Kihokki-yrttimixtuura hengitysteille ja kurkulle

Yhdet ilmatiet – yksi sairaus. Tämä periaate on yleisesti tunnustettu hengitystiesairauksista ammattipiireissä puhuttaessa. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka vain osa hengitysteistä oireilee, yleensä koko ilmateiden alueen limakalvot sairastuvat samanaikaisesti, kertoo erikoislääkäri Kaarlo Jaakkola vuosikymmenien kokemuksella. Toistuvat hengitysteiden oireet kuten yskä, nuha, hengenahdistus, keuhkoputkentulehdus ja lisääntynyt liman eritys ovat merkkejä joko äkillisistä tai jatkuviksi eli kroonisiksi muuttuvista mikrobisairauksista tai allergisista reaktioista.

Yskänlääkkeistä usein sivuvaikutuksia

Hengitystietulehduksiin käytettävissä yskänlääkkeissä käytetään aineita, jotka yleisesti vaikuttavat aivojen yskäkeskukseen. Sellaisia ovat mm. oopiumunikosta saatavat kodeiini ja etyylimorfiini. Keskushermoston häiriöt, aistiharhat ja sydämen rytmihäiriöt ovat tyypillisiä yskänlääkkeiden sivuvaikutuksia, kuten myös esimerkiksi yskärefleksin liian voimakas lamaantuminen ja värekarvatoiminnan ja rauhaserityksen lamaantuminen. Aivan viime aikoina on Suomessakin ehdotettu, että lasten yskänlääkkeiden myynti tulisi kieltää. Vielä niitä kuitenkin myydään noin 20 miljoonan euron arvosta vuodessa. Monet valistuneet lääkärit ovat kuitenkin luopuneet yskänlääkkeiden suosittelusta ja antavat potilaille vinkkejä erilaisista luonnonmukaisista hoitokeinoista. Tästä ovat olleet tyytyväisiä varsinkin pienten lasten vanhemmat. Lämmin hunajavesi, miedot yrttivalmisteet teenä tai rohdosvalmisteiksi uutettuna voivat olla yllättävän tehokkaita.

Carolus Mixturan yrtit ovat vanhankansan tuttuja

Jotkut vuosituhansia käytössä olleet yrtit ovat hengitysteiden ongelmissa ylitse muiden. Etenkin kihokin ja lakritsiuutteen haihtuvat öljyt auttavat irrottamaan limaa. Kihokki sisältää myös mikrobeja tuhoavia aineita. Lisäksi useat muut kasviyrtit, kuten timjami, piparminttu sekä anisruoho hillitsevät hengitysteiden ärsytystä limaa irrottamalla. Piparminttuöljy sisältää pääasiassa mentolia, joka vaikuttaa suun limakalvoilla desinfioivasti sekä helpottaa tukkoista oloa. Suuta ja nielua desinfioivia sekä rauhoittavasti vaikuttavia öljyjä ovat lisäksi mm. salvia-, laventeli- ja neilikkaöljyt. Näitä kaikkia edellä mainittuja kasviuutteita löytyy Carolus Mixtura -yrttivalmisteesta.

Tuotteen kehittelyssä on otettu huomioon karmeliittamunkkien perinteitä. Yrttejä on käytetty satoja vuosia erilaisissa tinktuuroissa tai alkoholia sisältävissä yrttijuomissa. Tinktuuroissa käytetty vahva alkoholi voi kuitenkin aiheuttaa sen, että huonosti irtoava lima kulkeutuu väärään suuntaan ja ahtauttaa pieniä hengitysteitä, sekä kuivattaa herkkiä limakalvoja. Siksi Carolus Mixturaan ei ole hyväksytty edes pientä alkoholimäärää. Tuote on myös täysin sokeriton. Makeahko maku tulee luonnostaan lakritsanjuuriuutteesta.

Carolus Mixturan pohjana on pii- ja karmelloosigeeli. Pii suojaa ja vahvistaa herkkiä limakalvoja hengitysteiden pinnalla. Mikroskooppisen pienet piioksidihiukkaset omaavat erikoisen sähköisen ominaisuuden, jonka avulla ne pystyvät tarttumaan ärtyneen limakalvon suojaksi. Karmelloosi on kuusesta saatava kuitu, joka on yksi niistä harvinaisista orgaanisista kuiduista, jotka pystyvät muodostamaan kalvon piihapon tavoin. Pii-karmelloosigeelin yhdistelmällä saadaan aikaan kaksoisvaikutus, joka on pelkkää piigeeliä tehokkaampi. Kasviuutteet ovat luokiteltu aineiksi, jotka yleisesti tiedetään turvallisiksi. Kihokin ja lakritsiuutteen hengitysteiden ärsytystä lievittävä teho voidaan luokitella vähintään puolivahvaksi. Ne vaikuttavat pitkään eivätkä aiheuta haittavaikutuksia.

Näin nautit Carolus Mixturaa:

Akuuttien hengitystievaivojen hoidossa ensimmäinen vuorokausi on tärkeä. Mixturan haihtuvat öljyt vapautuvat tehokkaasti silloin, kun annosta pidetään suussa jonkin aikaa. Ne vaikuttavat nenäontelossa, nenän sivuonteloissa, kurkussa, äänihuulissa, henkitorvessa ja keuhkoputkissa.

Tehokas tapa on ottaa tuotetta noin 1/2–2 teelusikallista useita kertoja päivässä aina silloin, kun oireet tuntuvat voimistuvan. Näin saadaan aikaan jatkuvakestoinen rauhoittava vaikutus hengitysteihin. Tuotetta voidaan käyttää myös ennaltaehkäisevästi 1–3 tl päivässä. Sopii hyvin myös puhetyöläisille, laulajille ja muille paljon ääntä käyttäville.

Tuote on saatavilla Luontaistuntija-myymälöistä ja verkkokaupasta.

Lehden muita artikkeleita

Uutta tietoa kalaöljystä
Kalaöljy voidaan puhdistaa ja väkevöidä 90-prosenttiseksi omega-3:ksi käyttämällä etyyliesteröintiä tai superkriittistä...
Lue
Tyrnimarjasta ja samettikukasta apu kuiville ja väsyville silmille
Hiekan tunne, polttelu ja jatkuva vuotaminen ovat tyypillisiä merkkejä silmän limakalvojen kuivuudesta. Silmät kuivuvat...
Lue
Life Drink – ravitsemustieteen uusi innovaatio
Life Drink-jauheeseen on huolella valittu ravintorikkaita ja helposti kehon hyväksikäytettäviä viher-, marja-,...
Lue