Kolmen kopla elimistön vartijana

Nykyään termi hiljainen tulehdus vilahtaa usein ravitsemushoitoihin perehtyneiden asiantuntijoiden kirjoituksissa, luennoissa ja muissa yhteyksissä. Matala-asteisessa kroonisessa tulehduksessa (ns. hiljaisessa tulehduksessa) elimistössä vallitsee aina hapetusstressi. Suomessa ravitsemushoitojen uranuurtaja erikoislääkäri Kaarlo Jaakkola on puhunut hapetusstressistä ja sen osallisuudesta moniin kansansairauksiin jo lähes 40 vuoden ajan. On olemassa useita luonnonmukaisia keinoja hapetusstressin ja hiljaisen tulehduksen ehkäisyyn ja hillintään.

Hapetusstressin ja hiljaisen tulehduksen voi selättää ravinnolla ja ravitsemushoidolla

Hapetusstressi on prosessi, joka hitaasti vaurioittaa soluja, ja jonka osatekijä on happi. Prosessi on sama kuin naulan ruostuminen tai ruoan hapettuminen, esimerkiksi omenan tummuminen kun se halkaistaan, tai rasvan härskiintyminen. Nykyinen stressaava elämäntyyli, köyhtynyt ravinto sekä elinympäristöstä saamamme myrkyt, runsas lääkkeiden ja nautintoaineiden käyttö ym. altistavat solumme hapetusstressille. Liiallisen hapetusstressin osuutta useissa sairauksissa on tutkittu melko paljon. Eniten näyttöä on sen merkityksestä syövän ja sepelvaltimotaudin synnyssä sekä hermoston rappeutumissairauksissa kuten Parkinsonin taudissa ja Alzheimerin taudissa. Hapetusstressi on osatekijänä myös useissa ikääntymiseen liittyvissä yleisissä muutoksissa , kertoo Kaarlo Jaakkola. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on todettu että myös ylipaino aiheuttaa elimistössä tulehduksen ja tätä kautta hapetusstressiä.

Antioksidanttihoidon eli ravitsemushoidon tavoitteena on saada elimistöä vaurioittava hapetusstressi neutralisoitua. Elimistö tarvitsee jatkuvasti puolustaja-aineita, antioksidantteja, jotka suojaavat elimistön heikkoja kohtia, korjaavat soluvaurioita, sammuttavat tulehduksia ja estävät solujen hapettumista eli härskiintymistä, sanoo Kaarlo Jaakkola. Antioksidantteja ovat mm. A-, B-, C-, ja E-vitamiinit, ubikinoni, beetakaroteeni, seleeni, sinkki ja omega-3 rasvahapot. Myös suoliston hyvä kunto on tärkeä. Kroonista tulehdusta ei voida saada kuriin jos ruoansulatuselimistö ei ole tasapainossa. Lisäksi luonnosta löytyy runsaasti erilaisista kasveista, marjoista ja hedelmistä peräisin olevia ainesosia, joilla on vahvoja elimistöä suojaavia vaikutuksia.

Sekure yhdistää Seleenin ja vahvojen kasviperäisten aineiden tehon hapetusstressiä vastaan

Seleeniä on suomen maaperässä niukasti, siksi sitä ei kulkeudu riittävästi elintarvikkeisiin (vilja, maito, liha jne.) ja sitä kautta ihmiseen. Vuonna 1987 suomalaisten kokoveren seleenipitoisuus oli tutkimusten mukaan noin 2,5 mol/l. Pitoisuus on tasaisesti laskenut ollen vuonna 2003 noin 1,6 mol/l siitä huolimatta, että natriumselenaattia on lisätty kasvilannoitteisiin Maa- ja metsätalousministeriön päätöksellä. Vaikka seleeniä lisätäänkin lannoitteisiin, on suomalaisten seleenin saanti ruuasta yhä maailman vähäisimpiä. Seleeni on paitsi antioksidantti, myös ihmiselle välttämätön hivenaine, joka lisää elimistön immuunipuolustusta, ylläpitää silmien, ihon ja hiuksien terveyttä, on tärkeä kilpirauhasen normaalille toiminnalle sekä huolehtii maksan toiminnasta. Seleeni suojaa soluja hapetusstressiltä ja DNA:ta, proteiineja ja lipidejä hapetusstressin aiheuttamilta vaurioilta.

Kurkumiini on peräisin kurkumakasvista Etelä-Aasiasta, jossa sitä käytetään runsaasti luonnonmukaisena mausteena sekä lääkkeenä. Kurkumiini antaa keltaisen tai oranssin värin, ja siksi sitä käytetään makeisissa, hedelmissä, keitoissa ym. Kurkumiinilla on todettu runsaasti hyödyllisiä terveysvaikutuksia mm. nivelille ja lihaksille, ruoansulatuskanavan ongelmiin, energian puutteeseen jne., mutta uusimmat tutkimukset kertovat että kurkumiinista voi olla apua myös ylipainon torjuntaan. Se ilmeisesti vähentää painonnousua tukahduttamalla rasvakudoksen kasvua. Tutkijat ovat löytäneet ylipainoisilla esiintyvästä rasvasta haitallisen valkuaisaineen, joka aloittaa elimistössä ketjureaktion: verisuonet muotoutuvat uudelleen ja alkavat houkutella puolustussoluja. Seurauksena on tulehdustila, joka kroonistuessaan voi aiheuttaa monenlaista muuta terveysongelmaa.

Resveratroli on useissa kasveissa esiintyvä fenoliyhdiste, jota on löydetty erityisesti punaisista ja sinisistä rypäleistä sekä puolukoista, mustikoista ja karpaloista. Rypäleet tuottavat resveratrolia ilmeisesti suojautuakseen sienitaudeilta. Ranskalaisten huomattavan alhaisen sydän- ja verisuonitautiesiintyvyyden on selitetty johtuvan heidän runsaasta punaviinin kulutuksestaan. Punaviinin runsas juominen voi aiheuttaa terveysongelmia, joten parempia vaihtoehtoja ovat ravintolisät tai rypälemehu. Resveratroli on yksi rypäleiden voimakkaimmista terveyttä edistävistä polyfenoleista, jonka sanotaan kumoavan runsaskalorisen ruokavalion aiheuttamia haittoja.

Biomedin Sekure-valmisteen vuorokausiannos sisältää: resveratrolia 100 mg, kurkumiinia 400 mg ja seleeniä 100 mg.

Tuote on saatavilla Luontaistuntija-myymälöistä ja verkkokaupasta.

Lehden muita artikkeleita

Hainrusto, vihersimpukka ja kurkuma Nivelterveyttä luonnosta
Niveliin liittyvät ongelmat ovat suomalaisten yleisimpiä vaivoja. Liikkuminen voi vaikeutua rasittavan työn tai...
Lue
Naisille,jotka haluavat enemmän...
Naisten seksuaalihäiriöiden yleisyydestä on tehty lukuisia tutkimuksia. Niissä on mitattu eri osahäiriöiden...
Lue
C-vitamiini torjuu uupumusta, väsymystä ja paljon muuta
Yleistä Lääketieteeen isä Hippocrates kuvasi ensimmäisenä C-vitamiinin puutoksen aiheuttamat oireet: vuotavat ikenet...
Lue