B12-vitamiinin puutos on yleistä

B-ryhmän vitamiineista erityisesti B12 (kobalamiini) osallistuu kehossa tärkeisiin biokemiallisiin reaktioihin, jotka säätelevät muun muassa hermoston toimintoja ja vireystilaa. Maksassa ravinnosta, kuten lihasta, maidosta ja ravintolisistä saatava B12-vitamiini muokataan metyylikobalamiiniksi, joka on aktiivinen B12-vitamiinin muoto elimistössä. B12-vitamiini on tärkeä muistin ja kognitiivisten toimintojen ylläpitämiseksi. Tästä syystä useat tutkijat ja lääkärit suosittelevat nykyisin, että B12-vitamiinitasot tulisi mitata säännöllisesti kaikilta yli 50-vuotiailta. B12-vitamiinin piilevä puutos on hyvä havaita jo varhaisessa vaiheessa.

 

B12-vitamiinin tehtävät

B12-vitamiini on kaikkien muiden B-vitamiinien tavoin vesiliukoinen. Toisin kuin monia muita vesiliukoisia vitamiineja, maksa pystyy varastoimaan sitä jossain määrin. Ihmisen elimistö tarvitsee B12-vitamiinia perintöaineksen (DNA) muodostumiseen, energian tuottamiseen soluissa ja terveiden punasolujen tekemiseen. B12-vitamiini vahvistaa immuunijärjestelmää ja edistää sen normaalia toimintaa esimerkiksi tulehduksissa. B12-vitamiinia tarvitaan myös folaatin uudelleenaktivointiin kehossa, ja se edistää normaaleja psykologisia toimintoja. B12-vitamiini auttaa myös vähentämään väsymystä ja uupumusta. Raskaana oleville B12-vitamiinin riittävä saanti on erityisen tärkeää.

Piilevä puutos ja riskiryhmät

B12-vitamiinin puutosta esiintyy yleisimmin yli 60-vuotiailla, mutta myös nuoremmilla, joilla mahahappojen muodostus on perinnöllisesti heikkoa tai happoa muodostavat solut ovat tuhoutuneet. Myös kasvisruokaa syövät vegaanit kuuluvat riskiryhmään. Lisäksi happosalpaajalääkitys pitkään käytettynä heikentää B12-vitamiinin saantia. Tavallisimpia B12-vitamiinin piilevän puutoksen oireita ovat uupumus tai väsymys, kielen kipeytyminen, varpaiden ja sormien puutuminen, häiriöt kuukautiskierrossa, muistin heikkeneminen, masennus, keskittymiskyvyn puute ja ongelmat kävelyssä.

Eri muodot ravintolisissä

Syanokobalamiini on käytetyin B12-vitamiinin muoto ravintolisissä. Suurin osa ihmisistä pystyy muuttamaan syanokobalamiinimuodossa olevan B12-vitamiinin aktiiviseen metyylikobalamiinimuotoon, mutta pienelle osalle ihmisistä metyylikobalamiini on perinnöllisistä syistä parhaiten toimiva muoto.

Annostelu ja imeytyminen

Lievissä puutosoireissa ja ennaltaehkäisevästi B12-vitamiinivalmisteita voi käyttää suun kautta nautittuna. Imeskelytableteissa ja tippavalmisteissa oleva B12-vitamiini imeytyy suun limakalvolta ja osa suolistosta. Solgarin myydyin B12-vitamiinivalmiste on 1000 mikrogrammaa syanokobalamiinia sisältävä imeskelytabletti. Solgarilta löytyy myös imeskeltävä metyylikobalamiinitabletti, jonka vahvuus on 1000 mikrogrammaa. Imeskelytablettien lisäksi myynnissä on nestemäinen B12-plus B-Complex valmiste, joka sisältää runsaan B12-vitamiinimäärän lisäksi kaikkia muitakin välttämättömiä B-ryhmän vitamiineja. Kyseinen valmiste on lasisessa tippapullossa, josta se on helppo annostella ruokaan, juomaan tai suoraan kielen alle. Maku on miellyttävän sitruunainen ja pehmeä. Ylimääräinen B12-vitamiini poistuu elimistöstä virtsan mukana eikä yliannostuksen vaaraa ole kun käytetään suositeltuja annosmääriä.

Arvostettu Linus Pauling -instituutti USA:ssa suosittelee, että kaikkien yli 50-vuotiaiden tulisi nauttia päivittäin 100–500 mikrogrammaa B12-vitamiinia ravintolisänä. Solgarin ravintolisissä oleva B12-vitamiini on valmistettu mahdollisimman luonnonmukaisesti mikrobiviljelmissä.

Lehden muita artikkeleita

Kauneus tulee sisältäpäin
Ihon ja hiusten kauneus tulee sisältäpäin - Pidän hyvää huolta ihostani ja hiuksistani, sillä minulla on luonnostaan...
Lue
Alfalipoiinihappo – nuoruuden palauttaja
Lisäsaanti tarpeen Alfalipoiinihappoa saa ruoan mukana hyvin niukasti, pääasiassa vihreistä kasviksista ja...
Lue
Raikkaasta greipistä ja greipinsiemenöljystä on moneksi
Greipin käyttöä maailmalla Suurin osa greipeistä syödään sellaisenaan tai niistä valmistetaan tuoremehua...
Lue