Kiipeilijä Roosa Huhtikorpi nauttii liikunnasta ja huolehtii myös palautumisesta

Köysikiipeilyn SM-mitalisti 2019 Roosa Huhtikorpi nauttii luonnosta ja liikunnasta. Ravintolisät ovat olleet hänelle tärkeitä tukituotteita vaativassa harrastuksessa. Kyselimme Roosalta, miten hän treenaa ja huoltaa kehoaan sekä mitkä ovat hänen luottotuotteensa.  

Roosa Huhtikorpi on lähtöisin liikunnallisesta perheestä. Isä ja äiti ovat vanhoja lentopallon pelaajia, joten liikunnallisuus on tullut sitä kautta. Roosan isä kuoli, kun hän ja veljensä olivat hyvin pieniä. He tekivät kolmistaan äitinsä kanssa usein kävelylenkkejä ja harrastivat monenlaista liikuntaa. Kiipeilystä innostui ensin veli ja Roosa sitten perässä pari vuotta nuorempana. Sisarukset hurahtivat molemmat siihen täysin. Pitkään Roosa harrasti kiipeilyn lisäksi tanssia ja yleisurheilua, mutta ne saivat jäädä, kun kiipeily, treenit ja kisat alkoivat viedä kaiken ajan noin 13 vuoden ikäisenä. 
 

1. Olet harrastanut liikuntaa jo vuosia, jopa ammattitasolla – mikä saa sinut innostumaan siitä? 

Olen aina innostunut kaikesta liikkumiseen liittyvästä, mutta kiipeily on lähinnä sydäntä ja siitä on tullut elämäntapa. Kaikki liikkumiseni liittyy jollain tavalla kiipeilyyn ja siinä kehittymiseen. Parasta on, kun näkee treenaamisen tuloksen ja miten voi kehittyä lajissa vielä 25 vuoden jälkeenkin! 

Aina on jotain kehitettävää, koskaan ei ole valmis, vaan aina oppii jotain uutta. Kiipeily on jotain ainutlaatuista siinä itse tekeminen, luonto, matkat ja ihmiset innostavat. Olen löytänyt mielettömiä treenikavereita, joiden kanssa yhdessä treenaaminen on aina hauskaa ja se saa innostumaan vielä enemmän!
 

2. Montako kertaa viikossa pyrit liikkumaan? Ja minkälaista liikuntaa? 

Pyrin liikkumaan 3–5 kertaa viikossa, mutta liikkumisen määrä riippuu paljon siitä, millä kaudella olen. Usein tulee kuitenkin liikuttua jollain tavalla melkeinpä joka päivä. 

Talvikaudella on tarkoitus treenata kevät-/ kesäkautta varten, jolloin treenaaminen on systemaattisempaa ja treenikertoja kertyy useampia. Minulla ei ole tarkkaa treeniohjelmaa, vaan suunnittelen aina seuraavan viikon palautumisen ja fiiliksen mukaan tai päätän sinä päivänä, minkälaisen treenin voisin tehdä.

Suurimmaksi osaksi teen kaikki treenit kiipeämällä, oheistreenit oman kehon painolla: leuanvetoja, punnerruksia, käsillä seisontoja, lenkkeilyä, kehonhuoltoa venyttelemällä ja joogalla. Keväällä ja kesällä tulee treenattua vähemmän, kun kausi on päällä ja tarkoituksena on kiivetä mahdollisimman kovia reittejä ulkokalliolla.
 

3. Miten huolehdit palautumisestasi? Pidätkö säännöllisesti vapaapäiviä tai lomaa?

Huolehdin palautumisestani kuuntelemalla kroppaani ja tunnustelemaan, olenko tarpeeksi palautunut aiemmasta treenistä. Jos tuntuu siltä, etten ole palautunut aiemmasta treenistä, jätän mieluummin treenaamatta tai teen huomattavasti kevyemmän treenin. Palautumiseen on hyvä kuuma-kylmä -hoito eli talvella avanto ja sauna, kesällä sauna ja järvi. Uimahalleissa kylmävesiallas. Mietin myös tulevan työviikon mukaan, missä välissä ehtisin palautua. 

Yritän pitää huolta, että tulisi nukuttua mahdollisimman paljon ja syötyä hyvin ravinnerikasta ruokaa, varsinkin treenaamisen jälkeen, jotta palautuminen lähtee käyntiin. Ja tietenkin otan vielä magnesiumia illalla ennen nukkumaan menoa. 

