Kilpirauhanen tarvitsee jodia ja seleeniä

Kilpirauhanen on ollut viime aikoina runsaasti esillä mediassa, sillä jopa lääkärit ovat erimielisiä siitä, miten sen vajaatoimintaa tulisi hoitaa. Myös kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnosointi saattaa tuottaa ongelmia, koska sen aiheuttamat oireet muistuttavat monien muiden sairauksien oireita. Kilpirauhashormonin tuotantoon tarvitaan L-tyrosiinin lisäksi jodia sekä seleeniä. Kilpirauhasen vajaatoiminta ja erilaiset muut kilpirauhasongelmat ovat erittäin yleisiä.

Kilpirauhasen toimintahäiriöt

Kilpirauhanen on pieni perhosen muotoinen elin kaulassa aivan aataminomenan alapuolella. Sen tärkein tehtävä on tuottaa aktiivista kilpirauhashormonia tyroksiinia (T3). Kilpirauhashormonin vajaatuotanto aiheuttaa moninaisia oireita, kuten väsymystä, painonnousua, ummetusta, sydämen sykkeen hidastumista, lihaskipuja, viluisuutta ja ihon kuivumista. Alilämpöisyys on yksi tärkeimpiä vajaatoiminnan oireita, koska kilpirauhanen toimii eräänlaisena termostaattina, joka säätelee elimistön lämpötilaa. Kilpirauhanen säätelee myös aineenvaihduntaa, josta syystä vajaatoimintaa sairastavilla suolen toiminta on hidastunut. Vajaatoimintaa sairastavat ovat yleensä myös uupuneita ja masentuneita.

Kun kilpirauhashormonia muodostuu riittävästi, se vaikuttaa edullisesti myös muiden hormonien muodostumiseen. Näitä hormoneja keho tarvitsee erilaisten rappeumasairauksien, sydäntautien, dementian ja ylipainon ehkäisemiseksi. Koska kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ovat niin moninaisia, sen diagnosointi on lääkärille usein hankalaa – erityisesti, jos luotetaan liiaksi laboratoriokokeiden viitearvoihin. Kilpirauhasen liikatoiminta on huomattavasti harvinaisempi vaiva.

Kilpirauhasen toimintaa tukevat pienravintotekijät

L-tyrosiini on aminohappo, jota saamme jonkin verran ravinnon mukana. Optimaalisissa olosuhteissa elimistö pystyy valmistamaan sitä myös itse. Se on kilpirauhashormonin tärkein rakenneosa, josta muodostuu kilpirauhashormonin varastomuotoa (T4) ja siitä edelleen aktiivista kilpirauhashormonia tyroksiinia (T3). Solgar L-tyrosiini on ravintolisä, joka takaa riittävän L-tyrosiinin saannin.

Aktiivisen kilpirauhashormonin muodostumiseen tarvitaan jodia. Suomen maaperä on erittäin jodiköyhää, ja siksi jodia alettiin lisätä pöytäsuolaan 1940-luvulla. Uusimpien tutkimusten mukaan suomalaisten jodin saanti on edelleenkin liian vähäistä, joka osaltaan saattaa selittää sen, miksi kilpirauhasen vajaatoiminta on Suomessa niin yleistä. Solgar Kelp-merilevävalmiste on erinomainen luonnollista orgaanista jodia sisältävä valmiste: se sisältää 200 mikrogrammaa jodia tablettia kohden.

Kilpirauhashormonin valmistamiseen elimistössä tarvitaan L-tyrosiinin ja jodin lisäksi myös seleeniä. Vuodesta 1984 lähtien Suomessa päätettiin parantaa seleenin saantia lisäämällä sitä viljan lannoitteisiin. Ongelma on se, että nykyisin suurin osa leipäviljasta on ulkomaista alkuperää ja on epävarmaa saavatko kaikki riittävästi seleeniä kilpirauhasen tarpeisiin. Solgarin seleenivalmisteet ovat selenometioniinina, joka on turvallinen ja hyvin imeytyvä seleenin orgaaninen muoto.

Tuotteita on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Muista lomailla joka päivä
Tällä kertaa haluan jakaa erään kurssin terveisiä! Tee elämästäsi yksinkertaista: rauhoita se, havainnoi. Päätä...
Lue
Turvallisesti auringossa
Aurinkokapseleilla valmistat ihosi auringon säteisiin. Kapseleita on erilaisia: useimmiten ne sisältävät...
Lue
Ritva Oksanen: Luotan siihen, että elämä kantaa
– Ollessani syksyllä Shanghaissa minua pyydettiin tulemaan sinne esiintymiskiertueelle, mutta todettava oli, että matka...
Lue