Hormoniheilahtelut kuriin

Hellejakso tai reipas liikunta eivät ole ainoita syitä, jotka saavat hien pintaan. Vaihdevuodet aiheuttavat naisille hikoilupuuskia päivällä ja öisin voi joutua vaihtamaan hiestä märkiä lakanoita. Vähän nuoremmat naiset taas saattavat tuskailla kuukausittaisten raivokohtausten takia. Kaikki eivät halua käyttää synteettisiä hormoneita tasapainottamaan hormonivaihteluita; onneksi on luontaisiakin vaihtoehtoja.

Hetkiä rauhoittumiselle

Naisen hormonitoiminta on tarkoin säädeltyä. Kun kaikki on kunnossa, kuukautiset tulevat lähes yhtä tarkasti kuun kierron kanssa; vaihdevuodet vapauttavat kuukautisista, mutta naisellisuus jatkuu tämänkin jälkeen. Monilla nämä naisen elämän kierrot eivät tapahdu ongelmitta. Ennen kuukautisia kotona saattaa asua karjuva naarasleijona ja vaihdevuosina taas alakulo voi vallata mielen, koska kuivat limakalvot, haluttomuus ja jatkuvat hikoilupuuskat vaivaavat. Terveellinen ravinto, kohtuullinen liikunta, sopiva rasvakudoksen määrä ja siedettävä stressi ovat avaimia naisen tasapainoiselle hormonitoiminnalle. On suositeltavaa käyttää luomutuotteita ja luontaiskosmetiikkaa, jotta hormonaalisesti vaikuttavien vierasaineiden saanti jää mahdollisimman pieneksi.

Sukupuolihormonit syntyvät kehossa kolesterolista. Stressi vaikuttaa voimakkaasti sukupuolihormonien tasapainoon elimistössä. Voimakas stressi voi merkittävästi häiritä kuukautiskiertoa ja voi näkyä mm. vuotohäiriöinä, haluttomuutena tai voimakkaampina vaihdevuosiongelmina. On siis myös oman hormonitoiminnan kannalta tärkeää löytää päivittäin rauhoittumisen hetkiä.

Herkuttele kevyesti

Vatsan alueelle kertyvä rasva ei toimi vain passiivisena energiavarastona, vaan se on aineenvaihdunnallisesti aktiivista kudosta, josta vapautuu mm. tulehdusta edistäviä ja hormonaalisesti vaikuttavia aineita. Tämän takia ylipaino voi sekoittaa hormonitoimintaa. Jo muutaman kilon painonpudotus voi palauttaa hormonaalisen tasapainon. Liikakilojen pudottaminen auttaa myös tasapainottamaan verensokeria; myös liikunnalla ja ravinnolla on verensokerin säätelyssä tärkeä rooli. Tasainen verensokeri auttaa koko hormonijärjestelmää toimimaan paremmin.

Sokereita ja valkojauhotuotteita kannattaa välttää, koska ne mm. nostavat verensokeria, nopeuttavat vanhenemismuutoksia ja lisäävät tulehdusta lisääviä välittäjäaineita. Tilalle valitaan runsaskuituisia tuotteita, täysjyväviljaa ja kasviksia, jotka ovat ravintorikkaita ja pitävät verensokerin tasapainossa. On hyvä suosia luomutuotteita, koska niiden tuotannossa ei käytetä kasvinsuojeluaineita, joista osa voisi vaikuttaa naishormonin tavoin.

Tukea luonnon aarreaitasta

Hormoneita tasapainottava ravinto sisältää paljon hyvää, käsittelemätöntä rasvaa. Vältetään teollisia rasvoja mm. margariineja ja eineksiä, ja nautitaan kylmäpuristetuista öljyistä, rasvaisista kaloista ja kohtuudella voista. Pähkinät, siemenet, avokadot ja muut rasvaiset kasvikunnan tuotteet ovat sallittuja nautintoja. Hyvä rasva auttaa solukalvoja toimimaan kunnolla, mikä on tärkeää mm. hormoneiden kulkeutumiselle ja aktivoitumiselle sekä auttaa kuivia limakalvoja. Monet hyötyvät puhtaan, vahvan kalaöljyvalmisteen päivittäisestä nauttimisesta, esim. Bioteekin DUOsta.

Monilla yrttikasveilla on kehoa tasapainottava vaikutus. Osa kasveista voi toimia estrogeenin tavoin tai vahvistaa limakalvoja. Nuorempi nainen hyötyy sellaisista yrteistä, jotka rauhoittavat sileän lihaksen kouristuksia ja vähentävät turvotusta. Maksan toimintaa tukeva vaikutus on tärkeää hormonien aktivoitumiselle ja poistumiselle elimistöstä. Usein myös mielialan, seksuaalisen halukkuuden ja stressinsietokyvyn edistämiselle on tarvetta.

Bioteekin Vitamore sisältää monipuolisesti yrttikasveja, kuten okarennokkia, puna-apilaa, sitruunaköynnöstä, damianaa ja villijamssia. Yrttien lisäksi Vitamore sisältää arginiinia sekä E-vitamiinia, joka suojaa soluja hapetusstressiltä ja näin hidastaa vanhenemismuutoksia. Lisäksi siinä on sinkkiä, joka edistää hedelmällisyyttä ja on tärkeää naishormonitasoille. Sinkki on myös kauneusmineraali, koska se on tärkeää ihon, hiusten ja kynsien hyvinvoinnille.

Vitamore on erinomainen vaihtoehto synteettisille hormonivalmisteille. Se sopii niin hedelmällisessä iässä olevalle naarasleijonalle kuin vaihdevuosiaan elävälle ladyllekin. Säännöllinen käyttö tuo parhaan tuloksen. 

Tuote on saatavilla Luontaistuntija-myymälöistä ja verkkokaupasta.

Lehden muita artikkeleita

Suomen vaarallisin eläin
Punkit haistavat houkuttelevan isännän Punkit viihtyvät rehevässä aluskasvillisuudessa, josta ne tilaisuuden tullen...
Lue
Urheilija luottaa entsyymivalmisteeseen
”Sain vinkin parilta pelaajalta” Espoossa syntynyt, mutta tätä nykyä Helsingissä asuva ja HJK:n väreissä pelaava...
Lue
Imeytyminen täydellisellä hyödyllä
SuperiorSource Microlingual®-tuotteet ovat olleet USA:n markkinoilla jo vuodesta 1969, ja siellä tuotteet ovat...
Lue