B-vitamiineilla voidaan hillitä stressiä ja uupumusta

Mieliala, stressi ja ahdistus liittyvät toisiinsa, mutta eivät kuitenkaan ole sama asia. Jokainen ihminen kokee stressiä jossain elämänsä vaiheessa, eikä se välttämättä ole aina huono asia. Hyvä stressitaso voi motivoida meitä olemaan tarkkaavaisempia. Stressistä tulee ongelma, kun siitä tulee jatkuvaa ja se alkaa vaikuttaa negatiivisesti mielialaamme, ihmissuhteisiin ja elämänlaatuun. Pitkäaikainen stressi johtaa usein ahdistukseen, masennukseen ja uupumiseen.

Euroopan elintarviketurvallisuus¿virasto EFSA on hyväksynyt B-ryhmän vitamiineille useita terveysväittämiä liittyen hermoston toimintaan, energia-aineenvaihduntaan, uupumukseen, väsymykseen ja psykologisiin toimintoihin. EFSA on käynyt kaikki B-vitamiineille hyväksytyt terveysväittämät huolellisesti läpi, joten kuluttajat voivat luottaa niihin.

 

Stressin ja uupumuksen kannalta tärkeät B-vitamiinit

On tärkeä saada päivittäin riittävästi kaikkia B-vitamiineja elimistön toimintoja varten. B12-vitamiini on elintärkeä elimistön neurologisissa ja kognitiivisissa toiminnoissa. Se vähentää uupumusta, väsymystä ja ylläpitää hermoston normaalia toimintaa. Foolihappo (B9-vitamiini) tehostaa B12-vitamiinin edullisia vaikutuksia hermostoon ja psyykeen. B6-vitamiinia tarvitaan normaalin energia-aineenvaihdunnan ylläpitämiseksi. Se on välttämätön hermoston välittäjäaineiden, kuten serotoniinin ja dopamiinin valmistuksessa. Nämä välittäjäaineet vaikuttavat mielialaa tasapainottavasti ja mahdollistavat mielihyvän tuntemuksen.

Pantoteenihappo (B5-vitamiini) säätelee tehokkaasti stressiä, koska se vaikuttaa lisämunuaisten toimintaan yhdessä foolihapon ja C-vitamiinin kanssa. Lisämunuaisissa valmistetaan kortisolia ja adrenaliinia, joka ovat tärkeitä stressihormoneja. Nikotiiniamidia (B3-vitamiini) tarvitaan mielihyvähormoni serotoniinin tuotantoon. B3-vitamiinin vaje voi aiheuttaa ahdistusta ja levottomuutta. Tiamiini (B1-vitamiini) on tärkeä ääreishermoston toiminnalle ja hermoston sekä lihaksiston yhteistoiminnalle.

 

Milloin B-vitamiineista voi olla puutosta?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uusimman tutkimuksen mukaan vain 30 % naisista ja 15 % miehistä saavuttaa edes viittä ravitsemussuositusta yhdeksästä. Erityisen huonosti syömme kasviksia, marjoja ja hedelmiä, jotka ovat tärkeitä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä. Ei siis ihme, että B-vitamiineista voi joissain tilanteissa tulla puutosta. B-vitamiinien puutos voi syntyä myös, jos ruoansulatus ei toimi optimaalisesti esimerkiksi perinnöllisistä syistä, lääkityksistä, stressistä tai korkeasta iästä johtuen.

 

B-vitamiinivalmisteissa on eroja

Solgar käyttää pääasiallisesti mikrobiviljelmistä eristettyjä luontaisperäisiä B-vitamiineja, jotka on muokattu hyvin säilyvään suolamuotoon. Tässä muodossa valmistetut vitamiinit elimistö pystyy käyttämään hyväksi erittäin tehokkaasti. Kaikkia elimistölle välttämättömiä B-ryhmän vitamiineja sisältävä Solgar® B-Complex ”50” on yksi Solgarin myydyimmistä ja suosituimmista B-vitamiinivalmisteista eri puolilla maailmaa.

Tuotetta on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Marraskuun tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 28.10.–24.11.2016 tai niin kauan kuin tuotteita riittää....
Lue
Tuoreita terveysuutisia maailmalta
Lääketieteen Nobelin sai japanilainen solubiologi solun kierrätysmekanismin selvittämisestä (autofagia = solut...
Lue
Kollageenishotti ja hiusten tehoravinne kuuluvat jokaiseen aamuun
Käytän päivittäin ravintolisiä täydentämään ruokavaliotani, jotta saan kaikki tarvitsemani ravintoaineet iholle ja...
Lue