Karnosiinin monet hyödyt elimistöllesi

Karnosiini on valkuaisaine, jota on luonnostaan lihaksissa, aivoissa, maksassa ja muissa kudoksissa. Kudosten karnosiini vähenee iän myötä, mutta ravintolisänä nautittu karnosiini korjaa puutteen.

Karnosiinia on tutkittu jo yli 100 vuotta, ja siitä on kertynyt lähes 2400 englanninkielistä dokumenttia (http://pubmed.gov hakusanaksi ”carnosine”). Ravinnossa liha (carne) ja kana ovat parhaita karnosiinin lähteitä. Sata grammaa pihvilihaa sisältää noin 125 mg karnosiinia. Ruoan karnosiinista imeytyy vereen noin 40 %, mutta tabletista 70 %. Karnosiini sopii hyvin yhteen lääkkeiden ja muiden ravintolisien kanssa eikä sillä ole mitään sivuvaikutuksia.
 

Karnosiinilla on monia hyviä terveysvaikutuksia

– Se on tehokas antioksidantti ja tulehdusta ehkäisevä aine, joka ehkäisee myös maitohapon kertymistä lihakseen fyysisessä kuormituksessa. Niinpä se lisää lihasvoimaa ja kestävyyttä. Monet urheilijat ottavat karnosiinia jopa 2000–4000 mg/vrk, mikä lisää heidän suorituskykyään. Ultrajuoksija Jukka Viljanen juoksi karnosiinin voimalla 100 km Etelämantereella (2011) ja Saharan halki (helmikuussa 2012).

– Karnosiini voi alentaa kohonnutta verenpainetta, vahvistaa sydänlihasta ja suojata kudoksia suurentuneen sokeripitoisuuden aiheuttamilta haitoilta ehkäisten ja jarruttaen diabeteksen lisätauteja. Karnosiini saattaa normalisoida kilpirauhasen toimintaa, vaimentaa monia sairaus- ja vanhenemisgeenejä ja hidastaa vanhenemismuutoksia. Karnosiinilisä voi parantaa ikääntyvien miesten potenssia.

– Karnosiini ehkäisee kudosvauriokipuja. Niitä aiheuttavat pitkäaikaiset tuki- ja liikuntaelimistön, sisäelinten tai verenkiertoelimistön sairaudet, kuten nivelrikko, niveltulehdukset, krooniset jännetupentulehdukset, nivelreuma, kasvaimiin liittyvä kudosvauriokipu, krooninen haimatulehdus, vatsahaava, sepelvaltimotauti ja ääreisverenkierron sairaudet. Kanadalaiset ortopedit antavatkin potilailleen usein karnosiinia helpottamaan nivelvaivoja.

– Alkoholi muuttuu elimistössä myrkyllisiksi aldehydeiksi, joista hengitysilman ”vanhan viinan” haju johtuu. Karnosiini reagoi kemiallisesti aldehydien kanssa ja eliminoi niiden haittavaikutuksia. Venäjällä karnosiinia käytetäänkin alkoholismin hoidossa. Alkoholistien punasolut hajoavat tavallista herkemmin ja heille voi kehittyä krooninen hemolyyttinen anemia. Karnosiini ehkäisee sitä, osoittavat tutkimukset. Jos käytät alkoholia, ota suojaksi karnosiinia ravintolisänä 1200 mg päivässä.

– Tieteelliset tutkimukset ja hyvät käytännön kokemukset puoltavat karnosiinin käyttöä ravintolisänä kroonisten sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Lastenneurologit ovat antaneet hyvällä menestyksellä karnosiinia 800 mg päivässä muun muassa autistisille ja epilepsiaa poteville yli 3-vuotiaille lapsille (Chez ym. 2002, Mehrazad-Saber ym. 2018).

Parhaat karnosiinivalmisteet sisältävät myös sinkkiä ja E-vitamiinia, joilla on tehoa lisäävä yhteis- ja vuorovaikutus.

 

triTolonen.fi
Matti Tolonen on lääketieteen ja kirurgian tohtori. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.
 

Lähteet: Chez MG, ym. Double-blind, placebo-controlled study of L-carnosine supplementation in children with autistic spectrum disorders. J Child Neurol. 2002 Nov;17(11):833-7. Mehrazad-Saber Z, ym. Effects of L- Carnosine Supplementation on Sleep Disorders and Disease Severity in Autistic Children: A Randomized, Controlled Clinical Trial. Basic and Clinical Pharmacology and Toxicology. 2018 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bcpt.12979

Lehden muita artikkeleita

Hyvän olon tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa 2.–31.1.2019 tai niin...
Lue
Aito Rauta UltraFer® – 5 ainutlaatuista ominaisuutta!
  Miksi Aito Rauta UltraFer®?   1. Kliinisillä testeillä todistettu teho Kliinisissä tutkimuksissa...
Lue
Uusi AITO minä – 3 vinkkiä parempaan palautumiseen ja jaksamiseen
Kehoamme säätelee hermosto, joka jakautuu sympaattiseen ja parasympaattiseen osaan. Ne toimivat kehossa vähän kuin...
Lue