Kehon puhdistus juhlakauden jälkeen

detox
puhdistus
immuunipuolustus
vatsa
suolisto
maksa

Detox tulee englannin kielen sanasta detoxification eli puhdistus. Sillä tarkoitetaan kehon myrkkykuorman vähentämistä hallitusti, ja siten mm. kehon immuunipuolustuksen kohentamista. Sen tarkoituksena on auttaa kehoa selviytymään paremmin jokapäiväisestä rasituksesta. Tällaisia ovat esimerkiksi stressi, epäterveellinen ruoka, ympäristömyrkyt, virukset ja bakteerit. Detox-kuurien ja -hoitojen avulla voidaan myös tehostaa sekä tukea jo puhjenneiden sairauksien paranemista. 

Detox ei ole uusi asia. Jo muinaisessa Egyptissä, Intiassa, Kiinassa, Kreikassa sekä Amerikan alkuperäiskansojen keskuudessa käytettiin erilaisia puhdistuskuureja terveyden ylläpitämiseksi ja palauttamiseksi.

Kolme ylitse muiden: vatsa, suolisto ja maksa

Nyt juhlakauden jälkeen, kun on palauduttu vuoden rasituksista läheisten kanssa leväten ja syöden, keho kaipaa puhdistusta ja uutta puhtia alkavaan vuoteen. Kuntosalit täyttyvät ja lenkkipoluilla käy kuhina. Smoothie- ja salaattibaarit täyttyvät terveellistä ja raikasta ruokaa janoavista asiakkaista. Näiden edellä mainittujen tärkeiden asioiden rinnalla on hyvä muistaa, että talon kivijalka pitää olla kunnossa, jotta sen päälle voi rakentaa kestävän rakennuksen kaikkine tykötarpeineen. Vatsa, suolisto ja maksa ovat kehomme myrkynpoistojärjestelmän kivijalat.

Vatsassa tapahtuva ruuansulatus on keskeinen osa ravintoaineiden imeytymisprosessia. Samoin vatsan ruuansulatuksella on tarkoitus estää ei-toivottujen aineiden pääsy suolistoon. Suolisto puolestaan kontrolloi, kuinka paljon ravintoaineita saat elimistösi käyttöön. Suolistossa asuu myös suurin osa immuunijärjestelmämme soluista, samoin myrkynpoistossa se on keskeisessä asemassa. Jos suolisto on huonossa kunnossa, sen läpäisevyys saattaa kasvaa ja verenkiertoon pääsee aineita, joita siellä ei kuuluisi olla. Maksa astuu kuvaan tässä vaiheessa. Sen kautta kiertää valtava määrä verta vuorokaudessa. Maksan työnä on tauotta puhdistaa kehoa mm. käytetyistä hormoneista, kuona-aineista ja kaikenlaisista ulkopuolelta kehoon joutuneista myrkyistä. Nykypäivänä maksalla riittää työtä.

Käytännön vinkkejä vatsan ja suoliston tueksi:

- Huolehdi vatsan riittävistä hapoista ja nauti esim. tilkka omenaviinietikkaa lasillisessa vettä ruokailun yhteydessä.
- Pureskele ruoka hyvin.
- Syö riittävästi kuituja ja ota magnesiumlisää suolen toiminnan turvaamiseksi.
- Juo riittävästi vettä.
- Ota kuureittain hyvin imeytyvää kurkumiinivalmistetta.
- Sauno.
- Liiku ja hikoile.
- Käytä hyviä rasvoja.
- Ota tarvittaessa entsyymivalmistetta ja probiootteja. 

Vinkkejä maksan tueksi:

- Nauti mustikoita ja muita marjoja.
- Käytä paljon värikkäitä vihanneksia.
- Juo vihreää luomuteetä.
- Voikukka esimerkiksi teenä tukee tehokkaasti maksan toimintaa.
- Käytä erilaisia kaaleja ruuanvalmistuksessa, niiden ainesosat hellivät maksaasi.
- Kylmäpuristettu oliiviöljy ja luomusitruunan mehu esimerkiksi salaatinkastikkeena ovat hyväksi.

Tee kehosi ”siivous” alkuvuodesta, liiku, syö terveellisesti ja huolehdi stressinhallinasta. Saat nauttia energisestä vuodesta. 

Hyvää alkavaa vuotta kaikille!