Ehkäise täitartunta – näin vältät perheesi päänvaivat!

Koulujen alettua alkavat taas päiden pienet pedot levitä. Voit ennaltaehkäistä täitartunnan ottamalla oikeat aseet käyttöön jo ennalta. Lisäksi hellävaraisemmat hiustenhoitotuotteet käyvät niin herkkäihoisille että kauniita kiharoita tavoitteleville Curly Gilrleille.

Täikausi alkaa perinteisesti kesälomien jälkeen, kun lapset palaavat kouluihin ja päiväkoteihin, ja todenteolla viimeistään ”pipokauden” alkaessa. Pahin kausi jatkuu pitkälle kevättalveen. Nykyään on tosin havaittavissa entistä enemmän täiepidemioita ympäri vuoden. Yleisin ja tyypillisin kohderyhmä, joilla täitä esiintyy, ovat 3–11 vuotiaat lapset.  
 

Päätäit tarttuvat läheisessä kosketuksessa  

Täi tarttuu ihmisestä toiseen yksinkertaisesti ”kävelemällä” päästä toiseen, sillä se on siivetön hyönteinen. Yleisimmin ne tarttuvat hiusten koskettaessa toisiaan tiiviisti ja pitkäkestoisesti esimerkiksi lasten leikkiessä yhdessä tai täiden saastuttamien tyynyjen, päähineiden, pehmolelujen jne. välityksellä. Lapsia kannattaakin muistuttaa siitä, että täit voivat tarttua myös kammoista tai jopa korvakuulokkeista eli niitä ei pitäisi lainailla toisille. Pipoa olisi hyvä säilyttää esimerkiksi omassa repussa.  

Täit eivät viihdy erossa ihmisistä, sillä ne voivat elää ilman veriateriaa vain noin vuorokauden. Ihmisen päätäit eivät myöskään tartu perheen lemmikkeihin, mutta myös ne saattavat toimia täiden ”väli-isäntinä”.  

Täi aiheuttaa iholla voimakasta kutinaa ja punoitusta. Kutina ja punoitus ovat seurausta täin eritteestä, jota joutuu ihmisen iholle täin purressa ihoa. Kutina tuntuu yleensä voimakkaimmalta yöaikaan. Tyypilliset kutinakohdat ovat ohimo, korvien taustat, takaraivo ja niska.  

Säännölliset tarkastukset täikauden aikana ovat tärkeitä. Päätäitartunnan voi todeta kampaamalla hiuksia peilin tai valkoisen paperin yläpuolella. Kampaamisen voi aloittaa tavallisella kammalla ja käyttää lopuksi tiheää täikampaa. Hiukset tulee kammata läheltä hiuspohjaa, jossa täit viihtyvät. Irtoavat täit ja saivareet on helppo havaita paperilta. Jokainen täitartunta tulee hoitaa täishampoolla.   
 

Eroon täistä hellävaraisesti ja tehokkaasti  

Rausch Lice Stop -täishampoo ei sisällä hyönteismyrkkyjä vaan sen tehoaineet ovat peräisin luonnosta: andiroba (pähkinä Amazonin viidakosta), kookos- ja rapsiöljy sekä kvassiapuu-uute. Valmiste on kaksivaikutteinen. Se tukehduttaa aikuiset täit nopeasti ja tehokkaasti ja rikkoo täin munan eli saivareen kitiinikuoren, jolloin toukat kuolevat. Tuotteen vaikutus on mekaaninen, joten täit eivät voi tulla sille vastustuskykyisiksi.   

Koska Lice Stopin tehoaineina ovat luonnolliset öljyt silikonien sijaan, se ei kirvele tai kuivata hiuspohjaa vaan päinvastoin lievittää tehokkaasti hiuspohjan kutinaa ja punoitusta. Lice Stop sopii aikuisille ja yli 2-vuotiaille lapsille. Ei suositella raskaana oleville. 
 

Ainutlaatuinen apu täitartunnan ehkäisyyn  

Täitartunta uusii (tai jatkuu) yllättävän helposti. Suurin syy tähän on siinä, että kaikissa perheissä ei hoideta täitartuntaa pois samanaikaisesti. Kun ”täirumba” on yhdessä perheessä käyty läpi, voi lapsi saada uuden tartunnan heti kouluun / päiväkotiin palattuaan.  

