Hampaiden kuluminen – kasvava ongelma

- Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että viidenneksellä suomalaisista aikuisista on havaittavissa selkeää hampaiden erosiivista kulumista. Eroosio johtuu siitä, että happamat aineet, kuten mehut, virvoitusjuomat, hedelmät tai mahahapot, liuottavat ja pehmentävät hammaskiillettä. Kun hammas eroosion vuoksi pehmenee, se on alttiimpi mekaaniselle kulumiselle esimerkiksi harjauksen tai narskuttelun seurauksena, todettiin Hammaslääkäripäivillä.

Hampaiden kuluminen voi pitkälle edetessään aiheuttaa vihlontaa, esteettisiä ongelmia, purennan madaltumista sekä purentavaivoja. Hammaseroosion merkkejä ovat vihlomisen ja hampaiden kulumisen ohella muun muassa hammaspintojen himmentyminen, hammaskiilteen alla olevan hammasluun paljastuminen sekä etuhampaiden kärkien rispaantuminen. 

Eroosion on arvioitu lisääntyneen viime aikoina. Vastikään julkaistussa saksalaisessa seurantatutkimuksessa pystyttiin ensi kertaa osoittamaan eroosion todella yleistyneen 10 vuodessa. Syyksi on arveltu muun muassa happamien nesteiden kulutuksen kasvua sekä toisaalta erikoisruokavalioiden yleistymistä.  Esimerkiksi kasvissyöjillä eroosioriski voi olla kohonnut. Suomalaistutkimuksessa havaittiin myös jo vähäisenkin pitkäaikaisen alkoholinkäytön lisäävän hampaiden kulumisen riskiä. Vaikuttaa myös siltä, että osa ihmisistä on luonnostaan muita alttiimpi hampaiston kulumiselle. Sen on toistuvasti raportoitu olevan miehillä yleisempää tai vaikea-asteisempaa kuin naisilla. 

Aikaisessa vaiheessa havaittu hampaiden kuluminen voidaan pysäyttää muun muassa elintapojen muutoksella noudattamalla säännöllistä ateriarytmiä sekä välttämällä liiallista happamien tuotteiden nauttimista. Hedelmät ja marjat ovat osa terveellistä ruokavaliota, mutta esimerkiksi mehuja sekä virvoitus- ja energiajuomia tulisi käyttää vain harvakseltaan. Happamien ravintoaineiden käytön yhteydessä kannattaa nauttia happoja neutraloivia maitotuotteita.  Eroosiosta kärsivän on myös hyvä harjata hampaat aamulla jo ennen aamupalaa, mikäli aamiaisella on tarkoitus nauttia happamia tuotteita. Hapon vaikutusta hampaisiin voi vähentää huuhtomalla suu vedellä tai maidolla.

Timo Elo, terveystoimittaja