Eteeriset öljyt , luonnon monipuoliset vaikuttajat

Aidot eteeriset öljyt ovat kasvien nestemäisiä helposti haihtuvia ainesosia. Ne ovat yleensä miellyttävän tuoksuisia ja jokaisella kasvilajilla on oma tuoksunsa, joka koostuu hyvin monesta eri aineosasta.

Kyseessä ei siis ole vain yksi molekyyli, vaan monimutkainen kemiallinen aineseos. Tämä monimutkaisuus erottaa myös aidon eteerisen öljyn ja teollisen jäljitelmän toisistaan. Molemmat voivat kyllä tuoksua, mutta vain aidolla öljyllä on terapeuttisia vaikutuksia. Eteerisiä öljyjä saadaan kasveista mm. höyrytislaamalla ja saanti vaihtelee riippuen kasvista. Tämä saatavuus ja sen vaikeus vaikuttavat myös hintaan, joten kuluttajille myytävien eteeristen öljyjen hinnat vaihtelevat eri kasveilla todella paljon. Karkeasti voidaan sanoa, että edullisimpia ovat usein sitrustuoksut (appelsiini) ja kalleimpia kukkaistuoksut (ruusu).
 

Miten eteerisiä öljyjä sitten käytetään?

Tyypillisimpiä käyttötapoja ovat joko tuoksulyhdyt tai aromahieronta, jolloin ne vaikuttavat hengitystien kautta tai imeytyen ihon kautta. Tuoksulyhtyyn tai diffuusiolaitteeseen lisätään veden joukkoon muutama pisara öljyä. Idea on, että kun vettä lämmitetään, eteeriset öljyt haihtuvat ja kulkeutuvat hengitysteiden kautta ihmiseen. Hieronnassa taasen ruokalusikalliseen (n. 15 ml) perusöljyä sekoitetaan 1-2 tippaa haluttua eteeristä öljyä ja tällä seoksella suoritetaan hieronta.

Arkisempia käyttötapoja on useita, jolloin ei niinkään haeta terapeuttisia vaikutuksia, vaan lähinnä aitoa ja mukavaa, raikasta tuoksua. Esim. siivouksessa voi lisätä muutaman tipan pölynimurin ilmansuodattimeen, lattioita pestessä pesuveden sekaan tai muutaman pisaran suoraan matolle. Myös pyykinpesussa voidaan käyttää eteerisiä öljyjä lisäämällä muutama tippa huuhteluaineen sekaan. Näin esimerkiksi lakanoihin saadaan lempeä laventelin tuoksu, joka on vaikutukseltaan rauhoittava ja näin lisää univalmiutta.

Sisäistä käyttöä emme yleisesti suosittele. Eteeriset öljy ovat voimakkaita eivätkä ne liukene veteen. Sisäisesti käytettynä ne voivat aiheuttaa vahinkoa, jos niiden käyttö ei ole hallinnassa. Jos niitä käytetään, ne tulee aina laimentaa joko kasviöljyyn tai alkoholiin. Näin niitä käytetäänkin pieniä määriä esim. suklaan tai hunajan maustamisessa tai leivonnassa. Voimakkuutensa takia eteerisiä öljyjä ei suositella raskaana oleville, imettäville äideille tai vauvoille kuin tilapäiseen, vähäiseen käyttöön.

Eteeristen öljyjen erilaiset terapeuttiset vaikutukset on tunnettu jo pitkään. Niitä on käytetty eri puolilla maailmaa jo tuhansien vuosien ajan ihmisen terveyden ja mielialan hoitoon. Tutkimus on mennyt viime vuosina eteenpäin ja vaikutuksia on pystytty kohdistamaan tarkemmin. Nykyään eteerisillä öljyillä hoidetaan monia eri ongelmia ja se onkin yksi suosittu täydentävä hoitomuoto.

Seuraavaksi on esitelty muutamia öljyjä ja niiden päävaikutuksia. Yleisesti voidaan sanoa, että kaikilla öljyillä on useita vaikutusalueita ja löytyy monia öljyjä, jotka vaikuttavat samaan asiaan. Siksi tuoksua valittaessa kannattaa valita se itseään miellyttävä tuoksu, näin saadaan paras hoitotulos.

Eukalyptus: Eukalyptus on kaikille flunssapotilaille tuttu virkistävä tuoksu, joka avaa tukkoisen nenän ja helpottaa flunssaista oloa. Se puhdistaa myös huoneilmaa.

Teepuu eli Tea tree: Voimakas lääkkeellinen tuoksu, jolla on antimikrobiset ja antiseptiset ominaisuudet. Käytetään mm. desinfiointiin, jalka- ja kynsisieneen sekä akneihon hoitoon.

Laventeli: Tasapainottaa ailahtelevan mielen, rauhoittaa, laukaisee lihasjännityksiä, lievittää kipuja. Erinomainen palovammojen hoidossa ja auringonpolttamaan ihoon.

Piparminttu: Raikas, viilentävä tuoksu, joka avaa hengitysteitä. Käytetään myös pahoinvointiin, vatsa- ja ilmavaivoihin sekä päänsärkyyn. Lisää työvireyttä.

Rosmariini: Mausteisen raikas tuoksu, joka stimuloi verenkiertoa ja ruuansulatusta. Virkistää muistia ja poistaa väsymystä sekä stressiä.

Ylang ylang: Naisellinen, kukkamainen tuoksu, jolla on rauhoittava ja mieltä kohottava vaikutus. Sitä käytetään myös sukupuolisen mielenkiinnon herättämiseen.

Appelsiini: Appelsiinin kuoresta saatava öljy on raikas, rentouttava, mielialaa kohottava, hermostuneisuutta vähentävä. Se lievittää vatsa- ja kuukautiskipuja sekä edistää ruuansulatusta. Ihonhoidossa se sopii erityisesti rasvaiselle iholle.
 

Kysy lisää asiantuntevasta Luontaistuntija-myymälästä!

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 1.–30.11.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Vuoden 2018 parhaat terveystuotteet
  Vuoden 2018 Terveystuote NivelActive NivelActive tarjoaa markkinoiden nopeimman ja eettisesti vahvan...
Lue
Mistä energiaa arkeen?
Totesin ubikinonin voimaannuttavan vaikutuksen taannoin itse, kun takanani oli kaksi melkein peräjälkeen sairastettua...
Lue