Entsyymit rakentavat elämää

Kuvittele mielessäsi työmies, joka sahaa lautoja kahtia. Merkillistä tässä työmiehessä on työtahti – lautoja menee katki joka sekunti 40 000 000 kappaletta. Neljäkymmentä miljoonaa lautaa sekunnissa. Todistat juuri maailman tehokkaimman entsyymin (katalaasin) toimintaa. Katalaasi vain ei katkaise lautoja, vaan vetyperoksidimolekyylejä. Se suojelee soluja näin hapettumiselta eli on antioksidantti.

Sellaisia ovat entsyymit – ne ovat valtavan nopeita, tehokkaita ja silti erehtymättömän tarkkoja. Entsyymit yksinkertaisesti saavat kaiken elämän aikaan. Jo se, että luet tätä tekstiä, on sen ansiota, että tuhannet miljoonat entsyymireaktiot tapahtuvat aivoissasi juuri nyt.

Lukuun ottamatta yhtä poikkeusta emme yleensä huomaa entsyymien puutteita. Tämä poikkeus on ruoansulatus. Ruoan sulaminen – eli nestemäiseen muotoon saattaminen imeytymistä varten on täysin entsymaattinen prosessi. Käytännössä kaikki ruoansulatusongelmat voidaan jäljittää jonkun entsyymin vajaukseen tai sen puutteelliseen toimintaan. Tästä syystä tehokkaan ruoansulatusentsyymin käyttäminen ruokailujen yhteydessä antaa nopean avun useimmille, joilla on vatsansa kanssa ongelmia syömisen jälkeen.

Ruoansulatuksesta vastuussa olevat entsyymit jaetaan karkeasti kolmeen pääryhmään. Ruokaa sulattavia entsyymejä on olemassa monilla vaikeaselkoisilla nimillä, mutta jokainen niistä on osa tätä kolmikkoa:

Proteaasit

Pilkkovat proteiineja ensin aminohappoketjuiksi (peptideiksi) ja lopulta yksittäisiksi aminohapoiksi. Proteiinin imeytyminen ruoasta nojaa täysin proteaasien toimintaan. Ilman sitä proteiinit joutuvat käymistilaan ja haitallisten mädättäjäbakteerien määrä kasvaa. Ehkä tunnetuin proteaasi-perheen jäsen on nimeltään serrapeptaasi.

Amylaasit

Pilkkovat tärkkelyksiä sokereiksi ja lopulta glukoosiksi. Hiilihydraattien imeytyminen on täysin riippuvaista amylaaseista. Yleensä ilmavaivat johtuvat siitä, että amylaasientsyymit eivät ole onnistuneet pilkkomaan tiettyjä sokereita glukoosiksi ja paksusuolen bakteerit pääsevät hyödyntämään niitä muodostaen samalla kaasua. Monelle tutuin amylaasi-entsyymi on laktaasi, joka pilkkoo maidon laktoosia glukoosiksi. Toinen tunnettu amylaasi on alfagalaktosidaasi, jota löytyy yleensä ilmavaivoihin tarkoitetuista entsyymivalmisteista.

Lipaasit

Lipaasit pilkkovat kokonaisia rasvoja rasvahapoiksi. Rasva-aineenvaihdunta on riippuvainen lipaasin toiminnasta, sillä kehomme voi käyttää hyväkseen ainoastaan yksittäisiä rasvahappoja. Muutoin rasvat tulevat ns. läpi . Ongelmia lipaasin riittävyydessä on yleensä ihmisillä, joilta on leikattu sappirakko. Sappirakko on olennaisin elin rasvan sulatukselle.

Mitä vaaditaan tehokkaalta ruoansulatusentsyymiltä?

