Berberiiniä vaihdevuosivaivoihin

berberiini
vaihdevuodet
menopaussi
hormonitoiminta

Vaihdevuodet eli menopaussi alkaa suomalaisilla naisilla keskimäärin 51 ikävuoden paikkeilla (vaihteluväli 45–55 v), jolloin estrogeenin tuotanto hiipuu ja lopulta päättyy. Vaihdevuodet jaotellaan premenopaussiin, perimenopaussiin ja postmenopaussiin. Premenopaussi alkaa yleensä 41–48 ikävuoden välillä, ja sen kesto voi vaihdella parista vuodesta kymmeneen vuoteen. Perimenopaussi seuraa premenopaussia, ja silloin ilmenevät yleensä kaikkein voimakkaimmat vaihdevuosioireet. Perimenopaussi kestää noin 1–2 vuotta, yleensä noin 48–54-vuotiaana. Naisen viimeiset kuukautiset tulevat perimenopaussin aikana. Sitä seuraavan postmenopaussin aikana, noin 52–60 vuotiaana vaihdevuosioireet hellittävät, ja naishormonituotanto loppuu käytännössä lähes kokonaan. Vaihdevuosiin liittyy monia fysiologisia ja psykologisia muutoksia, jolloin ilmenee erilaisia oireita ja sydäntautien riski alkaa suurentua niin, että ne lopulta muodostavat yli puolet kaikista naisten kuolemantapauksista.

Vaihdevuosien oireina ovat ärtyneisyys, masentuneisuus, kuumat aallot, yölliset hikoilupuuskat, hermostuneisuus, rintakivut, sydämen tykytys, päänsärky, nivel- ja lihaskivut, tuntohäiriöt käsissä ja jaloissa, haluttomuus, painonnousu, unihäiriöt, väsymys, aggressiivisuus, ummetus, virtsaamisvaivat ja virtsan karkailu. Hormonitoiminnan vähentyessä rintojen maitorauhaset surkastuvat. Kuitenkaan rintojen iho ja rasvakudos eivät surkastu, ja näin ollen rinnat alkavat litistyä ja roikkua. Myös emättimen kuivuminen kuuluu vaihdevuosien aiheuttamiin muutoksiin.

Oireita pyritään usein lievittämään hormonikorvaushoidoilla, mutta nykyään sitä annetaan yleensä mahdollisimman lyhytaikaisesti, koska siihen voi liittyä rintasyövän, veritulpan ja aivohalvauksen riski. Naisia rohkaistaan käyttämään vaihdevuosioireiden lievitykseen mieluummin luonnonmukaisia keinoja. Yksi tällainen keino on berberiinin nauttiminen ravintolisänä, kirjoittavat italialaisen Ferraran ja Bolognan yliopiston lääkärit ja farmakologit uudessa kirjallisuuskatsauksessaan, joka on luettavissa kokonaan maksutta netissä (http://20.fi/13570). He selittävät perinpohjaisesti berberiinin suotuisia biokemiallisia vaikutusmekanismeja elimistössä. Berberiini ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa hapetusstressiä sekä kroonista matala-asteista tulehdusta ja ehkäisee masennusta, Alzheimerin ja Parkinsonin tauteja sekä muita neuropsykiatrisia ongelmia. Berberiini korjaa ja parantaa veren rasva- ja sokeritasapainoa, jolloin diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riski pienenee ja mahdollisesti alkaneen sairauden eteneminen hidastuu. Tutkijat suosittelevat berberiiniä lievittämään peri- ja postmenopaussiin liittyviä oireita.