Jokapäiväinen karkkipussi ja sokerijuoma rasvoittavat maksan

Arvostetussa tiedelehdessä julkaistu suomalaistutkimus näytti yksiselitteisesti sokerin haitallisuuden, joka ilmeni jo hyvin lyhyessä ajassa. Tutkittavat söivät kolmen viikon ajan päivittäin 1000 kcal:n verran ylimääräistä makeaa, esim. pussillisen karkkeja, puoli litraa sokeroitua virvoitus-, urheilu- tai energiajuomaa ja lasillisen tuoremehua – siis monelle nuorelle tavallisen määrän.

Sokeridieetin aikana tutkittavien paino nousi 2 %, mutta hälyttävämpää oli maksan tilanne: sen rasvapitoisuus nousi tuon kolmen viikon aikana 27 %. Häiriötilasta kertoi lisäksi, että suuresta sokerimäärästä huolimatta maksakin tuotti vereen entistä enemmän sokeria ja myös rasvaa. Samanaikaisesti HDL-kolesterolin määrä putosi merkittävästi.

Tutkimusjaksoa seurasi puolen vuoden vähäkalorinen ja -sokerinen laihdutusruokavalio, jonka aikana kaikki muutokset palautuivat. Tutkimus osoitti, miten runsas sokeri rasvoittaa maksan nopeasti ja pahasti jo ennen kuin se näkyy rasvana vyötäröllä tai ihon alla. Tämä selittää, miksi rasvamaksaa esiintyy myös normaalipainoisilla.
 

Muutamia maksalle tärkeitä ravintoaineita

Maksa ja keho saattavat toimia hyvin tavallisella suomalaisella ruoalla, mutta useimmilla on erilaisia ravintoaineiden puutoksia. Ensin täytyy miettiä ravinnon laatu ja tehdä tarpeelliset muutokset. Sen jälkeen otetaan tarvittaessa (ongelmatilanteissa ja sairauksissa) ravintolisiä. Monia ravintotekijöitä tarvitaan mm. entsyymitoimintaan, eliminoitavien aineiden poistamiseen, sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan sekä haitallisen hapettumisen eli härskiintymisen estämiseen.

Ilman seleeniä myrkyt jäävät vereen kiertämään ja ilman koliinia rasva kertyy maksaan. Parhaita seleenin lähteitä ovat parapähkinät, sienet ja täysjyvävilja. Ravintolisänä seleeniä on tabletteina sekä tehokkaasti imeytyvänä tippana. Koliinin lähteitä ravinnossa ovat munankeltuainen, vehnänalkiot sekä maksa. Lisäravinteissa tehokasta koliinia saa soijalesitiinistä ja eläinperäisistä neurolipideistä. Neurolipidit (jauheena / pakasteena / kapseleina) ovat tehokkaita rakennuspalikoita vaurioituneiden hermosolujen korjautumiseen, esimerkiksi muistisairaille tai MS-potilaille. Neurolipidit ovat myös maksan toimintaa tehostavia ja maksasolujen uusiutumista tukevia.

Maksasairauksien yhteydessä sinkin puutosta todetaan yleisesti. Tutkimukset sinkkivalmisteen käytöstä maksasairauksissa viittaavat siihen, että sinkki tukee maksan toimintaa vahvistamalla suolen limakalvoja ja maksasoluja. E-vitamiinia tarvitaan estämään solukalvojen vaurioitumista. Tutkimukset osoittavat E-vita­miinin vähentävän maksan rasvoittumista ja tulehdusta sekä alentavan ASAT-, ALAT- ja GT-arvoja (maksa-arvoja).

Suoliston terveys vaikuttaa maksan terveyteen, joten probiootit auttavat maksan tervehdyttämisessä. Laadukkailla probioottivalmisteilla (mm. ihmisperäiset bakteerikannat) on tutkitusti vaikutusta suolen läpäisevyyteen ja maksan tulehdustekijöihin. Niiden avulla estetään suolistossa haitallisten bakteerien lisääntymistä ja vähennetään niiden tuottamia myrkkyjä, jotka lisäävät maksan tulehdusta.
 

Kirjoittaja Marja Ruuti on ravitsemus­tieteen maisteri ja laillistettu ravitsemus­terapeutti, joka on perehtynyt myös luonnonmukaisen terveydenhoidon menetelmiin. Marja toimii luennoitsijana, opettaa ravintokursseilla ja pitää yksityisvastaanottoa Antioksidanttiklinikalla.
 

Tutustu Terve maksa - avain hyvinvointiin -kirjaan Luontaistuntija-myymälässä tai -verkkokaupassa.

 

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 28.2.–3.4.2018 tai niin kauan kuin tuotteita...
Lue
Voimaannuttavat B-vitamiinit naisen terveydelle
  Yleistä B-vitamiineista Tarvitsemme B-vitamiineja jokaisen elimistön solun aineenvaihduntaan, energian...
Lue
Virkeänä kohti kevättä
Kansainvälisen naistenpäivän (8.3.) lähestyessä olemme koonneet tähän lehteen hyviä terveysvinkkejä eri-ikäisille...
Lue