Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi

Hypotyreoosille tunnusomaista on aineenvaihdunnan yleinen hidastuminen. Se on hyvin yleinen sairaus ja ilmeisesti lisääntymässä.

Hypotyreoosiin saa Suomessa lääkitystä vähän yli 300 000 ihmistä eli noin 5 % väestöstä. Sen yleisin syy Suomessa on kilpirauhasen autoimmuunitulehdus, joka tuhoaa hormoneja tuottavaa kilpirauhas­kudosta. Maailmanlaajuisesti syynä on usein jodin puute, ja virtsatutkimusten mukaan useimmilla suomalaisillakin on ainakin lievä jodin puute.

Syitä siihen, miksi hypotyreoosia esiintyy paljon ja se on lisääntymässä, on monia. Perinnöllisen alttiuden lisäksi taustalla voi olla huono ruokavalio sekä vitamiini- ja hivenainepuutoksia. Taustalla voi olla myös altistuminen myrkyille tai kosteusvauriomikrobeille, krooniset infektiot, häiriintynyt immuunipuolustus, ruoka-aineallergiat ja ruoka-aineyliherkkyydet, diabetes ja muut sokeriaineenvaihdunnan häiriöt, suolistoinfektiot sekä muut vatsa- ja suolisto-­ongelmat. Lisämunuaisongelmat, stressi ja muut hormonaaliset epätasapainotilat voivat myös vaikuttaa siihen, että kilpirauhasen toiminta häiriintyy.

 

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet

Hypotyreoosin klassisia oireita ovat väsymys, energian puute, aloitekyvyttömyys, kuiva iho, hiusten karkeus ja hiustenlähtö.

Lisäksi oireita voivat olla kasvojen ja silmäluomien turvotus, palelu, ummetus, painonnousu, hidas sydämen syke, äänen käheys ja psyykkinen hitaus. Myös masennusta, muisti- ja keskittymisongelmia, lihasheikkoutta ja -jäykkyyttä sekä särkyjä voi esiintyä.

 

Luontainen hoito

Hypotyreoosin hoito on yksilöllistä. Kokonaisvaltainen, luontainen hoito, jossa kartoitetaan ja mahdollisuuksien mukaan hoidetaan hypotyreoosiin johtaneita tekijöitä, on kaikille suositeltavaa. Kokonaisvaltainen hoito hyödyttää potilasta parhaiten, olipa sitten kyseessä solu- ja kudostason hypotyreoosi tai lievä, subkliininen hypotyreoosi. Siitä on hyötyä myös silloin, kun kilpirauhasen vajaatoiminta on selvä ja lääkehoito tarpeen.

 

Kun hypotyreoosiin johtaneita syitä on tutkittu ja mahdollisuuksien mukaan alettu hoitaa, voidaan käyttää kuuden kohdan hoito-ohjelmaa:

1. Annetaan oleelliset ravintoaineet kilpi­rauhashormonien tuottamiseksi. Tärkeimpiä ovat jodi, tyrosiini, sinkki, seleeni, rauta, vitamiinit E, B2, B3, B6, C ja D sekä antioksidantit.

2. Vähennetään kilpirauhasvasta-aineita muun muassa ruokavalion avulla.

3. Vähennetään altistumista ympäristömyrkyille ja muille haitallisille aineille ja tuetaan maksan myrkynpoistojärjestelmää.

4. Parannetaan T3-hormonin vaikutusta mitokondrioiden eli solujen energiakeskusten toimintaan.

5. Edistetään T4-hormonin muuntumista T3-hormoniksi.

6. Parannetaan T3-hormonin sitoutumista solureseptoreihinsa eli hormonin vastaanottokohtiin.

Hae veloituksetta Päivi Mäkeläisen laatima ”Kilpirauhasen vajaatoiminnan luontainen hoito”-opas lähimmältä Luontaistuntija-kauppiaaltasi! Myymälästä ja verkkokaupasta löydät myös Biomedin laadukkaat, alan asiantuntijoiden kehittelemät valmisteet kilpi­rauhasen toiminnan tukemiseen.