Kasvien entsyymit ja yrtit ruuan-sulatuksenapuna

Hyvän terveyden kulmakivi on terveellinen ruokavalio. Toisaalta hyvästäkään ruokavaliosta ei ole apua, jos ruoka ei pilkkoudu tai imeydy kunnolla. Huono ruuansulatus saattaa myös johtaa moniin erilaisiin vaivoihin. Koska suurin osa ruuan sisältämistä molekyyleistä ei imeydy tai niitä ei voida käyttää hyväksi sellaisenaan, ruuansulatuksen päätehtävä on pilkkoa ruoka sellaiseen muotoon, että se imeytyy ja elimistö pystyy käyttämään sen hyväksi. Tuoreiden kasvisten ja hedelmien sisältämät kasvientsyymit voivat helpottaa ruuan sulamista jo ruuansulatuksen alkuvaiheessa.

Kasvispainotteinen, runsaasti entsyymejä sisältävä ravinto on tärkeää, koska kasvien entsyymit voivat avustaa ruuansulatusta jo mahalaukussa ennen kuin ruoka kulkeutuu ohutsuoleen haiman entsyymien pilkottavaksi. Tiesitkö, että 80 % kehon saatavilla olevasta energiasta kuluu ruuan sulattamiseen? Tämän vuoksi kannattaa tehdä kaikki mahdollinen, mikä helpottaa ruuansulatuselimistön työtä.

Kasviksia ja hedelmiä sisältävä ravinto sisältää useita erilaisia entsyymejä, joita ruuansulatus voi hyödyntää:

– proteaaseja, jotka pilkkovat proteiineja

– amylaaseja, jotka pilkkovat hiilihydraatteja

– sellulaaseja, jotka pilkkovat kuiturakenteita

– lipaaseja, jotka pilkkovat rasvoja.

Luonnon yrtit ja mausteet

Monet yrtit, kasvit ja mausteet tasapainottavat ruuansulatusta ja edistävät sapen eritystä. Näitä ovat muun muassa fenkolinsiemen, ohranoras, riisinlese, inkivääri, artisokka ja kardemumma. Fenkolia käytetään ympäri maapalloa ruuansulatusta edistävänä yrttinä, ja sen siementen ainesosilla on rauhoittava vaikutus ruuansulatuskanavaan.

Ohranorasjauhe sisältää runsaasti terveellisiä kuituja ja ravitsevaa lehtivihreää. Riisinlese on liukenemattomia ja liukoisia kuituja sisältävä superravinne, joita suoliston hyvät bakteerit voivat käyttää ravinnokseen. Inkiväärinjuuri rauhoittaa mahan ja suoliston limakalvoa ja artisokan lehtien ainesosat vaikuttavat edullisesti maksan sekä sappirakon toimintaan. Kardemumman aromikkaita siemeniä käytetään mausteena, mutta niillä on myös ilmanmuodostusta ehkäisevä ja ruuansulatusta edistävä vaikutus.

Tuorepakastekuivatut kasvit ruuansulatuksen apuna

Jo vähäinenkin kasvien ja yrttien prosessointi tai kuumentaminen tuhoaa osan niiden sisältämistä tehoaineista, kuten vitamiineista ja entsyymeistä. Tämän vuoksi Terranova on ensimmäisten ravintolisäyritysten joukossa alkanut käyttää kasviperäisten tuotteidensa valmistuksessa tuorepakastekuivausta. Tuorepakastekuivaus tapahtuu erittäin alhaisessa lämpötilassa, -196 asteessa. Tämän kuivausprosessin lopputuotteena saadaan erittäin hienojakoista jauhetta, joka on helposti kehon hyödynnettävissä.

Terranova on ottanut pioneerina menetelmän käyttöön kasviperäisissä elintarvikkeissa ja ravintolisissä. Pakastekuivatut kasvit, yrtit ja marjat säilyttävät tehoaineensa ja entsyyminsä samassa muodossa kuin ne ovat tuoreissa kasveissa. Vain vesi poistetaan kasviksesta, kaikki muut ravintoaineet ovat tallessa. Käytännössä tuorepakastekuivatut kasvit vastaavat siis ravintoarvoiltaan pellolla kasvavia kasveja. Ruuansulatuksen kannalta tämä on ihanteellista ravintoa, koska menetelmä vapauttaa kehon käyttöön lähes kaikki kasvien tehoaineet.

Tuotteita on saatavilla Luontaistuntija-myymälöistä ja verkkokaupasta.

Lehden muita artikkeleita

Kesän kuumuus kuluttaa Magnesiumia
EU:ssa hyväksyttyjen terveysväittämien mukaan magnesium edesauttaa: normaalia energiaa tuottavaa aineenvaihduntaa...
Lue
Tohtori Matti Tolonen: raskausajan ravintolisät
Odottavan ja imettävän äidin tulee syödä monipuolisesti ja välttää tupakkaa, alkoholia, huumeita ja jos mahdollista...
Lue
Ärsyttävätkö kesäherkut vatsaasi?
Viheliäiset vatsahapot Monet kärsivät happamista röyhtäisyistä ja närästyksestä, jotka voivat johtua vatsahapoista....
Lue