Kohonneen verensokerin ravitsemushoidosta

Tyypin 2 diabetesta sairastaa noin puoli miljoonaa suomalaista, tosin lähes puolet heistä ei ole vielä saanut diagnoosia. Sen saavat henkilöt ovat olleet useimmiten jo 5–10 vuotta esidiabeetikkoja. Tauti yleistyy niin kovaa vauhtia, että parinkymmenen vuoden kuluttua diabeetikkoja arvioidaan olevan jo miljoona. 1950-luvulla heitä oli vain noin 5000. Valtavan muutoksen syynä ovat liikunnan puute ja täysin virheelliset ruoka- ja juomatavat.

Kohonnut verensokeripitoisuus alkaa vaurioittaa jo varhain – jo esidiabeteksessa – valtimoita, sydäntä, keskus- ja ääreishermostoa, silmiä ja munuaisia. Muutokset johtuvat kudosten sokeristumisesta. Lisäksi diabeetikon elimistössä myllertävät hapetusstressi ja krooninen matala-asteinen tulehdus (inflammaatio). Ne altistavat diabeetikon muistihäiriöille ja masennukselle, joka puolestaan lisää munuaisvaurion riskiä. Verensokerin hallintaan keskittyvä käypä hoito (ns. virallisterveellinen ruokavalio ja lääkitys) ei yksin riitä, vaan elinvaurioita pääsee syntymään. Valitettavasti Suomen Diabetesliiton ravitsemussuosituksia ei ole päivitetty nykytietoa vastaavalle tasolle. Liitto suosittelee edelleen vähärasvaisia ruokia, vaikka tällaiselle ohjeistukselle ei ole mitään tieteellistä pohjaa. Liitto vastustaa ravintolisiä, vaikka niistä on tutkitusti hyötyä sokeristumisen, hapetusstressin ja tulehduksen ehkäisyssä ja vaimennuksessa.

Tyypin 2 diabeetikolle paras ruokavalio on vähähiilihydraattinen (vhh), kuten Wienin yliopiston uudesta tutkimuksestakin ilmenee. Siihen osallistui 30 tyypin 2 diabeetikkoa 24 viikkoa, jona aikana diabeetikot saivat vhh-ruokavalion lisänä kalaöljyä 3 grammaa päivässä. Tutkituilta mitattiin ”pitkää sokeria” (HbA1c), ultraherkkää C-reaktiivista proteiinia (usCRP), elopainoa, vyötärön ympärysmittaa ja kehon rasvamassaa. Vhh-ruokavalio ja kalaöljy alensivat merkitsevästi HbA1c:tä, usCRP:tä, vyötärön ympärysmittaa ja kehon rasvaa. Nämä tulokset vahvistavat kalaöljyn osalta Teheranin yliopiston uutta diabeetikkojen tutkimusta, jossa E-EPA-kalaöljy (2 g/vrk) paransi merkitsevästi diabeetikkojen insuliiniherkkyyttä ja sokeritasapainoa.

Monet muutkin ravintolisät ovat hyödyksi kohonneen verensokerin hoidossa: Alfalipoiinihappo, berberiini, C-, D- ja E-vitamiinit, foolihappo ja muut B-vitamiinit, karnosiini, kromipikolinaatti, magnesium, seleeni, sinkki ja ubikinoni. Ravintolisät vahvistavat toistensa suotuisia vaikutuksia. Ne eivät rasita maksaa, vaan suojaavat sitä lihomisen ja diabeteksen aiheuttamilta vaurioilta (rasvamaksalta). Ravintolisät sopivat hyvin yhteen myös diabeteslääkkeiden kanssa. Berberiini on tutkimusten mukaan yhtä tehokas kuin yleisin diabeteslääke metformiini. Berberiini tasapainottaa verensokerin lisäksi myös rasva-aineenvaihduntaa (kolesterolia ja triglyseridejä) ja ehkäisee masentuneisuutta. D-vitamiinin riittävä saanti – niin että seerumin D-vitamiinin pitoisuus nousee 125–150 nanomooliin litrassa (nmol/l) voi ehkäistä suuren osan uusista diabetestapauksista. Ehkäisy olisi aloitettava jo lapsena. Lastenlääkäreiden tutkimuksen mukaan 70 prosenttia helsinkiläisistä koululaisista potee piilevää D-vitamiinin puutetta, joka voi altistaa heidät muun muassa diabetekselle ja sen lisätaudeille. Lastenlääkärit ovatkin vaatineet lasten D-vitamiinin saantisuosituksen palauttamista arkkiatri Arvo Ylpön aikoinaan esittämälle tasolle 100 mikrogrammaan (µg) päivässä (nykyisen 10 µg:n sijaan).

Lue lisää tohtori Pentti Raasteen kanssa laatimastani Hyvän diabeteshoidon oppaasta. Voit ladata sen maksutta netistä (suomeksi http://20.fi/12329 ja ruotsiksi http://20.fi/12330).

Lehden muita artikkeleita

Suomen vaarallisin eläin
Punkit haistavat houkuttelevan isännän Punkit viihtyvät rehevässä aluskasvillisuudessa, josta ne tilaisuuden tullen...
Lue
Hormoniheilahtelut kuriin
Hetkiä rauhoittumiselle Naisen hormonitoiminta on tarkoin säädeltyä. Kun kaikki on kunnossa, kuukautiset tulevat...
Lue
Urheilija luottaa entsyymivalmisteeseen
”Sain vinkin parilta pelaajalta” Espoossa syntynyt, mutta tätä nykyä Helsingissä asuva ja HJK:n väreissä pelaava...
Lue