EFSAkin sen tietää – Tomaattiuute toimii!

Freestream Fruitflow tomaattiuute edistää sydänterveyttä. Verenkiertoelimistön ongelmat näkyvät monilla arjessa ennen vakavampien sairauksien diagnostisointia ja puhkeamista. Iän lisääntyessä ääreisverenkierto heikkenee, sormet ja varpaat tuntuvat kylmiltä, vitaalisuus ja energisyys vähenevät ja yleisterveys heikkenee.

Verenkiertoon vauhtia

Sydämen ja verisuonten terveyden edistämisessä ravitsemuksellisin keinoin on pyritty käyttämään keinoja, jotka parantavat veren rasva-arvoja, estävät LDL-kolesterolin hapettumista, edistävät sydämen toimintakykyä tai huolehtivat verenpaineesta.

– Edellä mainitut tekijät ovat erittäin tärkeitä ja kriittisiä sydämen ja verenkiertoelimistön terveyttä edistäviä funktioita. Tiedemiehet ovat pyrkineet pitkään etsimään jotain luontaista ja turvallista keinoa tukea verenkiertoa ja verisuoniston toimintaa, toteaa tohtori Dan Edwall. Dan Edwall on väitellyt lääketieteen tohtoriksi solu- ja molekyylibiologiasta Karolinska Institutissa Tukholmassa.

Niin sanotun välimerellisen ruokavalion, joka sisältää runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, on todettu suojaavan sydän- ja verisuonitaudeilta. Välimerellisestä ruokavaliosta on tehty monia tutkimuksia, joissa on pyritty tunnistamaan terveyttä edistäviä ainesosia. Näiden ainesosien markkinointia ovat vaikeuttaneet tiukat eurooppalaiset tieteelliset vaatimukset tehosta. Nyt on löydetty uusi tuote, joka onnistuneesti täyttää kaikki nämä vaatimukset ja todistetusti edistää verenkiertoelimistön terveyttä, Edwall jatkaa.

Ei mikä tahansa tomaattivalmiste

Uutta innovaatiota kutsutaan WSTC:ksi – Water-Soluble Tomato Consentrate – joka on vesiliukoinen tomaattiuute. Se ei sisällä rasvoja eikä lykopeenia. Freestream Fruitflow WSTC on erittäin monimutkainen, tomaatista patentoidulla menetelmällä valmistettu yhdiste, joka sisältää yli 30 vaikuttavaa ainetta, kuten esimerkiksi polyfenoleja.

Valmiste on erittäin hyvin tutkittu ja dokumentoitu. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on todennut, että WSTC:llä tehdyt kahdeksan tutkimusta osoittavat johdonmukaisesti uutteen ylläpitävän verihiutaleiden normaalia käyttäytymistä ja edistävän näin tervettä verenkiertoa, tohtori Edwall kertoo. 

– Tutkimukset vahvistavat sen vähentävän verihyytymiä, jotka ovat seurausta verihiutaleiden kokkaroitumisesta, ikään kuin kiinnittymisestä toisiinsa. Se on ensimmäinen täysin luonnollinen tuote, jonka tehon ja toimivuuden tutkimukset ovat vahvistaneet. Tämän totesi myös Euroopan elintarviketurvallisuus virasto EFSA, joka on myöntänyt sille ensimmäisenä valmisteena ikioman, juuri sille kuuluvan terveysväitteen.

Tomaattiuutteella voi olla vaikutusta myös verenpaineeseen

Korkea verenpaine, verihiutaleiden yliaktiivisuus ja kohonneet veren rasva-arvot ovat tunnistettuja sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Keskivaikean ja vaikean verenpainetaudin hoito on elinikäistä ja vaatii lääkityksen lisäksi elämäntapa- ja ruokavaliomuutoksia.

ACE-estäjien vaikutusmekanismia verenkiertojärjestelmässä ei tunneta kovin hyvin, mutta on arveltu, että antioksidatiivisten ominaisuuksien lisäksi niillä saattaa olla useita muitakin vaikutuksia, kuten verenpainetta alentava ja verihiutaleiden aktiivisuutta estävä vaikutus. Tärkeimmät ravinnosta saatavat ACE-estäjät ovat peptidejä, flavonoideja ja polyfenoleja. Flavonoidipitoisten kasviuutteiden on osoitettu olevan luonnollisia, kilpailukykyisiä ACE-estäjiä tapauksissa, joissa ACE-aktiivisuuden on katsottu olevan kriittinen tekijä korkean verenpaineen säätelyssä.

Viime vuosina on kohdistettu huomattavan paljon mielenkiintoa luonnollisten, ravinnosta saatavien aineiden käyttömahdollisuuksiin korkean verenpaineen hoidossa, erityisesti henkilöillä joilla verenpaine on normaalin ylärajoilla tai vain lievästi koholla eikä lääkehoitoa siten katsota aiheelliseksi.

Sokerittoman tomaattiuutteen anti-ACE-aktiivisuus testattiin ihmisen plasmasta ja kanin keuhkoista eristetyllä ACE:llä. Tomaattiuute vähensi sekä verihiutaleaggregaatiota että plasman ACE:n aktiivisuutta annosriippuvaisella tavalla. Tulokset antavat viitteitä, että tomaatin vesiuute sisältää anti-ACE-tekijöitä aiemmin kuvailtujen verihiutaleaggregaatiota estävien tekijöiden lisäksi. Tämä viittaa siihen, että vesiliukoisella tomaattiuutteella voi olla vaikutusta myös verenpaineeseen.

Tuote on saatavilla Luontaistuntija-myymälöistä ja verkkokaupasta.

 

Lehden muita artikkeleita

Muista monipuolinen Carmolis myös Jouluna
Carmolis Yrttitipat on kuin luotu pohjoisiin olosuhteisiimme. Sveitsiläisen laatutuotteen vaikutuksista nautitaan silti...
Lue
Voiko itse vaikuttaa aivojen hyvinvointiin?
Uusi Neuroglandin Forte - hyviä rasvoja aivoille Fosfolipidit Aivot muodostuvat pääasiassa rasvasta (60 % aivojen...
Lue