega-3-polyunsaturated fatty acid supplementation for inflammatory joint pain. Pain 2007;129(1-2):210-223.
  7. Williams et al. Mielekkäästi irti masennuksesta kirja + cd

 

Tule asiantuntevaan Luontaistuntija-myymälään!

Lehden muita artikkeleita

Puhdistu ja virkisty tammikuussa!
  Painonhallintaan & laihduttamisen tueksi Hyvän Olon Konjac sisältää glukomannaania, karnitiinia ja...
Lue
Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 3.–30.1.2018 tai niin kauan kuin tuotteita...
Lue
Suolapiippu – suolahuone pienoiskoossa
Myös toisen maailmansodan aikana, kun Saksassa käytettiin suolakaivosta pommisuojana, monet astmaatikot huomasivat...
Lue