Henri Nisukangas välttyi avanneleikkaukselta

Luopioisissa asuva Henri Nisukangas sairastui muutama vuosi sitten vaikeaan suolistotulehdukseen, jonka diagnoosiksi tuli haavainen paksusuoli eli colitis ulcerosa. Ulosteen mukana vuoti verta ja kivut olivat kovat. ”Kun lääkärin määräämät lääkkeet eivät enää tehonneet, minulle ilmoitettiin, että ainoa vaihtoehto oli avanneleikkaus. Onneksi sain tuolloin kuulla vielä yhdestä vaihtoehdosta.”

Henri Nisukangas, 34, on luonteeltaan iloinen ja sosiaalinen, mutta silloin ei naurattanut, kun ulosteeseen alkoi ilmaantua verta. Ensin sen arveltiin johtuvan peräpukamista, mutta kun se hoito ei auttanut, jouduin tähystykseen. Syyksi osoittautui haavainen paksusuoli. Sain kortisonia ja Asacolia. Kortisoni rauhoitti kyllä suoliston, mutta oireet palautuivat jos yritin lopettaa sen käytön. Kortisoni haurastuttaa luuston ja vähän yli kolmekymppinen on liian nuori osteoporoosiin.

- Monien sairaalatutkimusten jälkeen minulle määrättiin vanhaa leukemialääkettä nimeltä Azamun, joka auttoikin vähäksi aikaa, Henri myöntää. Kun kortisoni ei enää tehonnut, suolesta alkoi taas vuotaa verta ja oireet palasivat. Joka aamu jouduin kestämään pitkiä vessaistuntoja samalla kun vatsaa poltti hirveästi. Työmatkalla oli pysähdyttävä ainakin kerran tai pari vessaan ja verta tuli aina.

Noin vuosi sitten mikään lääke ei enää auttanut ja Henrille sanottiin, ettei jäljellä ole muuta keinoa kuin paksusuolen poisto avanteineen. Henri ei kuitenkaan halunnut leikkauspöydälle. Hän kuuli, että moni oli saanut vaivoihinsa avun Helsingin Antioksidanttiklinikalta ja hakeutui siellä sekä lääkärin että ravintoterapeutin juttusille. Henrille rakennettiin tiukka ruokavalio.

- Samoihin aikoihin kuulin eräältä tuttavaltani Serrapeptaasi -nimisestä luontaistuotteesta. Minulle suositeltiin sen ohella myös Boulardii -hiivaprobioottia. Sain kuulla, että monia oli saatu näillä valmisteilla pelastettua veitsen alta. Aloin siis käyttämään sekä Serrapeptaasia että Boulardiita kumpaakin kolme kapselia aamuisin tyhjään vatsaan noin tunti ennen aamiaista, jotta ne ehtivät kunnolla imeytyä.

- Vatsa alkoi rauhoittua ja parin kuukauden sisällä verenvuotokin loppui. Sen jälkeen otin enää yhden kumpaakin. Alkuvaiheessa otin vielä lääkärin määräämiä lääkkeitä, mutta vuosi sitten tammikuussa jätin ne pois. Sen jälkeen olen ottanut vain Serrapeptaasia ja Boulardiita. Myös Henrin iloinen olemus on kuluneen vuoden aikana palautunut entiselleen. - Kun suoli oli huonossa kunnossa meni koko elimistö sekaisin ja laihduin laihtumistani. Mutta kun aloitin NaturaMedian tuotteiden syömisen, normaalipaino palautui ja suolistokin toimii nyt ihan normaalisti.

Mikä sairauden aiheutti?

Kun Henrin vatsavaivat alkoivat, hän oli kiireinen, vielä tuolloin yksityisyrittäjänä vaikuttanut kolmekymppinen, joka oli koko ajan menossa. Pikaruoat ja energiajuomat korvasivat usein aterian.- Lääkärit ovat kyllä pitkälti sitä mieltä, ettei ruokavalio vaikuta tämän sairauden syntyyn, mutta ainakin minun tapauksessani ruokavaliolla on ollut merkitystä. Henri sanoo jatkossakin välttelevänsä sipsejä, limuja ja lisäaineita – mutta ennen muuta vehnää.

- Pärjään NaturaMedian aineilla. Vaivoja tulee jos jätän ne. Vaivat kuitenkin loppuvat, kun Serrapeptaasi pienellä viiveellä alkaa vaikuttaa. Otan silloin kortisonia, jotta saan alkavan verenvuodon taas tyrehtymään ja sitten jatkan Serrapeptaasilla ja Boulardiilla. Henri on kuitenkin koko ajan lääkärin kontrollissa, vaikka ei lääkärin määräämiä lääkkeitä säännöllisesti otakaan.

- Serrapeptaasissa ja Boulardiissa on kyse merkittävimmästä hoitomuodosta, millä elimistöni on tullut kuntoon ja suolisto saatu rauhoittumaan, hän summaa. Henrin vatsavaivat eivät enää rajoita millään tavalla hänen tekemisiään. - Pelaan salibandya ja kesällä käyn kavereitten kanssa ravustamassa harva se päivä. Meillä on myös omakotitalo, jonka kanssa tekemistä riittää aina. Vapaa-ajan ongelmia ei kerta kaikkiaan ole.

 

Kuvateksti

Nykyään vatsavaivat eivät enää rajoita millään tavalla elämääni, kunhan vain muistan välttää tiettyjä ruokia ja juomia, Henri Nisukangas kertoo. - Pahimpina aikoina aamut olivat todella hankalia ja vessareissu kesti tunnin.

Lehden muita artikkeleita

Nivelet kuntoon
Nivelongelmat ovat suomalaisten yleisimpiä vaivoja. Liikkuminen voi hankaloitua fyysisesti vaikean työn tai raskaan...
Lue
Suomalaiset marjat ja pellava - maailman eliittiä
Kasvifenolit, mitä ne ovat? Kasveissa esiintyy suuri määrä erilaisia fenolisia yhdisteitä, joita ei varsinaisesti...
Lue
Ruusunmarjaa nivelille
Saadakseen ruusunmarjaa ympäri vuoden Erik alkoi kehittää hellävaraista kylmäkuivatusmenetelmää, joka säilyttäisi...
Lue