Hoida niveliä ja nauti liikunnasta!

Nivelen liikearkuus on yleinen oire keski-iästä lähtien. Terve nivel kestää nivelen toiminnalle tyypillistä rasitusta hyvin, eikä nivelen kuormittaminen tavallisesti aiheuta sen kulumista. Nivelten kuntoon vaikuttavat monet eri syyt, ylipaino, geneettinen altistus, toistuva kuormittava työ ja vammat.

Yli miljoona suomalaista sairastaa nivelrikkoa. Nivelrikko syntyy kun soluväliaineen hajoaminen voittaa rustoa korjaavat tapahtumat. Sen seurauksena rusto alkaa rappeutua, siihen syntyy vauriokohtia sekä puutosalueita, ja rusto saattaa kulua jopa kokonaan pois. Nivelrako eli rustojen väli pienenee. Nivelen reunoille muodostuu luukielekkeitä ja ruston alla oleva luu paksuuntuu. Vaurioituneeseen niveleen voi syntyä rasituksen seurauksena tulehdusreaktio, joka aiheuttaa kipua ja nivelen turpoamista.

Nivelrusto on pehmeä, joustava, sitkeä ja kitkaa vähentävä kerros luiden välissä. Rusto rasittuu ja kuluu ja sen on jatkuvasti uudistuttava. Nivelruston ja nivelnesteen rakennusaineita ovat kondroitiinisulfaatti, MSM, ja glukosamiini. Näiden vaikutuksia nivelten hyvinvointiin on tutkittu laajasti ihmisillä. Tutkimuksissa on havaittu, että nivelen omien aineiden nauttiminen edistää ruston terveenä pysymistä ja lisää nivelen liikkuvuutta.

Nivelrikkoa ei voida parantaa mutta sen toimintakyvyn ja liikkuvuuden eteen voi tehdä paljon. Syö suojaravinteita sisältävää terveellistä ja puhdasta ruokaa, nauti liikunnasta monipuolisesti ja valitse hyvin toimiva ravintolisä.

Nivelteho mahdollistaa liikunnan ilon ja joustavan kulun. Siihen on valittu parhaimmat raaka-aineet niveltesi terveen liikkuvuuden ylläpitoon. Kotimaisen Niveltehon vaikuttavat aineet yhdessä tukevat ruston luonnollista uusiutumista ravitsemalla rustokudosta sekä nivelnestettä, ja nämä Niveltehon aktiiviaineet auttavat ylläpitämään tervettä joustavaa liikettä nivelissä.

Hainrustouute: Hainrustouutteen tärkein vaikuttava aineosa on kondroitiinisulfaatti, joka on osa ruston kimmoisien osien rakennusaine.

MSM: Maksan tehtävänä on poistaa haitallisia aineita. Rikkipitoinen MSM tukee tätä tehtävää. Nivelnesteessä MSM tukee aineenvaihduntaa ja kuona-aineiden poistoa.

Glukosamiini: on rakennusaineena nivelenesteen ja ruston kimmoisille rakenteille. Nämä osat imevät itseensä runsaasti nestettä ja siten ne liukastavat nivelen liikettä.

Inkivääriuutte: Inkivääriuute sisältää eteerisiä öljyjä, kuten gingeroleja, jotka ehkäisevät prostaglandiinien, leukotrieenien ja sytokiinien muodostusta elimistössä. Nämä puolestaan aiheuttavat kipua, tulehdusta ja hapettumisrappeumia.

C-vitamiini: Edistää normaalia kollageenin muodostumista.

Kupari: Edistää sidekudosten pysymistä normaalina.

Lehden muita artikkeleita

Voiko aivojen hyvinvointiin vaikuttaa itse?
Uusi Neuroglandin Forte huolehtii aivojen rasvatasapainosta Fosfolipidit Aivot muodostuvat pääasiassa rasvasta (60...
Lue
Kaamosväsymystä vastaan- VitaVoima
Aina hyvinkään koostettu ruokavalio ei sisällä riittävästi vitamiineja tai hivenaineita. Myös hyvien rasvahappojen...
Lue
Ylitä vaihdevuodet vaivatta
Aasialainen ruokavalio ei sisällä puhtaita soijan isoflavoneja Vaihdevuosioireiden voimakkuudessa esiintyy suuria...
Lue