Kollageenilla notkeat nivelet

Paukkuvia polvia ja heikkoa selkää pidetään usein tyypillisinä ja normaaleina ikääntymisen aiheuttamina vaivoina. Niiden syynä on kuitenkin ensisijaisesti ruston 2-tyypin kollageenin väheneminen.

 

Kollageeni on tärkeää nivelten terveydelle

Tyypin 2 kollageeni edustaa 50 % ruston proteiinista, joten on helppo ymmärtää sen vähenemisen heikentävän rustoa ja estävän sen uudistumista. Tuloksena on usein nivelten paukkuminen ja rutina. Ilman riittävää ruston voitelua hyaluronihapon ja kollageenin avulla nivelet lopulta hankautuvat yhteen ja tämä aiheuttaa erilaista kipua ja tulehdusta nivelessä.

Laajat tieteelliset tutkimukset osoittavat kollageenipeptidien tukevan nivelterveyttä. Ne ovat turvallisia ja luonnollisia elimistön omia ruston rakennusaineita ja tarpeellisia ainesosia sekä ikääntyneille että tiheästi toistuvia urheilusuorituksia harjoittaville henkilöille. Ne hillitsevät ikääntymiseen liittyvää lihasmassan surkastumista.

Kollageenipeptidit tarjoavat ainutlaatuisia ja hyvin osoitettuja etuja ja niitä käytetään yhä enemmän nivelten terveyttä ylläpitävissä valmisteissa.
 

Tutkimukset todistavat kollageenin vaikutukset

Satunnaistetussa, lumekontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksessa selvitettiin polvien nivelrikosta kärsivien naisten kollageenin käytön vaikutusta. Naiset saivat 6 kuukauden ajan joko kollageenia tai lumelääkettä. Kollageeni vähensi merkitsevästi (-32 %) nivelkipua sekä nivelten jäykkyyttä (-44 %).

Samassa tutkimuksessa pyrittiin myös selvittämään, voiko kollageeni parantaa nivelten liikkuvuutta. Sillä osoitettiin olevan merkitsevä (7 %) lisäävä vaikutus nivelten liikkuvuuteen ja niiden päivittäiseen toimintakykyyn.
 

Rustosolujen lisääntyminen

Kollageenin osoitettiin myös lisäävän ruston ainesosien aggrekaanin ja 2-tyypin kollageenin omaa tuotantoa elimistössä. Näistä muodostuu lisää nivelkudosta. Kollageenin saanti myös hillitsee ruston rappeutumista, lisää nivelkalvon paksuutta sekä laskee tulehdusta nivelrikon yhteydessä.
 

Ihon kollageeni

Kollageeni on hyvin tärkeää myös ihon hyvinvoinnille, sen kimmoisuudelle ja kosteustasapainolle. Noin 75 % nuoresta ja terveestä ihosta koostuu kollageenista. Ikääntymisen myötä elimistön kyky tuottaa kollageenia heikkenee, mistä johtuen ihon kimmoisuus ja elinvoimaisuus vähenevät. Kollageenin tuotanto alkaa vähentyä merkittävästi 25. ikävuoden jälkeen. Kollageenin tuotannon väheneminen aiheuttaa ihon ohenemista ja veltostumista. Ihoryppyjen ja juonteiden määrä lisääntyy, ihon kiinteys ja kimmoisuus vähenee ja sen kosteustasapaino heikkenee. Iho tulee myös alttiiksi tulehduksille ja sen pienet verisuonet katkeilevat.
 

Mistä kollageenia valmistetaan?

Kollageenia on saatavissa ravintolisänä sekä eläinkollageenina että kalakollageenina. Eläinkollageeni tehdään useimmiten naudan nahasta. Kalakollageeni on kalan ihosta, tukikudoksesta ja suomuista eristetty proteiini. Molemmat kollageenityypit on yleensä hydrolysoitu eli ne on entsymaattisesti pilkottu, jolloin jopa yli 90 % kollageenista imeytyy elimistöön.

Kollageeni 1 on naudan nahasta valmistettu kollageeni, jota on mm. ihossa. Naudasta valmistetun kollageenin sisältämien aminohappojen lukumäärä ja järjestys vastaa parhaiten ihmisen aminohappojen määrää ja järjestystä.

Kollageeni 2 valmistetaan viljellyistä kalalajeista ja sitä esiintyy mm. jänteissä ja nivelsiteissä. Kliiniset tutkimukset osoittavat tämän kollageenin imeytyvän ohutsuolesta dipeptideinä, tripeptideinä tai vapaina aminohappoina.
 

Kollageenin imeytyminen ja vaikutus elimistössä

Kollageenin määrä lisääntyy kaikkialla kehossa ja ihossa, mikä on osoitettu in vivo -tutkimuksissa. Kollageeni vaikuttaa ihoon kahdella tavalla:

Se lisää kollageeni- ja elastiinisäikeiden muodostusta sekä voimistaa sidekudoksen solujen, kollageenin ja hyaluronihapon synteesiä elimistössä. Lisääntynyt hyaluronihappo tehostaa kehon vedensitomiskykyä, jolloin ihon kosteus paranee.

Elimistöön tullut hydrolysoitu kollageeni antaa elimistölle viestin, että kehon omaa kollageenin tuotantoa on lisättävä. Elimistö myös käyttää hydrolysoidun kollageenin aminohappoja molempien kollageenityyppien rakennusosina. Tämä nuorentaa ihoa ja uudistaa niveliä.
 

Norjalainen kollageenivalmiste sisältää molempia kollageenityyppejä

Skingain on ainoa markkinoilla oleva valmiste, joka sisältää tyypin kollageeni 1 lisäksi myös tyypin 2 kollageenia, mikä varmistaa monipuolisen kollageenin saannin. Tämä auttaa sekä ihoa että niveliä ylläpitämään terveyttä, ulkonäköä ja toimivuutta. Tämä patentoitu yhdistelmätuote sisältää myös C-vitamiinia, joka edistää ihon ja nivelten normaalia kollageenin muodostumista sekä tukee immuunijärjestelmän toimintaa.
 

Tuotetta on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja -verkkokaupassa 3.5.–30.5.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Terveysuutisia maailmalta
Lämpimät terveiset terveysalan messuilta Lontoosta. Siellä minulle vahvistui jo aiemmin kokemani tunne: tämä on se...
Lue
Kalaöljyn EPA-rasvahappo suojaa sydäntä ja ehkäisee valtimotauteja
  E-EPAa on tutkittu pitkään psykiatriassa ja kardio­logiassa, ja tulokset ovat vallan erinomaisia. E-EPA ehkäi...
Lue