Huolehdi aivoistasi: Täsmäravintoa aivojen terveyteen

Aivot ovat monimutkainen ja upea elin. Aikuisen ihmisen aivot painavat keskimäärin 1,5 kiloa, ja niiden suorituskyky on uskomaton. Terveiden aivojen hyvinvointiin tarvitaan kuitenkin optimaalista ravintoa ja sopiva ruokavalio, liikuntaa, palautumista ja ärsykkeitä.

Aivotutkimus edistyy: uuden ravitsemustiedettä koskevan tutkimuksen sekä uuden tiedon ja kokemusten avulla jokainen voi löytää tehokkaan, aivojen toimintaa optimoivan ruokavalion.

Viimeisen vuosikymmenen aikana tutkimus on vahvistanut, että aivot ovat neuroplastiset eli uusia aivosoluja ja jopa uusia aivosolujen välisiä yhteyksiä voi muodostua koko ajan. Aikuisen aivoissa on noin 100 miljardia aivosolua, ja jokaisessa solussa on keskimäärin 1000 aivosolujen välistä yhteyttä. Jokainen ajatus, toiminta ja tunne on näiden yhteyksien tulos. Solujen välistä kommunikaatiota voidaan parantaa erityisten, neurotransmittereiksi eli välittäjäaineiksi kutsuttujen kemikaalien avulla.
 

Eikö ajatus tunnu kulkevan?

Aivojen toiminnan aleneminen voi johtua elintavoista. Stressi, vääränlainen ruokavalio, lääkkeet, päihteet, liikunnan tai palautumisen puute, sekä merkityksellisyyden ja tavoitteiden puute voivat vaikuttaa aivoihin. Ongelmat voivat ilmetä useilla tavoilla. Toiset voivat tuntea olonsa masentuneeksi ja ahdistuneeksi, kun taas toisilla voi ilmetä muisti- ja keskittymisongelmia ja pitemmän ajan kuluessa muun muassa dementiaa.

Keho on kokonaisuus ja aivot ovat kiinteä osa sitä. Esimerkiksi suolistovaivat, tulehdukset sekä stressi vaikuttavat myös aivoihin. Nauttimamme ravinto voi joko tukea tai heikentää aivojen toimintaa. Terveydellä ja kehon voinnilla on kokonaisuutena suuri merkitys myös aivojen kannalta.

Aivojen toiminnan tehostaminen terveellisten elämäntapojen, oikeanlaisen ravinnon, liikunnan ja palautumisen avulla ei ole koskaan liian myöhäistä. Uusien asioiden opetteleminen myös korjaa aivoja ja antaa niille mahdollisuuden uusiutua.
 

Aivojen toiminnan optimoiminen

Peter Wilhemsson on Ruotsin tunnetuimpia luontaislääkinnän ja ravitsemuslääketieteen asiantuntijoita sekä Alpha Plus -yrityksen perustaja. Hänellä on pitkä kokemus funktionaalisen lääketieteen konsultaatioista. Wilhelmssonin kognitiivisen toiminnan optimointisuositukseen kuuluu neljä tärkeää tekijää:

 1. ruokavalio ja ravitsemus
 2. elämäntapa ja liikunta
 3. sosiaaliset suhteet
 4. uni.
   

Voit edistää aivojen terveyttä oikealla ruualla ja ravintolisillä

Aivot tarvitsevat rasvaa: noin 60 % aivoista koostuu rasvasta. Siitä 60 % on tyydyttyneitä rasvoja ja 20 prosenttia välttämättömiä omega-3-rasvahappoja, joita tulee saada ravinnosta. Aivot tarvitsevat hyvälaatuisia rasvoja, ja erityisesti DHA-rasvahappoja.

Neljä erittäin tärkeää asiaa rasvahappojen saannin ja aivojen hyvinvoinnin kannalta:

 1. Omega-6 ja omega-3-rasvahappojen suhde
 2. Enemmän DHA-rasvahappoja suhteessa EPA-rasvahappoihin
 3. Omega-6 ja omega-3-rasvahappojen määrä suhteessa tyydyttyneisiin rasvahappohin. Tätä korjataan ruokavalion ja ravintolisien tasapainon avulla.
 4. MCT-öljy, kookosöljy ja kookosmaito tyydyttyneiden rasvojen pääasiallisina lähteinä takaavat terveellisten tyydyttyneiden rasvojen saannin
   

Aivojen terveyttä edistäviä ruoka-aineita:

 1. Kananmunat
 2. Saksanpähkinät / parapähkinät
 3. Avokado
 4. Rucola / pinaatti / punajuurenlehti
 5. Vihreä salaatti
 6. Parsakaali / lehtikaali / ruusukaali / pinaatti / kiinankaali / parsakaalin idut / punakaali
 7. Kylmäpuristettu luomuoliiviöljy ja MCT-öljy
 8. Kookosöljy
 9. Mustikat / karhunvatukat / mustaherukat / marja-aronia
 10. Granaattiomena
 11. Munakoiso
 12. Sardiinit / anjovis

Terveellisen ruokavalion tueksi

Alpha Plus Brain Oil on nestemäinen sekoitus DHA-pitoista kalaöljyä ja MCT-öljyä, ja se on maustettu rosmariinilla.

