Eteeriset öljyt – luonnon monipuoliset vaikuttajat

Aidot eteeriset öljyt ovat kasvien nestemäisiä helposti haihtuvia ainesosia. Ne ovat yleensä miellyttävän tuoksuisia, ja jokaisella kasvilajilla on oma hyvin monesta eri ainesosasta koostuva tuoksunsa.

Kyseessä ei siis ole vain yksi molekyyli, vaan monimutkainen kemiallinen aineseos. Tämä erottaa myös aidon eteerisen öljyn ja teollisen jäljitelmän toisistaan. Molemmat voivat kyllä tuoksua, mutta vain aidolla öljyllä on terapeuttisia vaikutuksia. Eteerisiä öljyjä saadaan kasveista mm. höyrytislaamalla. Saatavuus vaihtelee riippuen kasvista ja se vaikuttaa myös hintaan, joten kuluttajille myytävien eteeristen öljyjen hinnat vaihtelevat paljon eri kasveilla. Edullisimpia ovat usein sitrustuoksut (appelsiini) ja kalleimpia kukkaistuoksut (ruusu).

Miten eteerisiä öljyjä käytetään? Tyypillisimpiä käyttötapoja ovat joko tuoksulyhdyt tai aromahieronta, jolloin öljyt vaikuttavat hengitysteiden kautta tai imeytyen ihon kautta. Tuoksulyhtyyn tai diffuusiolaitteeseen lisätään veden joukkoon muutama pisara öljyä. Kun vettä lämmitetään, eteeriset öljyt haihtuvat ja kulkeutuvat hengitysteiden kautta kehoon. Hieronnassa ruokalusikalliseen (n. 5 ml) perusöljyä sekoitetaan 1–2 tippaa haluttua eteeristä öljyä.

Arkisempia käyttötapoja on useita, jolloin terapeuttisten vaikutusten sijaan haetaan aitoa, mukavaa ja raikasta tuoksua. Esim. siivotessa voi lisätä muutaman tipan pölynimurin ilmansuodattimeen, lattioita pestessä pesuveden sekaan tai sitten vain muutama pisara suoraan matolle. Myös pyykin pesussa voidaan lisätä muutama tippa huuhteluaineen sekaan. Näin esimerkiksi lakanoihin saadaan lempeä laventelin tuoksu, joka on vaikutukseltaan rauhoittava ja näin lisää univalmiutta.

Sisäistä käyttöä ei yleisesti suositella. Eteeriset öljyt ovat voimakkaita, eivätkä ne liukene veteen. Siksi sisäisesti käytettynä ne voivat aiheuttaa vahinkoa, jos käyttö ei ole hallittua. Eteeriset öljyt tulee aina laimentaa joko kasviöljyyn tai alkoholiin, ja näin niitä käytetäänkin pieniä määriä esim. suklaan tai hunajan maustamisessa ja leivonnassa. Voimakkuutensa takia eteerisiä öljyjä ei suositella raskaana oleville, imettäville äideille tai vauvoille muuten kuin tilapäiseen vähäiseen käyttöön.

Eteeristen öljyjen erilaiset terapeuttiset vaikutukset on tunnettu jo pitkään ja niitä on käytetty eri puolilla maailmaa jo tuhansien vuosien ajan ihmisen terveyden ja mielialan hoitoon. Tutkimus on mennyt viime vuosina eteenpäin ja vaikutuksia on pystytty kohdistamaan tarkemmin. Nykyään eteerisillä öljyillä hoidetaan monia eri ongelmia, ja se onkin yksi suosittu täydentävä hoitomuoto.

Öljyillä on useita vaikutusalueita, ja niistä monet vaikuttavat samaan asiaan. Siksi öljyä valittaessa kannattaa valita se itseä miellyttävä tuoksu.

Appelsiini:
Appelsiinin kuoresta saatava öljy on raikas, rentouttava, mielialaa kohottava, hermostuneisuutta vähentävä. Se lievittää vatsa- ja kuukautiskipuja sekä edistää ruuansulatusta. Ihonhoidossa se sopii erityisesti rasvaiselle iholle.

Teepuu eli Tea tree:
Voimakas lääkkeellinen tuoksu. Antimikrobisia ja antiseptisiä ominaisuuksia. Käytetään mm. desinfiointiin, jalka- ja kynsisieneen ja akneihon hoitoon.

Laventeli:
Tasapainottaa ailahtelevan mielen, rauhoittaa, laukaisee lihasjännityksiä, lievittää kipuja. Erinomainen palovammojen hoidossa ja auringon polttamalle iholle.

Piparminttu:
Raikas viilentävä tuoksu, joka avaa hengitysteitä. Käytetään myös pahoinvointiin, vatsa- ja ilmavaivoihin sekä päänsärkyyn. Lisää työvireyttä.

Rosmariini:
Mausteisen raikas tuoksu, joka stimuloi verenkiertoa ja ruuansulatusta. Virkistää muistia ja poistaa väsymystä sekä stressiä.

Ylang ylang:
Naisellinen kukkamainen tuoksu, jolla on rauhoittava ja mieltä kohottava vaikutus. Sitä käytetään myös sukupuolisen mielenkiinnon herättämiseen.

 

Tuotteita on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Lokakuun tarjoukset
Tarjoukset voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 30.9.–27.10.2016 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Anne Kukkohovi luottaa kollageenin voimaan
– Tietyillä valinnoilla voi vaikuttaa todella paljon siihen, miltä näyttää ulkoisesti ja miten hyvin voi sisäisesti....
Lue
Monipuoliset aminohapot
Arginiini lievittää verenpainetta Arginiini-ornitiini -aminohappopari liittyy ureakiertoon virtsan muodostuksessa....
Lue