Gluteeniton saaristolaisleipä

Aihealueet: 
leipä
gluteeniton

Tummuus tähän gluteenittomaan saaristolaisleipään syntyy siirapista ja pienestä kikkakolmosesta jauhoseoksen joukossa. Ahaa-elämystä edisti suuresti kaupan leivontahyllyltä löydetty Luminan gluteeniton tumma reikäleipäseos: tattaria, täysjyväriisijauhoa, paahdettua pellavarouhetta ja kaakaota (muun muassa). Ja pian minullakin alkoi sytyttää… Olen syksyn mittaan kokeillut lukuisia eri muunnelmia alla olevasta reseptistä, lähinnä vaihdellut gluteenittomien jauhojen laatua. Sopiva määrä tattaria ja kaveriksi milloin kookos-, manteli- tai hasselpähkinäjauhoja, sillä ei ole niin väliä. Tummuus makuun ja väriin kannattaa hakea sopivasta ripauksesta kaakaota ja paahdettua pellavarouhetta.

Viitseliäs sekoittaa tummat jauhot itse, esim.: 0,75 dl paahdettua pellavarouhetta, 2 rkl (raaka)kaakaojauhetta, 1 dl tattarijauhoa. Ihan kätevä valmisseos on kuitenkin ainakin edellä mainittu Luminan tumma reikäleipäjauho.

  • 5 dl kasvimaitoa (esim. manteli-/hamppumaito)
  • 3-5 kuivattua luumua
  • 50 g hiivaa
  • 1/4 tl Kalaharin suolaa
  • 0,75 dl siirappia
  • 3 keskikokoista perunaa
  • 1 dl kaura- tai tattarilesettä
  • 1 dl pellavansiemenrouhetta
  • 2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (esim. Lumina tumma reikäleipäjauhoseos)
  • 3,5 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta (sekoita itse: 1,5 dl tattarijauhoa, 1 dl kookosjauhoa/Risentan hasselpähkinäjauhoa, 1 dl riisijauhoa, 1-2 tl psyllium-kuitua)
  • 1 rkl raakakaakao- tai carob-jauhetta
  • 50 g sulatettua margariinia/voita

Sekoita tehosekoittimessa kuivatut luumut ja kädenlämpöön lämmitetty kasvimaito. Kaada kulhoon ja murenna joukkoon hiiva. Lisää suola ja siirappi. Raasta perunat raakana raastimen hienoimmalla sivulla. Purista neste raasteesta pois ja lisää raaste taikinaan. Sekoita leseet, pellavarouhe ja jauhot taikinaan sekä lopuksi sulatettu margariini/voi. Voitele kaksi litran leipävuokaa (tai yksi 2 litran vuoka) ja taputtele taikina vuokiin. Kohota leipiä 25 minuuttia.

Paista leipiä ensin 175-asteisessa uunissa n. 50 minuuttia. Käännä sitten lämpö 150 asteeseen. (Tässä välissä voit halutessasi sipaista leipiin kevyen siirappivesikerroksen.) Peitä leivät leivinpaperilla/foliolla ja paista uunissa toiset 50-60 minuuttia, tai kunnes ovat kypsiä.

Resepti ja kuva: Mia-Elina Aintila / Cocovin keittiö