Hammasharjalla tauteja vastaan

Kansainvälisessä vertailussa suomalaiset suunhoitotottumukset ovat vaatimattomalla tasolla. Tutkimusten mukaan emme ole täysin sisäistäneet hampaiden hoidon merkitystä.

– Olemme vielä aika kaukana tavoitteesta, jonka mukaan jokainen harjaisi hampaansa kaksi kertaa päivässä, professori emeritus Hannu Hausen sanoo.

Hammaslääkäripäivillä Helsingin Messukeskuksessa esitelmöinyt erikoishammaslääkäri Petri Hippi totesi hampaiden tukikudosten biofilmiperäisen tulehduksen perushoidon voivan merkittävästi laskea muun muassa diabeteksen, sepelvaltiotaudin tai raskauskomplikaatioiden hoidon kustannuksia. Vastaavasti suunterveyteen kohdistuvat säästöt kasvattavat yleissairauksien hoitokuluja. Kustannustehokkainta suun terveydenhoitoa on omahoidon tehokas omaksuminen.

Biofilmiksi nimitetään kaikille kosteille pinnoille ilmestyvää bakteerikasvustoa, joka viihtyy etenkin suussa. Tämä sairauksia ylläpitävä järjestäytynyt mikrobiyhteisö aiheuttaa suun yleisimmät infektiosairaudet eli hampaiden reikiintymisen ja niiden tukikudosten tulehdukset. Se myös ylläpitää erilaisia sairauksia, parantaa bakteereiden selviytymistä ja vaikeuttaa hoitoa. Kotihoidon ohella biofilmin häätämiseen tarvitaan suunterveyden ammattilaisten apua, onhan suun biofilmi hyvin sitkeää ja kroonisluonteisten tulehdusten hoito työlästä.

– Sähköhammasharjan ja muiden apuvälineiden käyttö aamuin illoin auttaa poistamaan hampaiden pinnan biofilmiä eli plakkia mekaanisesti. Kun plakkia on häiritty ja hajotettu harjaamalla, hammastahnan tai suuveden vaikuttavat aineet tehostavat suun puhdistumista. Hampaan reiän paikkaaminen ei paranna itse sairautta, mutta korjaa hetkeksi sairauden aiheuttaman vaurion hampaan kovakudoksessa. Mikäli biofilmitekijää ei saada hallintaan, sairaus jatkuu paikkaamisesta huolimatta, ja uusien reikien ilmaantuminen on vain ajan kysymys. Varsinaista hoitoa seuraavassa ylläpitohoidossa hammaslääkäri tai suuhygienisti poistaa mekaanisesti biofilmiä ientaskuista ja pyrkii vähentämään sairauden uusiutumisriskiä, Petri Hippi toteaa.

Timo Elo, terveystoimittaja