Hainrusto, vihersimpukka ja kurkuma Nivelterveyttä luonnosta

Niveliin liittyvät ongelmat ovat suomalaisten yleisimpiä vaivoja. Liikkuminen voi vaikeutua rasittavan työn tai liikunnan seurauksena, tai nivelruston kuluessa iän myötä. Haiden rustossa ja vihersimpukan lihassa on aineita, jotka voivat hidastaa ja jopa vähentää ongelmaa merkittävästi.

Nivelrusto on sileää, liukasta kudosta, joka ohuena kerroksena peittää luun päät liikkuvissa nivelissä. Nivelruston ja sen välissä olevan nivelnesteen oikea toiminta on ratkaisevaa nivelten hyvinvoinnille. Nivelneste voitelee nivelpintoja ja ehkäisee niiden kulumista sekä vaimentaa iskuja. Lisäksi se varmistaa ravintoaineiden pääsyn rustopinnoille sekä kuona-aineiden poistumisen. Tämä on erityisen tärkeää, koska rustossa ei ole lainkaan veri-, eikä imusuonia.

Rakennusaineita hain rustosta

Terve elimistö uusii rustoa jatkuvasti sitä mukaa kun sitä hajoaa. Uutta rustoainetta ei kuitenkaan voi muodostua tarpeeksi, ellei rakennusaineita ole riittävästi saatavilla; seurauksena on nivelpintojen kulumista.

Yksi tärkeimpiä ruston rakennusaineita on erityisten rustosolujen eli kondrosyyttien tuottama aine, kondroitiinisulfaatti, joka muodostaa vettä tehokkaasti sitovia harjamaisia yhdisteitä (proteoglykaaneja). Niiden kiinnittyessä puolestaan hyaluronihaposta koostuviin pitkiin rihmoihin syntyy verkkomaisia rakenteita, jotka yhdessä kollageenisäikeiden kanssa muodostavat vettä sitovan ja lujan, sitkeän ja joustavan ruston perusaineen.

Kondroitiini myös ehkäisee hajottavia entsyymejä purkamasta rustoainetta. Sen nauttiminen ravintolisänä ylläpitää siis ruston hyvinvointia kahdella tavalla: hillitsemällä ruston kulumista ja edistämällä uuden ruston muodostumista.

Hai on erinomainen kondroitiinisulfaatin lähde, sillä se on rustokala, jonka tukiranka luukaloista poiketen on kokonaan rustoainetta. Erityisen tehokas niveltenhuoltoaine on hainrustosta valmistettu uute, eräänlainen tiiviste, josta suurin osa on kondroitiinisulfaattia. Hainrustossa kuten vihersimpukassakin on lisäksi jonkin verran glukosamiinia.

Vihersimpukka voitelee

Nivelnesteen voiteluominaisuuksille tärkein ainesosa hyaluronaatti muodostuu peräkkäin ketjuuntuneista glukosamiini-molekyyleistä. Mikäli rustosolut eivät pysty muodostamaan uutta glukosamiinia samassa tahdissa kuin entsyymit sitä hajottavat, syntyy ongelmia sekä nivelnesteessä että rustoaineessa.

Vihersimpukka sisältää monien muiden nivelille tärkeiden aineiden lisäksi glukosamiinia. Glukosamiini ei kuitenkaan ole vain rakennusaine, vaan se myös aktivoi rustosoluja tuottamaan lisää rustolle ja nivelnesteelle tärkeitä aineita.

Kondroitiinin ja glukosamiinin vaikutus nivelkulumiin, yhdessä tai erikseen, on osoitettu lukuisissa tieteellisissä tutkimuksissa. Lupaavia tuloksia on saatu myös eläinten hoidossa. Esimerkiksi Dublinissa suoritettu 35 nivelrikkoista koiraa käsittävä kaksoissokkotutkimus osoitti, että kondroitiini- ja glukosamiinisulfaatin yhdistelmällä oli merkittävä vaikutus lonkan ja kyynärnivelen nivelrikkoon (McCarthy G, 2007).

Hainrusto- ja vihersimpukkavalmisteista tuli 2000-luvun alussa Suomen suosituimpia niveltenhuoltotuotteita. Niissä olevat kondroitiini- ja glukosamiiniyhdisteet sekä muut luontaiset vaikuttaja-aineet hajoavat ruoansulatuksessa pienempiin osiin ja imeytyvät verenkiertoon, josta ne kulkeutuvat lopulta nivelnesteen välityksellä nivelkudosten ylläpitämiseen ja suojaamiseen.

Tulehdus hallintaan

Nivelkivuista kärsivät joutuvat usein turvautumaan tulehduskipulääkkeisiin, joita käytetään toisinaan jopa vuosien ajan. Kivun hallinta onkin tärkeää, koska nivelten toiminnalle on välttämätöntä, että niitä pystyy liikuttamaan.

Tulehduskipulääkkeiden haittavaikutukset ovat tunnettuja. Pitkäaikainen käyttö rasittaa munuaisia sekä aiheuttaa tyypillisesti ruoansulatuskanavan limakalvovaurioita, verenvuotoa ja suoliston läpäisevyyden lisääntymistä. Sen vuoksi tulisi pyrkiä yksilöllisesti löytämään pienin mahdollinen annostelu, jolla saadaan riittävä kivunlievitys.

Inkiväärin sukuinen kurkuma on vatsaystävällinen vaihtoehto, jolla on lukuisia muitakin terveysvaikutuksia. Kurkuma ei ole haitallista maksalle tai munuaisille, joten sitä voi käyttää jatkuvastikin. Ongelmana on vaikuttavan aineen kurkumiinin huono imeytyvyys: ruoansulatuksesta siirtyy verenkiertoon vain prosentin verran aktiiviainetta. Lisäksi käytettävän määrän pitäisi olla melko suuri, sillä tutkimusten perusteella vaikuttava annos on vähintään 1200 mg kurkumiinia päivässä.

Kurkumiinin vaikutusta on pystytty lisäämään merkittävästi yhdistämällä kurkumiini beetasyklodekstriiniin. Tällaisen TSE-kurkumauutteen imeytyvyys on nelinkertainen verrattuna tavanomaiseen uutteeseen. TSE-kurkumauutetta saa myös Suomen luontaistuotekaupoista tablettimuotoisena ravintolisävalmisteena.

Lehden muita artikkeleita

Naisille,jotka haluavat enemmän...
Naisten seksuaalihäiriöiden yleisyydestä on tehty lukuisia tutkimuksia. Niissä on mitattu eri osahäiriöiden...
Lue
Kolmen kopla elimistön vartijana
Hapetusstressin ja hiljaisen tulehduksen voi selättää ravinnolla ja ravitsemushoidolla Hapetusstressi on prosessi,...
Lue
C-vitamiini torjuu uupumusta, väsymystä ja paljon muuta
Yleistä Lääketieteeen isä Hippocrates kuvasi ensimmäisenä C-vitamiinin puutoksen aiheuttamat oireet: vuotavat ikenet...
Lue