E-vitamiini - tärkeä hermostolle ja hormoneille

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota keho ei pysty itse valmistamaan ja siksi sitä on saatava ravinnosta. Ruuassa E-vitamiinia on runsaimmin kasviöljyissä ja pähkinöissä. Huolimatta siitä, että E-vitamiini on rasvaliukoinen, se varastoituu elimistöön vain lyhyeksi ajaksi: jopa 75 % nautitusta E-vitamiinista poistuu samana päivänä.

Harvardin yliopiston ravitsemustieteiden professori Walter Willet on yksi tunnetuimpia E-vitamiinin tutkijoita ja puolestapuhujia maailmassa. Hän on jo pitkään korostanut E-vitamiinin merkitystä ihmisen terveydelle ja sen elimistön soluja suojaavia vaikutuksia. Luonnossa esiintyvä ”E-vitamiini” on kahdeksassa eri kemiallisessa muodossa. D-alfatokoferoli on näistä biologisesti aktiivisin ja sillä on vain yksi esiintymismuoto. E-vitamiinin synteettinen muoto on dl-alfatokoferoli, jolla on kahdeksan erilaista esiintymismuotoa. Niistä vain yksi omaa yhtä suuren vaikutuksen kuin luonnollinen d-alfatokoferoli. Tämän vuoksi E-vitamiinin synteettinen dl-muoto toimii puutteellisesti elimistössä.
 

E-vitamiinin hyötyvaikutukset

Happiradikaaleja syntyy jo elimistön normaaleissa aineenvaihduntaprosesseissa, vaikka emme harrastaisi minkäänlaista fyysistä aktiviteettia. E-vitamiinia tarvitaankin runsaasti paljon happea käyttä­vissä soluissa ja kudoksissa, kuten punasoluissa, lihaksissa, keuhkoissa, aivoissa ja hermostossa, jossa se toimii solukalvojen vartijana. E-vitamiini osallistuu myös hormonitoimintaan, immuunipuolustukseen, sokeritasojen säätelyyn, geenien ilmentymiseen ja aineenvaihdunnan prosesseihin. Elimistössä E-vitamiini toimii yhteistyössä muiden hapettumista estävien aineiden kanssa (C-vitamiini, sinkki ja seleeni). E-vitamiinia on käytetty myös ihon ja limakalvojen terveyden ylläpitämiseksi. Riittävä E-vitamiinin saanti on edellytys terveelle lihaksistolle ja siksi erityisesti seniorit, joilla lihasvoima on heikentynyt, tarvitsevat sitä päivittäin.
 

Onko sinulla E-vitamiinin puutosta?

E-vitamiinin puutosoireina saattaa esiintyä tasapainoaistin heikentymistä, lihasheikkoutta, näkökyvyn häiriöitä, kuukautisvaivoja ja erilaisia suolisto-ongelmia. E-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on 10 milligrammaa, mutta kun otetaan huomioon nykyisin yleistyneet elintasosairaudet ja ympäristön kemikaalialtistukset, optimaalinen tarve on todennäköisesti huomattavasti suurempi. Terveysviranomaiset ovat arvioineet, että jatkuvan, vuosia kestävän, päivittäisen käytön turvallinen yläraja on noin 300 milligrammaa.
 

Valitse luonnollinen E-vitamiini

Solgarin E-vitamiini on luonnollisena soijasta (GMO-vapaa) eristettynä d-alfatokoferolina. Tämä on parhaiten imeytyvä ja 100 % aktiivinen muoto, toisin kuin synteettinen dl-alfatokoferoli. Lisäksi Solgar E-vitamiinivalmisteissa on mukana muitakin tokoferoleja, jotka toimivat yhteistyössä alfatokoferolin kanssa. Tämän ansiosta valmiste tehostaa E-vitamiinin synergistä ja kokonaisvaltaista vaikutusta koko kehossa.
 

Tuotteita on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 1.3.–30.3.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Enemmän kuin kasvojenkohotus
Skin Care™ Collagen Filler -tuotteen ravintoaineet kulkeutuvat verenkierron kautta ihon syvimpiin kerroksiin ja...
Lue
Frantsilan suomalaiset yrttiuutteet - puhdasta yrttivoimaa
Yrttiuutteiden vaikutusta lisää se, että ne imeytyvät hyvin ja imeytyminen alkaa jo suun limakalvoilta, toisin...
Lue