Kesän kuumuus kuluttaa Magnesiumia

Magnesium on tärkeä elimistön normaalin toiminnan ylläpitämisessä. Magnesiumia on runsaasti luukudoksessa, lihaksissa, sydämessä, maksassa, munuaisissa sekä hiukan veressä. Ruoan magnesiumista imeytyy parhaimmillaankin vain noin puolet ja puutosta voi olla, vaikka saanti olisi laskennallisesti riittävää.

EU:ssa hyväksyttyjen terveysväittämien mukaan magnesium edesauttaa:

  • normaalia energiaa tuottavaa aineenvaihduntaa
  • normaalia hermoston, lihasten ja sydänlihaksen toimintaa
  • normaalia solujen jakautumista
  • normaalia luuston ja hampaiden ylläpitoa
  • normaalia proteiinien tuotantoa.

 

Magnesiumia suositellaan ravintolisänä, kun sen riittämätön saanti aiheuttaa väsymystä, uupumusta, huimausta, lihasheikkoutta ja huonovointisuutta. Lisäksi sitä suositellaan lievittämään oireita, jotka aiheutuvat psykologisten toimintojen heikentymisestä (esimerkiksi masennus, psykoosi, ärtyneisyys tai sekavuus).

Magnesiumin saantisuositus on miehille 350 milligrammaa ja naisille 280 milligrammaa päivässä. Mahdollinen magnesiumin ylimäärä poistuu kehosta munuaisten kautta. Kuitenkaan munuaisten vajaatoimintaa sairastavien ei tule omaehtoisesti käyttää magnesiumvalmisteita.

Magnesiumin puutos yleisempää kuin ajatellaan

Magnesiumin puutos voi aiheuttaa mm. väsymystä, oksentelua, lihasten nykimistä, vapinaa, psykologisten toimintojen heikkenemistä ja vaikeissa tapauksissa jopa kouristelua. Puutoksen toteaminen on hankalaa; sillä veriarvot voivat olla normaalit vaikka solujen sisällä olisi magnesiumin vajetta.

Puutosta aiheuttavat monet seikat. Mm. runsas määrä fosfaattia, kalsiumia, fytaattia ja suolaa ravinnossa vähentää magnesiumin imeytymistä. Puutokselle altistaa myös runsas hikoilu, ripuli, oksentelu, runsas alkoholin käyttö, erilaiset imeytymishäiriöt, monet sairaudet (diabetes, kilpirauhasen liikatoiminta, munuaissairaudet) ja lääkitykset, kuten nesteenpoistolääkkeet ja trisykliset masennuslääkkeet. Magnesiumin puutteesta puolestaan saattaa seurata kaliumin ja kalsiumin puutosta. Ikävät oireet vähenevät nopeasti, kun magnesiumin puutos korjataan.

Mistä saat magnesiumia?

Magnesiumia saa runsaasti pähkinöistä, manteleista, täysjyväviljavalmisteista ja vihreistä vihanneksista. Suomalaiset saavat kohtuullisesti magnesiumia myös lihasta ja maitotuotteista. Magnesiumin päivittäisen saannin turvallisena ylärajana on 1000 mg vuorokaudessa.

Ravintolisänä esimerkiksi Terveyskaistan Magnesium ja Sitraattimagnesium ovat hyviä kotimaisia vaihtoehtoja magnesiumtarpeen tyydyttämiseen. Magnesium sisältää perinteistä magnesiumoksidia, jolla on myös suoliston toimintaa edistävä vaikutus. Sitraattimagnesium sisältää paremmin imeytyvää orgaanista magnesiumsitraattia ja se sopii hyvin esim. lihaskramppeina esiintyvän akuutin magnesiumvajeen korjaamiseen.

Kannattaa huolehtia, että saat riittävästi magnesiumia. Tällöin elimistösi toimii hyvin ja lihaksesi voivat rentoutua, kun on sen aika.

Tuote on saatavilla Luontaistuntija-myymälöistä ja verkkokaupasta.

Lehden muita artikkeleita

Tohtori Matti Tolonen: raskausajan ravintolisät
Odottavan ja imettävän äidin tulee syödä monipuolisesti ja välttää tupakkaa, alkoholia, huumeita ja jos mahdollista...
Lue
Ärsyttävätkö kesäherkut vatsaasi?
Viheliäiset vatsahapot Monet kärsivät happamista röyhtäisyistä ja närästyksestä, jotka voivat johtua vatsahapoista....
Lue
Kasvien entsyymit ja yrtit ruuan-sulatuksenapuna
Kasvispainotteinen, runsaasti entsyymejä sisältävä ravinto on tärkeää, koska kasvien entsyymit voivat avustaa...
Lue