Jättitutkimus E-EPAlla on loppusuoralla

kalaöljy
rasvahappo
kolesteroli
triglyseridi
sepelvaltimotauti
tulehdus

Usein kuulee ja näkee väitettävän, ettei ravintolisiä ole tutkittu yhtä hyvin kuin lääkkeitä. Väite ei päde E-EPA -nimiseen kalaöljyyn, joka kehitettiin 1980-luvulla Japanissa. E-EPA on puhdasta väkevöityä EPA-omega-3 -rasvahappoa.

Sitä valmistetaan Perun ja Chilen rannikolta pyydetyistä sardelleista, piikkimakrilleista, silleistä, kuoreista, lohesta ja makrilleista. E-EPAn valmistuksessa ei käytetä uhanalaisia kalalajeja. E-EPAn puhtaus on tutkittu perusteellisesti ja sitä seurataan jokaisessa valmistuserässä. Valmistuksessa noudatetaan Good Manufacturig Practivces -standardeja. 

E-EPA on maailman puhtaimpia kalaöljyjä, ja sitä on tutkittu lukuisissa kliinisissä kokeissa. E-EPAlla tehtiin Japanissa maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS, jonka tulokset julkaistiin 2007 laatulehti The Lancetissa. Hankkeeseen osallistui viiden vuoden ajan yli 18 000 kolesterolilääkkeitä (statiineja) syövää ihmistä. Tulokset olivat hämmästyttävät: E-EPA (1800 mg/vrk) vähensi 19 % sydäntapahtumia vakiohoitoon verrattuna. Eniten E-EPAsta hyötyivät diabeetikot ja ne henkilöt, joiden seerumin triglyseridit olivat koholla. Näiden ryhmien sydäntapahtumat puolittuivat. Myöhemmissä tutkimuksissa kävi ilmi, että suuri E-EPA -annos (1800 mg/vrk) lisää "hyvän" HDL-kolesterolin tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia potilailla, joilla on veren rasvahäiriö. Tällöin HDL muuntuu sellaiseen muotoon (rHDL), että se poistaa syöjäsoluista hapettunutta LDL-kolesterolia, eikä valtimoiden seinämiin muodostu vaahtosoluja. E-EPA ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa valtimoiden seinämässä kroonista matala-asteista tulehdusta ja korjaa seinämän vaurioita, sanovat asiaa tutkineet kardiologit. Japanissa ja Yhdysvalloissa E-EPA on reseptilääke, mutta EU:ssa se on ravintolisä.

Yhdysvaltain lääkevirasto FDA myönsi suurten kliinisten tutkimusten perusteella vuonna 2012 E-EPAlle käyttötarkoituksen kohonneiden triglyseridien alentamiseen. Kohonneiden triglyseridien alentamisen uskotaan ehkäisevän sepelvaltimotautia ja sydäninfarkteja, myös statiineja syövillä ihmisillä. Sydänlääkärit uskovat E-EPAsta olevan hyötyä statiinien syöjille, sillä pelkästään kolesterolin alentaminen statiineilla ei ehkäise riittävästi sepelvaltimotautia eikä sydäninfarkteja. Statiinit eivät alenna triglyseridejä juuri ollenkaan, mutta E-EPA on siihen tarkoitukseen tehokasta ja turvallista. Sen lisäksi E-EPA ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa kroonista matala-asteista tulehdusta, joka myllertää sydän- ja verisuonitaudeissa ja muissa kroonisissa sairauksissa. FDA on kuitenkin edellyttänyt, että ennen kuin se myöntää E-EPAlle indikaation sepelvaltimotaudin hoitoon, asia on näytettävä toteen suuressa kliinisessä kaksoissokkokokeessa.

Tällainen tutkimus, nimeltään Reduction of Cardiovascular Events with Icosapent Ethyl-Intervention Trial (REDUCE-IT) alkoi marraskuussa 2011, ja sen odotetaan valmistuvan marraskuussa 2017. Siinä tutkitaan E-EPAn vaikutuksia 8000 statiineja syövällä henkilöllä 410 tutkimuskeskuksessa eri puolilla maailmaa. Koehenkilöt ovat yli 45-vuotiaita miehiä ja naisia, joilla on todettu sydän- ja verisuonisairaus sekä yli 50-vuotiaita miehiä ja naisia, joilla on diabetes ja lisäksi ainakin yksi muu sydäntaudin riskitekijä. Heidän seerumin triglyseridinsä ovat koholla ja lisäksi LDL-kolesteroli on 1–2,6 mmol/l. Puolet potilaista saa neljä grammaa E-EPAa päivässä, ja puolet toimii verrokkeina, joille annetaan lumekapseleita. Tutkimus tehdään tieteen kultaisen säännön mukaan satunnaistettuna kaksoissokkona. Tarkoitus on ratkaista "lopullisesti", ehkäiseekö E-EPAn käyttö sepelvaltimotautia ja sydänkohtauksia yli 6 vuoden vaikutusjakson kuluessa. Palaan asiaan tutkimuksen tultua julkaistuksi.
 

Tule asiantuntevaan Luontaistuntija-myymälään!