Hiljainen tulehdus vaarantaa terveytemme 

Tulehdus on elimistön tapa edistää kudoksen paranemista, mutta kaikki eivät pysty lopulta pysäyttämään tätä tulehdusta. Jatkuva krooninen hiljainen tulehdus ei ole vain ikääntyneiden ongelma, vaan sitä ilmenee myös nuorilla. Tulehdus johtaa kudoksen tuhoutumiseen ja tulehdusaineiden lisääntymiseen.

Vanhuksilla todetaan yleisesti korkeampia tulehdustasoja, joiden syynä on usein lisääntynyt sisäelimiä ympäröivä rasva ja ylipaino. Rasvakudos varastoi tulehdusaineita, mikä on pääsyy ylipainoisten krooniseen tulehdustilaan. Myös ruokavalion sisältämien Omega-6-rasvojen, hydrogenoitujen rasvojen sekä tyydyttyneiden, varsinkin transrasvojen runsas saanti lisää tulehduksen määrää.  

Huono yöuni nostaa tulehdusta seuraavana päivänä. Stressi lisää kortisolin ja tulehdusaineiden tuotantoa. Tupakointi lisää tulehdusta ja ylläpitää myös ientulehduksen riskiä.
 

Mitä hiljainen tulehdus voi aiheuttaa?

 • sydän- ja verisuonitauteja
 • diabetesta, metabolista oireyhtymää
 • Parkinsonin ja Alzheimerin tautia
 • allergioita, astmaa
 • reumaa
 • syöpiä
 • osteoporoosia
 • stressiä, masennusta ja skitsofreniaa.
   

Miten tulehdusta mitataan?

Herkkä CRP (C-reaktiivinen proteiini) mittaa hiljaista tulehdusta. Koholla oleva arvo kertoo elimistössä olevasta tulehduksesta. Homokysteiini on myrkyllinen rikkipitoinen aminohappo, jota syntyy elimistössä ruoan lihan proteiineista. Kohonnut homokysteiini voi aiheuttaa haitallisia verisuonimuutoksia ja aivokudoksen tuhoa sekä heikentää muistia. D-vitamiinin saannin riittävyys tulisi mittauttaa laboratoriossa.
 

Mikä estää hiljaista tulehdusta?

Laihduttaminen sekä ruokavalio, johon ei kuulu kovetettuja rasvoja eikä transrasvoja, ja josta hiilihydraattien osuus on vähäinen, mutta kasvikunnan runsas. Hyötyliikuntaa kannattaa lisätä vähintään 30 minuuttiin päivässä, mikä parantaa stressin hallintaa ja hyvää yöunta. Tupakointi kannattaa ehdottomasti lopettaa.
 

Hiljaisen tulehduksen laskua tukevat ravintolisät ja vitamiinit: 

Pycnogenol® on laajalti tutkittua ranskalaisen rannikkomännyn kuoriuutetta. Voimakkaana antioksidanttina ubikinoni Q10 laskee tulehdusaineiden tuotantoa elimistössä. Valitse dokumentoidusti korkealaatuinen ubikinonivalmiste. Orgaaninen seleeni on voimakas antioksidantti ja torjuu hapetusstressiä. D-vitamiini nostaa pitoisuuden riittävälle tasolle, kun se on oliiviöljykapselissa.
 

Tavoitearvot verikokeella mitattuna, ”kolmiolabra”

Funktionaalisen lääketieteen tavoitearvot ovat normaaleja laboratorioarvoja tiukemmat ja näiden arvojen saavuttaminen laskee tehokkaasti hiljaisen tulehduksen terveysriskejä. Haasteelliset tavoitearvot ovat:

 • herkkä CRP alle 1 mg/l
 • D-vitamiini vähintään 115 nmol/l
 • homokysteiini alle 6.3 µmol/l

Hiljainen tulehdus on torjuttavissa, mutta se vaatii henkilökohtaista sitoutumista elämäntapojen muuttamiseen terveellisempään suuntaan sekä tulehdusta hillitsevien ravintolisien säännöllistä käyttöä. 
 

Kysy lisää tuotteista lähimmästä Luontaistuntija-myymälästä!

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 1.3.–30.3.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Enemmän kuin kasvojenkohotus
Skin Care™ Collagen Filler -tuotteen ravintoaineet kulkeutuvat verenkierron kautta ihon syvimpiin kerroksiin ja...
Lue
Frantsilan suomalaiset yrttiuutteet - puhdasta yrttivoimaa
Yrttiuutteiden vaikutusta lisää se, että ne imeytyvät hyvin ja imeytyminen alkaa jo suun limakalvoilta, toisin...
Lue