Alussa kuvattiin työmies, joka pisti lautoja kahtia hirmuista vauhtia. Se on entsyymien vahvuus eli nopeus ja tehokkuus siinä mitä ne tekevät. Entsyymien heikkous puolestaan on se, että ne osaavat vain hyvin kapean alan töitä. Esimerkiksi tuo työmies, katalaasi, ei osaa mitään muuta kuin sahata juuri tietynlaisia lankkuja. Se ei esimerkiksi osaa naulata nauloja tai ruuvata ruuveja.

Jotta siis entsyymivalmiste on oikeasti todella tehokas, se pitää suunnitella niin, että se sisältää erittäin monta erilaista entsyymiä – ikään kuin monen alan osaajia, jotka sitten ovat tehokkaita kukin omassa työssään. Tehokas entsyymivalmiste vaatii useita eri proteaaseja: osan niistä pitää toimia erittäin happamassa vatsalaukussa, kun taas toisten täytyy olla tehokkaimmillaan ohutsuolen erittäin emäksisessä ympäristössä. Sekoittamalla oikeassa suhteessa proteaaseja saavutetaan mahdollisimman laajavaikutteinen entsyymi, joka pilkkoo proteiineja väsymättä aina vatsalaukusta ohutsuoleen ja paksusuoleen asti. Täysin sama vaatimus pätee hiilihydraatteja pilkkovaan amylaasiin ja rasvoja pilkkovaan lipaasiin.

Enzymedican tehokkaat entsyymit ovat juuri tällaisia. Niissä käytetään patentoitua Thera-blend –teknologiaa, jolla saavutetaan tasainen, korkea teho koko ruoansulatuskanavan pituudelta. Enzymedican Digest Gold on Suomen myydyimpiä entsyymejä, ja kotimarkkinoillaan USA:ssa ylivoimaisesti myydyin ruoansulatusentsyymi, mikä johtuu sen testatusta toimivuudesta ja siitä, ettei se sisällä lainkaan täyte- tai lisäaineita.

Yleisimpiä kysymyksiä Enzymedican entsyymeistä

K: Miten oman kehoni tuotannon käy, jos otan entsyymejä?

V: Oma tuotantosi vahvistuu. Entsyymien käyttö antaa omalle elimistöllesi hieman lepoa, ja jossain vaiheessa huomaat, ettet tarvitse enää lisäentsyymejä.

K: En pysty nielemään kapselia, voinko avata sen?

V: Voit avata kapselin ja sekoittaa osan tai kokonaan veteen tai ruokaan. Ruokaan sekoittaessa sekoita kuumentamisen jälkeen, koska kypsennys tuhoaa entsyymit.

K: Mikä Enzymedican tuote minun pitäisi valita? Digest Gold, Basic vai Spectrum?

V: Digest Gold on vahvin, ja se pilkkoo tästä kolmikosta tehokkaimmin mm. rasvaa. Digest Basic on kevyempi ja edullisempi versio, ja soveltuu erinomaisesti myös lapsille. Digest Spectrum on suunniteltu ruokayliherkkyyksiin, ja se pilkkoo mm. laktoosia, gluteenia ja maitoproteiinia.

K: Mistä löydän Enzymedican tuotteita?

V: Lähimmästä Luontaistuntija-myymälästäsi ja verkkokaupasta.

Lehden muita artikkeleita

Uutta tietoa kalaöljystä
Kalaöljy voidaan puhdistaa ja väkevöidä 90-prosenttiseksi omega-3:ksi käyttämällä etyyliesteröintiä tai superkriittistä...
Lue
Kihokki-yrttimixtuura hengitysteille ja kurkulle
Yskänlääkkeistä usein sivuvaikutuksia Hengitystietulehduksiin käytettävissä yskänlääkkeissä käytetään aineita, jotka...
Lue
Tyrnimarjasta ja samettikukasta apu kuiville ja väsyville silmille
Hiekan tunne, polttelu ja jatkuva vuotaminen ovat tyypillisiä merkkejä silmän limakalvojen kuivuudesta. Silmät kuivuvat...
Lue