Kasvirohdosuutteet nousussa

Kouvolan Luontaistuntija-myymälässä on todella laaja, lähes 3000 tuotteen tuotevalikoima. Ravintolisien lisäksi valikoimaan kuuluu luonnonkosmetiikkaa, ekologisia kodin puhdistusaineita sekä runsaasti elintarvikkeita ­­- pääosin luomua. ”Erityisesti olemme huomioineet elintarvikevalikoimassamme erilaiset ravintoyliherkkyydet ja allergiat. Uusimpana tuotevalikoimaamme ovat tulleet raakakakkuleivonnaiset, jotka ovat gluteenittomia, maidottomia ja vegaanisia, ja niin taivaallisen hyviä”, mainitsee Kouvolan Luontaistuote Oy:n toimitusjohtaja Piia Saarinen.

Piia Saarinen työskenteli ennen luontaistuotealaa yli 10 vuoden ajan sähköisen markkinoinnin johtotehtävissä. Parhaillaan hän opiskelee työn ohessa fytonomiksi Helsingin yliopistossa. Saarinen kertoo Kouvolan myymälästä ja erityisesti kasvirohdoksista näin:

Uutteita kasvirohdoksista

Kasveja, joita voidaan käyttää lääkkeenomaisesti ja jotka edistävät elimistön paranemisprosesseja kutsutaan rohdoksiksi. Rohdoksista valmistetaan erilaisilla uuttamismenetelmillä uutteita, jossa halutut kasvin aktiiviset ainesosat otetaan talteen. Tämän päivän rohdoskasveista valmistetut uutteet ovat tarkasti tutkittuja, valmistettuja ja turvallisia käyttää. Ne auttavat hoitamaan, tasapainottamaan ja ylläpitämään terveyttä ja hyvinvointia luonnollisella tavalla.

Rohdosten vaikutus perustuu kasvissa olevien tunnettujen vaikuttavien aineiden terapeuttiseen yhteisvaikutukseen. Yksittäinen ainesosa voi vaikuttaa toisen ainesosan ominaisuuksiin joko estämällä tai edistämällä. Rohdoksissa nämä aktiiviset aineet yhdessä tuo halutun vaikutuksen, ja edistävät näin paranemiseen liittyviä prosesseja. Kasvilääkinnässä eli fytoterapiassa ajatellaan, että kasvin kaikki aineosat vaikuttavat sen tehoon, eikä nk. tehottomia aineita ei ole olemassakaan.

Kasvirohdoksista valmistetut uutteet ovat tehokkaita, mutta lempeämpiä ja ne vaikuttavat laaja-alaisemmin kuin puhdasaineet (eli perinteiset lääkkeet). Kasvirohdoksilla ihmistä hoidetaan kokonaisvaltaisesti, eikä pyritä vain tietyn sairauden oireiden poistamiseen. Miedomman vaikutustavan lisäetuna on myös se, etteivät sivuvaikutuksetkaan ole voimakkaita.

Suosituimpia uutteita

Ehdottomasti suosituin uutteemme on punahattu eli Echinacea, jota käytetään vilustumissairauksien ja influenssan ennaltaehkäisyyn ja akuutissa vaiheessa oireiden lievitykseen. Punahatun on lukuisissa tutkimuksissa todettu vahvistavan elimistön puolustusjärjestelmää stimuloimalla valkosoluja ja auttavan niin virusten kuin bakteerien aiheuttamiin tauteihin.

Heti punahatun perässä suosituimpina tuotteina tulevat orapihlajauute, latva-artisokka, salvia, maarianohdake ja ruusujuuri.

Orapihlajauute normalisoi verenpainetta sekä hoitaa ja vahvistaa sydämen toimintaa. On tutkimusnäyttöä, että standardoitu orapihlajauute lievittää tehokkaasti sydämen vajaatoiminnan oireita. Latva-artisokkaa käytetään laskemaan mm. veren kokonaiskolesterolia. Sillä on myös maksaa suojaava ja ruuansulatusta tehostavia ominaisuuksia, koska se lisää sappinesteen eritystä. Salviaa puolestaan myydään paljon ns. naistenrohdoksena. Siitä voi saada apua vaihdevuosioireisiin, kuten kuumiin aaltoihin ja hikoiluun. Maarianohdake on maksaa puhdistava ja suojaava. Ruusujuuri on vahva adaptogeeni, joka vahvistaa kehoa ja antaa elinvoimaa. Se auttaa elimistöä sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin tasapainottamalla ja auttaa näin elimistöä palautumaan normaalitilaan: uupunut elimistä virkistyy, hermostunut rauhoittuu.

Meidän mielestämme erityismaininnan rohdoksista ansaitsee myös ”tuhattaiturina” tunnettu siankärsämö, joka on erittäin arvostettu Suomessa kasvava kasvi. Siankärsämöllä on paljon hyviä ominaisuuksia: se lisää elimistön vastuskykyä, poistaa kuona-aineita ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa sekä uudistaa ja elvyttää puhdistustyössä tarvittavia elimiä (maksa, munuaiset, haima, suolisto). Siankärsämöllä on myös suotuisa vaikutus ruuansulatuselimistöön ja siitä voi saada apua esim. ruokahaluttomuuteen (kiihottaa sapeneritystä), ruuansulatusvaivoihin (edistää ruuansulatusta lisäämällä suoliston toimintaa ja virtsaneritystä) ja ilmavaivoihin (vähentää kaasun muodostusta). Nimi ”tuhattaituri” pitää siis todella paikkansa.

Tule tutustumaan lähimpään Luontaistuntija-myymälään!

Meillä on runsas valikoima erilaisia ravintolisiä, mutta meille tärkeää on myös ekokaupan henki. Hyvinvointimme kun lähtee pääosin myös siitä, mitä laitamme suuhumme. Tämän vuoksi panostamme siihen, että meiltä saa myös ruokaa, joka on terveellistä ja hyväksi kehollemme. Kuukausittain meillä on myös erilaisia esittely-, teema- ja mittauspäiviä. Tämän syksyn aikana pidämme mm. raakasuklaa workshoppeja, jossa opastamme raakasuklaan tekoon ihan kädestä pitäen. Meiltä on myös erityisen hyvä ns. tilauspalvelu, eli jos jotain asiakkaan haluamaa tuotetta ei löydy hyllystä, tilaamme sen hänelle erikseen.

Jos et ole tutustunut Sinua lähimpänä olevaan Luontaistuntija-myymälään, kannattaa mennä rohkeasti sisään. Haluamme aidosti auttaa ja opastaa.

Ihanaa syksyä jokaiselle ja nauttikaa upeista ruskan väreistä!

Lehden muita artikkeleita

Jaksaa, jaksaa!
Juuri nyt on hyvä aika aloittaa vitamiini-hivenaine-kivennäisaine-tankkaus, jotta jaksaa läpi haastavan pimeyden,...
Lue
Syyskuun tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 2.–29.9.2016 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Skingain vapauttaa Helena Ahti-Hallbergin nauttimaan tanssin pyörteistä
Tottakai minun iässäni 48-vuotiaana on mukavaa, jo ammatinkin puolesta, että iho, hiukset ja kynnet pysyvät kauniina,...
Lue