Kärsitkö B12-vitamiinin puutoksesta? Tunnista riskitekijät

Pätkiikö muisti? Väsyttääkö? Pisteleekö raajoja? Vaivaavatko unihäiriöt? Saatat kärsiä B12-vitamiinin puutteesta.

B12-vitamiini tukee kehon tärkeimpiä toimintoja, kuten hermoston ja ai­vo­jen toimintaa. Esimerkiksi nämä kehon normaali­toiminnot ovat riippuvaisia B12-vitamiinista:

  • Kognitiiviset taidot, paikannuskyky, kielelliset taidot, huomiokyky, muisti
  • Immuunijärjestelmän toiminta.
  • Aineenvaihdunta
  • Puna- ja valkosolujen muodostaminen
     

Sinulla voi olla B12-vitamiinin puutosta erityisesti, jos:

Olet kasvissyöjä tai vegaani

B12-vitamiinia saa vain eläinperäisestä ravinnosta, kuten lihasta ja maitotuotteista. Siksi vegaanien ja kasvissyöjien tulisi aina käyttää B12-vitamiinivalmistetta.
 

Olet yli 50-vuotias

B12-vitamiinin imeytyminen heikkenee yli 50-vuotiailla, ja vitamiinin niukkuudella voi olla osuutta joihinkin vanhuuden oireisiin, kuten muistihäiriöihin ja aivojen heikkenevään toimintaan.
 

Juot säännöllisesti alkoholia

Alkoholin säännöllinen käyttö saattaa vaikuttaa negatiivisesti maksaan varastoituvan B12-vitamiinin tasoon.
 

Käytät närästyslääkkeitä

Haponestolääkkeiden käyttö on yhdistetty B12-vitamiinin puutteeseen, joten jos käytät lääkkeitä jatkuvasti, kannattaa tilanne tarkistuttaa.
 

Sairastat diabetesta tai jotakin autoimmuunisairautta

Diabeetikko saattaa tarvita B12-vitamiinia vitamiinilisänä, koska diabeteksen hoidossa yleisesti käytettävä metformiini saattaa aiheuttaa potilaille B12-vitamiinin puutosta. Vitamiinin puutos voi liittyä myös imeytymishäiriöön, joka voi syntyä esimerkiksi jonkin autoimmuunitaudin yhteydessä.

Lisäksi B12-vitamiinin puutosta voivat aiheuttaa laktoosi-intoleranssi, keliakia, raskaus ja imetys, kova fyysinen rasitus, laihdutus, e-pillereiden käyttö, epäsäännölliset elämäntavat ja stressi.
 

Millaisia oireita B12-vitamiinin puutos aiheuttaa?

B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa muistihäiriöitä, mielialan vaihteluita, uupumusta ja unihäiriöitä. Fyysisiä oireita voivat olla kipeä suu ja turvonnut kieli, krampit, raajojen pistely ja puutuminen. Pidempiaikainen B12-vitamiinin puutos johtaa peruuttamattomiin vaurioihin elimistössä.
 

Millaisesta ravinnosta saa B12-vitamiinia?

B12-vitamiinia saa lihasta, sisäelimistä, kalasta, äyriäisistä, maitotuotteista ja kananmunista. Normaali ruokavalio sisältää moninkertaisesti tarvitun määrän B12-vitamiinia, mutta elimistö pystyy hyödyntämään siitä vain prosentin verran eli noin 0,05–0,08 mikrogrammaa vuorokaudessa.
 

B12-vitamiinisuihke auttaa varmistamaan riittävän B12-vitamiinin saannin

B12-vitamiinin imeytyminen suolistosta on haasteellista ja erilaiset ongelmat suolistossa, happovaivat ja happolääkitys häiritsevät imeytymistä entisestään. Sen takia B12-vitamiinivalmiste kannattaa ottaa jo suusta imeytyvänä tuotteena, kuten suihkeena tai imeskelytablettina.

Puhdas+ B12-vitamiinisuihke 400 µg on markkinoiden ainoa kotimainen ja säilöntäaineeton B12-vitamiinisuihke. Yksi suihkaus sisältää 400 µg B12-vitamiinia. Kätevän spray-korkin ansiosta tuotteen käyttö on erittäin helppoa: yksi suihkaus suuhun päivässä.
 

Tuotetta on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja -verkkokaupassa 3.5.–30.5.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Terveysuutisia maailmalta
Lämpimät terveiset terveysalan messuilta Lontoosta. Siellä minulle vahvistui jo aiemmin kokemani tunne: tämä on se...
Lue
Kalaöljyn EPA-rasvahappo suojaa sydäntä ja ehkäisee valtimotauteja
  E-EPAa on tutkittu pitkään psykiatriassa ja kardio­logiassa, ja tulokset ovat vallan erinomaisia. E-EPA ehkäi...
Lue