E-vitamiini – luontainen apu aivoille ja hormoneille

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota keho ei pysty itse valmistamaan, ja siksi se on saatava ravinnosta. Ruuassa E-vitamiinia on runsaimmin kasviöljyissä ja pähkinöissä. Huolimatta siitä, että E-vitamiini on rasvaliukoinen, se varastoituu elimistöön vain lyhyeksi ajaksi: jopa 75 % nautitusta E-vitamiinista poistuu samana päivänä. 

Harvardin yliopiston ravitsemustieteiden professori Walter Willet on yksi tunnetuimpia E-vitamiinin tutkijoita ja puolestapuhujia maailmassa. Hän on jo pitkään korostanut E-vitamiinin merkitystä ihmisen terveydelle, ja sen elimistön soluja suojaavia vaikutuksia.

Suosi luonnollista E-vitamiinia

Luonnossa esiintyvä ”E-vitamiini” on kahdeksassa eri kemiallisessa muodossa. D-alfatokoferoli on näistä biologisesti aktiivisin, ja sillä on vain yksi esiintymismuoto. E-vitamiinin synteettinen muoto on dl-alfatokoferoli, jolla on kahdeksan erilaista esiintymismuotoa. Niistä vain yksi omaa yhtä suuren vaikutuksen kuin luonnollinen d-alfatokoferoli. Tämän vuoksi E-vitamiinin synteettinen dl-muoto toimii huonosti ravintolisissä.

 

E-vitamiinin hyötyvaikutukset

Happiradikaaleja syntyy jo elimistön normaaleissa aineenvaihduntaprosesseissa, vaikka emme harrastaisi minkäänlaista fyysistä aktiviteettia. E-vitamiinia onkin runsaasti paljon happea käyttävissä soluissa ja kudoksissa, kuten punasoluissa, lihaksissa, keuhkoissa, aivoissa ja hermostossa, jossa se toimii solukalvojen vartijana. E-vitamiini osallistuu myös hormonitoimintaan, immuunipuolustukseen, sokeritasojen säätelyyn, geenien ilmentymiseen ja aineenvaihdunnan prosesseihin.

Elimistössä E-vitamiini toimii yhteistyössä muiden hapettumista estävien aineiden kanssa, erityisesti C-vitamiinin, sinkin ja seleenin. E-vitamiinia on käytetty myös ihon ja limakalvojen terveyden ylläpitämiseksi. Riittävä E-vitamiinin saanti on edellytys terveelle lihaksistolle, ja siksi erityisesti seniorit, joilla lihasvoima on heikentynyt, tarvitsevat sitä päivittäin. Myös kuntoilijoille E-vitamiini on tärkeä.

 

Onko sinulla E-vitamiinin puutosta?

E-vitamiinin puutosoireina saattaa esiintyä tasapainoaistin heikentymistä, lihasheikkoutta, näkökyvyn häiriöitä, kuukautisvaivoja ja erilaisia suolisto-ongelmia. E-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on 10 milligrammaa, mutta kun otetaan huomioon yleiset elintasosairaudet ja kemikaalialtistukset, optimaalinen tarve on useilla ihmisillä todennäköisesti huomattavasti korkeampi. E-vitamiinin käyttö on turvallista myös suurempina annoksina. Jatkuvan, vuosia kestävän, päivittäisen saannin turvalliseksi ylärajaksi on arvioitu noin 300 milligrammaa.

 

Valitse luonnollinen E-vitamiini

Solgarin valmisteissa E-vitamiini on luonnollisena d-alfatokoferolina. Tämä on paremmin imeytyvä muoto kuin synteettinen dl-alfatokoferoli ja myös 100 %:sen aktiivinen muoto. Lisäksi Solgar E-vitamiinivalmisteissa on mukana muitakin tokoferoleja, jotka toimivat yhteistyössä alfa-tokoferolin kanssa. Tämän ansiosta valmiste tehostaa E-vitamiinin synergistä ja kokonaisvaltaista vaikutusta koko kehossa.

Lehden muita artikkeleita

Tutkittua: Echinaforcella voidaan ehkäistä flunssaa ja sen jälkitauteja
Viimeaikainen tutkimustieto osoittaa, että Echinaforcella voidaan ennaltaehkäistä paitsi flunssaa myös sen jälkitauteja...
Lue
Esittelyssä terveystuotealan vuoden 2016 parhaat tuotteet
Tuotteet valitaan mm. seuraavin kriteerein: - takana on tutkimustietoa ja onnistunutta tuotekehitystä - laaja...
Lue
Puhdistu, hoikistu ja virkisty vehnänoraan avulla
Elävän ravinnon ”äiti” Ann Wigmore löysi uudelleen vehnänoraan 70-luvulla, ja hän olikin sitä mieltä, että nauttimalla...
Lue