Täiepidemiaan voikin varautua ajoissa hyvin yksinkertaisella tavalla: vaihtamalla tavallinen shampoo Rauschin Pajunkuori shampooseen. Pajunkuori shampoo ehkäisee täitartuntoja tutkitun tehokkaasti (1) ja todella helposti: säännöllinen pesu 2–3 kertaa viikossa takaa jatkuvan, ympärivuorokautisen suojan täitä vastaan. Vaikutus perustuu valmisteen tuoksuun, jota täit karttavat.   

Pajunkuori shampoon tehoaineina käytetään rohdoskasviuutteita ja myös pesevänä aineena toimii kasviuute, ei synteettinen saippua. Se peseekin hiukset ja hiuspohjan rauhoittaen kutisevaa ja punoittavaa hiuspohjaa. Pajunkuori shampoo ei sisällä silikoneja ja sopii aikuisille ja yli 3-vuotiaille lapsille sekä raskaana oleville. Se on erittäin riittoisaa: yhdestä pullosta saadaan jopa 30–45 käsittelykertaa eli jopa 20 viikon hoitojakso.  

1) Proof of Effectiveness for RAUSCH Willow Bark Treatment Shampoo, Rausch AG, 2007  

Pajunkuori hoitoaineet tehostavat shampoon vaikutuksia ja helpottavat hiusten kammattavuutta. Poishuuhdeltavan hoitoaineen vaihtoehtona on hiuksiin jätettävä hoitosuihke, jota voi käyttää myös pesujen välillä kuiviin hiuksiin.  
 

Atooppinen ihottuma  

Atooppisen ihottuman taustalla on perinnöllinen taipumus reagoida poikkeavan herkästi monenlaisille ärsykkeille. Myös ihon rasvakoostumus on poikkeava. Atooppinen iho kuivuu erityisesti talvikaudella, jolloin se myös kutisee ja hilseilee helposti.   

Toisin kuin usein luullaan, vesi ei kuivata ihoa, vaan kutina päinvastoin helpottuu, kun pesuvälejä lyhennetään. Vaikka kutina olisi lähes sietämätöntä, raapimista tulee välttää tulehdusriskin takia. Päivittäiseen pesuun tulisi valita erittäin hellävaraisia tuotteita, jotka eivät kuivata tai ärsytä herkkää ihoa entisestään vaan päinvastoin suojaavat ja vahvistavat ihoa ja hiuspohjaa.  
 

Helpotusta erittäin herkälle hiuspohjalle  

Rausch Sydänsiemen shampoo on kehitetty erittäin herkän ja allergisen hiuspohjan hoitoon. Se puhdistaa erityisen hellävaraisesti antaen hiuksille runsautta ja kiiltoa. Tehoaine sydänsiemenuute on ns. luonnon kortikoidi, joka rauhoittaa hiuspohjan kutinaa ja hilseilyä. Se vahvistaa herkkää hiuspohjaa ja suojaa sitä ärsyttäviltä ulkoisilta tekijöiltä. Sydänsiemen hoitoaine täydentää shampoon vaikutuksia, antaa hiuksille runsautta ja kiiltoa sekä poistaa sähköisyyttä.   

Sydänsiemen-tuotteet eivät sisällä säilöntäaineita, väriaineita tai lisättyjä hajusteita ja ne sopivat kaikille hiustyypeille. Koska ne eivät sisällä silikoneja, alkoholia tai sulfaatteja, ne sopivat mainiosti myös CurlyGirl -metodin noudattajille.  
 

Tuotteita on saatavilla AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Säilytä kesä ihollasi – hoida myös pintaa syvemmältä
  Merellistä kosteutta tai syväpuhdistusta iholle La Cure kosteusvoide tai mutanaamio Kosteusvoide...
Lue
Risiiniöljyä ripsiin ja teepuusaippuaa ongelmaiholle   
  Risiiniöljy – kauneudenhoidon monitoimiöljy!   Risiiniöljy muistetaan hiusten ja ripsien kasvua...
Lue
Impolan Kasvitilan kasviöljyt ja hampputuotteet – suomalaista superfoodia keholle ja iholle  
Hamppuöljy on myös varsinainen ihoöljy sen sisältämän korkean E-vitamiini- ja karoteenipitoisuuden vuoksi. Erityisesti...
Lue