B12-vitamiini on tärkeää muistille ja hermostolle

Syanokobalamiinista eli B12-vitamiinista on viime aikoina kohistu paljon, eikä syyttä. Sen puutos on selvästi yleisempää kuin ennen. Aiemmin se yhdistettiin enimmäkseen vanhusten vitamiiniksi, anemiaan sekä pelkkää kasvisravintoa käyttäville vegaaneille. B12-vitamiini on toki välttämätön punasolujen normaalille kehitykselle ja hemoglobiinin muodostukseen, mutta sen puute ei aiheuta pelkästään anemiaa vaan monenlaisia hermostollisia häiriöitä ja tuntohäiriöitä. Nykyään B12-vitamiinin tarpeen tärkeyttä korostetaan myös raskaana oleville ja imettäville sekä laktoosi-intoleranssin, keliakian, stressin ja yksipuolisen ruokavalion yhteydessä sekä runsaan alkoholin käytön ja laihdutuskuurien aikana.

Jalkojen pistely, puutuminen ja hajamielisyys voivat olla oireita B12-vitamiinin puutoksesta

B12-vitamiinin pitkäaikainen puutos voi aiheuttaa jopa polyneuropatiaa jota kutsutaan myös nimellä monihermosairaus. Se on ääreishermoston sairaus, jonka aiheuttaa jokin hermoja vaurioittava tekijä. Yleisimmät syyt ovat sokeritauti, alkoholi, kilpirauhassairaudet, munuaisten vajaatoiminta ja vitamiinipuutokset.  Ensimmäiset oireet ovat yleensä alaraajoissa mm. pistelyä, puutumista, tunnottomuutta ja särkyä, jonka jälkeen moni tuntee myös voimakasta lihasheikkoutta.

Varsinkin iäkkäillä henkilöillä ja alkoholisteilla B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa henkisen toiminnan häiriöitä mm. harhoja ja jopa hallusinaatioita. Oireet voivat myös muistuttaa alkavaa muistisairautta, mutta puutoksesta kärsivillä persoonallisuus ja kyky huolehtia itsestään ja omista asioista ovat säilyneet paremmin. Oireet voivat kuitenkin olla päivästä toiseen erilaisia.

Kirurgian erikoislääkäri Kaarlo Jaakkola, Suomen ravitsemushoitojen uranuurtaja on maininnut kirjassaan ”Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla”, että muistihäiriöistä kärsivillä seerumin B12-vitamiinipitoisuus pitäisi aina määrittää, koska vähäinenkin puutos voi aiheuttaa pahenevia muistihäiriöitä ja depressiota sekä myös pahentaa muista syistä johtuvan dementian oireita. Ravitsemustieteessä on korostettu, että B12-vitamiinin puutos tulee diagnosoida ja hoitaa välittömästi, sillä oireiden korjaantuminen riippuu puutostilojen kestosta.

Mistä saada B12-vitamiinia?

B12-vitamiinia ei ole juurikaan kasvikunnan tuotteissa, mutta poikkeuksena voi mainita hiivan, hapankaalin ja jotkut levävalmisteet mm. spiruliinan. Näistä aineista riittävä saanti voi olla kuitenkin varsin vaikeaa ja lisäksi imeytyminen voi olla erittäin vähäistä. Ei välttämättä riitä, että syö muutaman lusikallisen hapankaalia päivässä. Myös hiivaa sisältävät valmisteet aiheuttavat monille suolisto-ongelmia. Spiruliina ym. levät voivat taas olla monille liian eksoottinen ruoka-aine jokapäiväiseen ruokapöytään.

Parhaita B12-vitamiinin lähteitä ovat maksa, munuainen, kala ja liha sekä maitovalmisteet. Näidenkin ruoka-aineiden runsas käyttö ei välttämättä takaa, että B12-vitamiinipitoisuus elimistössä olisi riittävä. Moni on myös vähentänyt pakosta tai omasta halustaan meijerituotteiden sekä runsaan lihan käyttöä.

B12-vitamiinin tarve korostuu myös tietyissä erikoistilanteissa. Näitä ovat mm. laktoosi-intoleranssi, keliakia, raskaus, imetys, sairaus- ja toipilasaika, stressi, kova fyysinen rasitus, yksipuolinen ravinto, pitkäaikainen paasto, dieetti ja laihdutuskuurit, ehkäisypillerien käyttö, runsas alkoholinkäyttö ja epäsäännölliset elämäntavat. Nykyään varsinkin lisääntyneet ruoka-aineyliherkkyydet ja suoliston tulehdustilat voivat aiheuttaa B12-vitamiinin heikentynyttä imeytymistä.

Uusi vahva nestemäinen B12-vitamiinivalmiste 

Terveyskaupoista löytyy monia hyviä ravintolisiä B12-vitamiinin puutokseen tai sen ennaltaehkäisyyn sekä riskiryhmiin kuuluville. On tabletteja, suihkeita ja uutteita. Nestemäisten valmisteiden tiedetään imeytyvän suun limakalvoilta tabletteja paremmin. Uusin tulokas on Biomedin B12-tipat, jotka sisältävät suuren määrän (2000 mikrogrammaa) syanokobalamiinia / 1 ml päivä-annoksessa. Tuote on hinta-laatusuhteeltaan erittäin edullinen ja miellyttävä käyttää. Raikas mansikanmakuinen neste sisältää 50 päivän annoksen.

Tuote on saatavilla Luontaistuntija-myymälöistä ja verkkokaupasta.

Lehden muita artikkeleita

Ikipirteä Pirkko Mannola, 75
Näyttelijä painaa äärirajoilla Pirkko Mannola näyttää suorastaan uskomattoman pirteältä, vaikka valitteleekin...
Lue
Life Extension -tuotteita Luontaistuntijalta
Life Extensionin tuotteet ovat jo pitkään olleet erityisesti ravitsemusalan ammattilaisten ja muutoin terveystietoisten...
Lue
Superlaatua hyvinvointimme tueksi
Rasvaliukoiset, hyvin imeytyvät A- ja D-vitamiinit A- ja D-vitamiinit ovat rasvaliukoisia vitamiineja ja imeytymisen...
Lue