C-vitamiini torjuu uupumusta, väsymystä ja paljon muuta

Yleistä

Lääketieteeen isä Hippocrates kuvasi ensimmäisenä C-vitamiinin puutoksen aiheuttamat oireet: vuotavat ikenet, luuston haurastumisen, lihas-ja nivelkivut, heikotuksen ja ärtyisyyden. 1700-luvulla jokaisessa brittiläisessä laivassa tuli olla varasto sitrushedelmämehua miehistöä varten. Vasta vuonna 1933 tiedemiehet  onnistuivat eristämään C-vitamiinin, sen viralliseksi nimeksi annettiin askorbiinihappo. Tästä lähtien C-vitamiini on ollut innokkaan tutkimuksen aiheena sen lukuisten terveysvaikutusten vuoksi. C-vitamiinipitoisen ruoan riittämätön saanti on yhdistetty monien sairauksien riskitekijäksi. Vain muutamalta eläimeltä, kuten ihmisiltä ja apinoilta, puuttuu kyky valmistaa itse C-vitamiinia elimistössä. Euroopassa C-vitamiinin saantisuositus aikuisille on 80 milligrammaa, mutta kukaan ei ole vielä pystynyt selvittämään miksi C-vitamiinia itse valmistavat eläimet tuottavat sitä useita grammoja päivässä ja stressitilanteissa vieläkin enemmän. Eräät tutkijat ovat jopa esittäneet, että kaikki ihmiset kärsivät geneettisestä sairaudesta, joka johtuu kyvyttömyydestä valmistaa C-vitamiinia. Heidän mukaansa tämän sairauden äärimmäinen muoto on keripukki.

C-vitamiinin uusi tuleminen

Kaksinkertainen Nobel-palkittu biokemisti Linus Pauling toi ensimmäisenä tiedemiehenä yleisempään tietoon tutkimustuloksia, joiden mukaan C-vitamiini hillitsee flunssan oireita. Nämä väitteet johtivat moniin laajoihin kliinisiin tutkimuksiin, jotka osoittivat C-vitamiinin todella vähentävän flunssan oireita. Vuonna 1975 erittäin arvovaltaisessa ja laajalevikkisessä Yhdysvaltojen lääkäriliiton (JAMA) lehdessä julkaistiin C-vitamiinin hyötyvaikutukset täysin tyrmäävä kokoomatutkimus, joka aiheutti C-vitamiinin hyötyvaikutuksiin liittyvän perustutkimuksen loppumisen lähes täysin. Vasta 1990-luvulla JAMA:n tutkimusta alettiin kritisoida, kun eräät tutkijat huomasivat siinä merkittäviä laskuvirheitä ja tutkimustulosten vääristelyä. C-vitamiinitutkimus on alkanut elpyä uudelleen vasta 2000-luvulla. Vuonna 2011 tehdyn Linus Pauling instituutin arvion mukaan C-vitamiinin saantisuositus tulisi kaksinkertaistaa nykyisestä suosituksesta, jotta C-vitamiinin saannilla olisi edullinen vaikutus kansanterveyteen. Instituutin tutkijoiden mukaan nykyiset suositukset perustuvat lyhytkestoisiin tutkimuksiin, vaikka vitamiineja tarvitaan koko elämän ajan aineenvaihdunnan tarpeisiin. Terveyshyöty vitamiineista ja hivenaineista saattaa näkyä vasta vuosien tai jopa vuosikymmenien säännöllisen käytön jälkeen.

C-vitamiinin tehtävät elimistössä

C-vitamiinia tarvitaan tukikudoksen, kuten kollageenin, rustojen, jänteiden, luuston ja ihon rakennuksen apuaineena. Se on välttämätön hermoston toiminnalle, sillä tiettyjä hermovälittäjäaineita ei synny ilman C-vitamiinia. Raudan tehokas imeytyminen vaatii C-vitamiinin läsnäolon. Karnitiini on aminohappo, joka kuljettaa rasvahappoja mitokondrioihin, solujen voimalaitoksiin, ja karnitiinin muodostuminen vaatii C-vitamiinia. C-vitamiini on myös tehokas hapettumista estävä vitamiini, joka suojelee solukalvoja, proteiineja ja perintöainesta (DNA) vapailta happiradikaaleilta. C-vitamiini on erityisesti kuntoilijoiden suosiossa, koska se ylläpitää tervettä vastustuskykyä kuntoilun aikana ja sen jälkeen. Jos tunnet itsesi väsyneeksi ja uupuneeksi, voit tarvita C-vitamiinilisiä. Immuniteettia vahvistavana vitamiinina sitä on hyvä käyttää runsaasti esimerkiksi flunssan aikana.

Solgarin Ester-C® Plus -valmisteet

Solgar Ester-C® Plus on vatsaystävällinen, puskuroitu, happoneutraali ja hyvin imeytyvä C-vitamiinivalmiste. Se valmistetaan ainutlaatuisella, vesipohjaisella menetelmällä, jossa yhdistetään C-vitamiini ja kalsium ilman kemiallisia liuottimia. Valmisteessa on mukana C-vitamiinin aineenvaihduntatuotteita, kuten treonaattia, jota esiintyy luonnostaan C-vitamiinin kanssa. Näin Ester-C valmisteista saadaan rasvaliukoisempia ja niiden toiminta solutasolla tehostuu. Tuotteeseen on myös lisätty luontaisesti runsaasti C-vitamiinia sisältävää acerolajauhetta, sitrusbioflavonoideja, rutiinia ja ruusunmarjajauhetta, jotka toimivat synergistisesti C-vitamiinin kanssa. Solgarilta on saatavana patentoitua ja tutkittua Ester-C® Plus -valmistetta 500 mg:n kasvikuorilokapseleina tai 1000 mg:n tabletteina.

Tuote on saatavilla Luontaistuntija-myymälöistä ja verkkokaupasta.

Lehden muita artikkeleita

Hainrusto, vihersimpukka ja kurkuma Nivelterveyttä luonnosta
Niveliin liittyvät ongelmat ovat suomalaisten yleisimpiä vaivoja. Liikkuminen voi vaikeutua rasittavan työn tai...
Lue
Naisille,jotka haluavat enemmän...
Naisten seksuaalihäiriöiden yleisyydestä on tehty lukuisia tutkimuksia. Niissä on mitattu eri osahäiriöiden...
Lue
Kolmen kopla elimistön vartijana
Hapetusstressin ja hiljaisen tulehduksen voi selättää ravinnolla ja ravitsemushoidolla Hapetusstressi on prosessi,...
Lue