Hiljainen krooninen tulehdus

tulehdus
ylipaino
liikunta
ravintolisät

Sadoilla tuhansilla suomalaisilla on elimistössään matala-asteinen krooninen tulehdus eli inflammaatio. Arvio perustuu useiden asiantuntijoiden käsityksiin. Yksi heistä on lihavuustutkija, Helsingin yliopiston apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen.

- Matala-asteinen tulehdus voidaan havaita herkällä CRP-testillä (hsCRP), mutta sitä harvoin potilaille tehdään, sanoo Pietiläinen Ilta-Sanomien haastattelussa. Niin miehet kuin naisetkin voivat saada tulehduksen yhtä lailla. Tila on yleensä oireeton, eikä siihen ole olemassa suoranaista lääkehoitoa. Potilas ohjataan yleensä muuttamaan ruokavaliotaan, sillä suurin tulehduksen syntyyn vaikuttava tekijä on se moskaruoka, jota ihmiset kaatavat itseensä, Pietiläinen tietää.

Kun siihen yhdistyy liikunnan puute, niin sairastumisen riski kasvaa, etenkin ikääntyvillä ylipainoisilla ihmisillä. Hiljaisella tulehduksella on näet todettu olevan yhteys muun muassa tyypin 2 diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin ja niiden pahenemiseen. Koholla oleva hsCRP ennustaa ahtauttavien paakkujen kertymistä valtimoihin ja veritulpan vaaraa. Itse asiassa immunologian isä, saksalainen Rudolf Virchow (1821–1902) osoitti jo 1850-luvulla, että valtimotaudit johtuvat tulehduksesta. 

CRP:tä syntyy maksassa tulehdusta aiheuttavista sytokiineista. hsCRP on yksinkertainen ja halpa verikoe, jonka mikä tahansa kliininen laboratorio voi tehdä. Jos lukema on viitearvoa suurempi, on syytä tehdä elintaparemontti: Suosittelen vähähiilihydraattista ruokavaliota ja säännöllistä kuntoliikuntaa, joilla liiat kilot yleensä karisevat ja tulehdus vaimenee. Lisäksi kannattaa nauttia esimerkiksi kalaöljyä, berberiiniä, B6- ja D-vitamiineja, karnosiinia, magnesiumia ja ubikinonia, jotka ovat kaikki tulehdusta ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia ravintolisiä.

Harvardin yliopiston professori Charles N. Serhan osoitti työryhmineen jo vuonna 2002, että kalaöljyn EPA-rasvahaposta syntyy elimistössä tulehdusta estäviä nanomolekyylejä, resolviineja. Tehokkain kalaöljy tässä suhteessa on nimeltään E-EPA, joka on puhdistettua ja väkevöityä EPAa. Sitä on tutkittu eniten Japanissa, jossa sydänlääkärit määräävät sitä potilailleen yleensä 2 grammaa päivässä. Tämä annos ehkäisee ja jarruttaa sairaalloisia valtimomuutoksia, osoittaa maailman suurin kalaöljytutkimus, JELIS, joka julkaistiin Lancetissa jo vuonna 2007. Tutkimuksessa seurattiin viisi vuotta yli 18 600 statiineja syövää henkilöä, joista puolet sai E-EPAa ja puolet toimi verrokkeina. Japanilaiset sydänlääkärit ovat vakuuttuneita siitä, että E-EPAn suojaava vaikutus perustuu nimenomaan tulehduksen vaimennukseen, ei kolesterolin alentamiseen. Myös Itä-Suomen yliopiston tutkimuksissa on todettu, että antioksidanttivitamiinit ehkäisevät tulehdusta valtimoissa.

Tutustu myös laajaan artikkeliin hiljaisesta tulehduksesta Tohtori Tolosen sivuilla.