Viikossa pidän vähintään yhden päivän, jolloin en tee mitään. En oikeastaan pidä koskaan kokonaan lomaa treenaamisesta, mutta kesällä on tarkoitus pitää muutaman viikon mittainen kevyempi jakso.
 

4. Käytätkö apuna ravintolisiä, käytkö hierojalla, venytteletkö?

Äitini on luontaistuotekauppias, joten ravintolisät ovat olleet aina kovassa käytössä. Lapsena tuli otettua jopa Möllerin kalanmaksaöljyä suoraan pullosta! Käytän päivittäin magnesiumia (Aito), nivelille Hainrusto + vihersimpukkaa sekä nyt testissä on myös AITO Nivel, jota olen käyttänyt pari viikkoa polven revähtämisen takia. Otin oikein tehokuurin ja polvi tuli erittäin nopeasti kuntoon! 

Muita ravintolisiä, joita käytän:

  • maitohappobakteereita (Saccharomyces Boulardii)
  • rautavalmistetta
  • E-EPAa
  • serrapeptaasia
  • pycnogenolia
  • monivitamiinia (Two per day) 
  • biotiinia 
  • ubikononia / ubikinolia
  • Viciscalia hiuksille. 

Venyttelen joka päivä, käytän foamrolleria tai palloa avaamaan lihaksia, hierojalla tulee käytyä harvemmin.
 

5. Monelle kiireinen elämä tuo haasteita löytää aikaa liikunnalle. Kuinka sinä yhdistät työn, vapaa-ajan ja liikunnan, jotta jaksat tehdä kaikkea? Etenkin liikkua.

Suunnittelen viikon aina työkalenterin mukaan ja mietin ensisijaisesti, missä välissä ehdin kiivetä tai minkälaisen treenin voin tehdä. Aina ei kuitenkaan tarvitse varata kahta tuntia treenaamiseen, vaan vähempikin liikkuminen riittää. Silloin teen pikaisemman treenin, jos aikaa ei meinaa löytyä. 

Välillä on erittäin haastavaa jaksaa tehdä kaikkea täysillä, joten jostain joutuu aina hieman karsimaan. Onhan se aikamoista taiteilua ja itsensä tuntemista, jotta jaksaa tehdä kaikkea. Kiipeily on minulle niin tärkeää, että priorisoin sen ensin ja muut elämän asiat tulevat jaksamisen mukaan. Minulle liikkuminen on vapaa-aikaa myös ystävien kanssa, joten siinä yhdistyy molemmat.
 

6. Mitä vinkkejä antaisit muille liikkujille liittyen jaksamiseen ja palautumiseen?

Ennen kaikkea oman kehon kuunteleminen! Vaikka treeniohjelmassa lukisi treenaaminen tälle päivälle, mutta koet olevasi liian väsynyt, esimerkiksi raskaan työpäivän jälkeen, niin silloin on parempi jättää treenaaminen väliin. Voi olla, että se on silloin vaan hyvä asia! Kannattaa myös tiedostaa, mistä väsymys johtuu tai onko kiinni siitä, ettei vaan huvittaisi. 

Palautuminen voi välillä olla haastavaa, sillä jokainen palautuu eri tavalla. Tärkeää on nukkua ja syödä hyvin, olla evästä mukana, että verensokeri pysyy tasaisena eikä väsähdä ja juoda paljon. Mikäli olet vasta aloittamassa treenaamista, muista lähteä liikkeelle pienistä määristä ja totutella kroppaa, fiilistellä miltä se tuntuu. Muista ettei ole mikään pakko! Tee niitä asioita, mitkä tuntuvat itselle hyvältä. Ennen kaikkea pitää treenaaminen ja liikkuminen ihanana asiana!

 

Seuraa Roosaa Instagramissa: https://www.instagram.com/roosahuhtikorpi/

Lehden muita artikkeleita

Hyvän olon tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa AITO hyvän olon kaupoissa  ja -verkkokaupassa 1.–31.7.2019 tai niin kauan...
Lue
Älä pelkää kesää – pystyt välttämään siitepölyongelman
Eri tyyppisistä siitepölyallergioista kärsii n. 10–20 % suomalaisista. Allergista nuhaa aiheuttavat keväisin lehtipuut...
Lue
Kalium ja magnesium – muista elektrolyytit kesällä!
Natriumin (esim. suolasta) vastaparina toimii kalium. Natrium pidättää vettä elimistössä ja kalium saa vauhtia virtsan...
Lue