Codmarine® valmistetaan MSC-sertifioidun turskan, seitin ja koljan ylijäämäpaloista. Kalat on kalastettu kestävillä menetelmillä kylmistä ja ravinteikkaista vesistä Norjan länsirannikon edustalta ja Barentsinmereltä. Codmarine® sisältää noin 20 prosenttia DHA-rasvahappoja ja noin 8 prosenttia EPA-rasvahappoja. DHA edistää aivojen normaalia toimintaa. Vaikutus saadaan nauttimalla päivittäin 250 mg DHA-rasvahappoja.

MCT-öljy (kookoksesta) koostuu pääasiassa keskipitkistä rasvahapoista (Medium Chain Triglycerides, kapryylihappo, kapriinihappo). Keskipitkillä rasvahapoilla tarkoitetaan sitä, että pitkät rasvahapot on fraktioitu pois alkuperäisestä kookosrasvasta.

Rosmariiniuute sisältää muun muassa terpeeniä ja muita haihtuvia öljyjä, mukaan lukien 1.8-sineolia (eukalyptoli).

Annostelusuositus: 1 ruokalusikallinen (15 ml) 1-2 kertaa päivässä.

Alpha Plus Mighty Brain -jauhe sisältää valikoituja kasvi- ja ravintoaineita, jotka kehittävät, vahvistavat ja edistävät kognitiivisia toimintoja ja psyykkistä terveyttä. Jauhe sisältää sinkkiä, B12-vitamiinia, mustikkaa, ayurvedistä bakopaa ja ruusujuurta, l-seriiniä ja fosfolipidejä ja molybdeeniä.

 • Kuivatut ja jauhetut mustikat, on poimittu Suomen metsistä. Mustikka sisältää esimerkiksi antosyaniineja.
 • Lesitiini on fosfori- ja typpipitoinen rasva-aine, jota on kaikissa soluissa, muun muassa hermostossa ja aivoissa. Lesitiini sisältää fosfatidyylikoliinia. Mighty Brain -valmiste sisältää luonnosta peräisin olevaa lesitiiniä auringonkukansiemenistä.
 • Asetyyli-L-karnitiini on aminohappo L-karnitiinin esterimuoto, jota saadaan lysiinistä ja metioniinista.
 • Aminohappo seriinin määrän on havaittu olevan erittäin suuri sellaisten kansojen keskuudessa, jotka ovat tunnettuja pitkästä eliniästä ja hyvästä kognitiivisesta toimintakyvystä, kuten. Okinawan alkuperäiset asukkaat.
 • Fosfatidyyliseriini luokitellaan fosfolipidiksi. Fosfolipidit ovat kaksikerroksisen solukalvon, kuten aivojen solukalvon, pääasiallinen ainesosa.
 • Etelä-Intiasta peräisin oleva adaptogeeni pikkurasvalehti (bakopa) on piharatamokasvi, jota käytetään muun muassa ayurvedisissä lääkkeissä, ja ruusujuurta kutsutaan joskus Pohjolan ginseng-kasviksi.
 • Sinkki edistää normaaleja kognitiivisia toimintoja.
 • B12-vitamiini tukee normaalia psyykkistä toimintaa ja hermoston normaalia toimintaa sekä vähentää väsymystä ja uupumusta.
 • Molybdeeni edistää rikkipitoisten aminohappojen normaalia aineenvaihduntaa.
 • Bambu-uute sisältää 75 prosenttia piitä.

Annostelusuositus: 8,19 grammaa jauhetta (15 ml, 1 ruokalusikallinen) 1-2 kertaa päivässä. Sekoita esimerkiksi smoothieen!
 

Tuotteita on saatavilla AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Hyvän olon tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa 1.–31.3.2019 tai niin...
Lue
Yksilöllistä terveyttä!
25.–31.3. saa jatkoa Suomen suurin terveystapahtuma TerveysSummit, ja olemme yksi sen pääyhteistyökumppaneista....
Lue
5 ravintolisää, joita Olli Posti suosittelee hyvinvoinnin tueksi
Ollin mukaan maailman voi ajatella koostuvan asioista, jotka tekevät meille hyvää, ja asioista jotka tekevät meille...
Lue