Aurinko ja valoisuus hellivät meitä jälleen

aurinko
aurinkovoide
karoteeni
D-vitamiini
omega-3
E-vitamini

Meitä suomalaisia on siunattu neljällä eri vuodenajalla. Siirrymme sujuvasti vuodenajasta toiseen sopeutuen sään vaihteluihin ja toivottavasti myös pitäen tätä vaihtelevuutta rikkautenamme. Jokaisessa vuodenajassa on jotain ainutlaatuista, mutta kesään on usein ladattu paljon odotuksia. Elinvoimainen vihreä ympäröi meitä luonnossa, aurinko lämmittää kehoa ja mieltä, kylvemme virkistävässä valoisuudessa, nautimme kotimaisista marjoista sekä kasviksista ja ihon suojaus auringolta tulee ajankohtaiseksi.
 

Ulkoista suojaa

Sillä, mitä iholle laitamme on vaikutusta hyvinvointiimme, sillä osa voiteiden sisältämistä aineista imeytyy ihon läpi elimistöön. Jotkut kosmetiikan sisältämät aineet voivat kertyä elimistöön ja ne voivat vaikuttaa haitallisesti esimerkiksi hormonitoimintaan.

Markkinoilla on paljon erilaisia aurinkosuojavoiteita perustuen joko kemialliseen tai fysikaaliseen suojaan tai näiden kahden yhdistelmään.  Luonnonkosmetiikassa aurinkosuojavoiteiden sisältämät ns. mineraalifiltterit, kuten titaanidioksidi, heijastavat auringon säteet pois iholta. Mineraalifiltterit eivät imeydy ihoon ja toimivat siis fysikaalisena suojana.

Aurinkosuojavoiteissa käytettävän titaanidioksidin partikkelikoko vaihtelee ja siihen on yhdistetty sellainenkin termi kuin nanopartikkeli. Mitä suurempi partikkelikoko, sitä valkoisemmaksi voide jättää ihon pinnan. Mitä pienempi partikkelikoko (ja tässä päästään aiheeseen nanopartikkelit), sitä helpommin voide levittyy ja sitä ei juurikaan erota iholla.

Nanopartikkeleiden terveysvaikutuksista ei ole vielä riittävästi tietoa. Onkin erittäin hyvä asia, että nanomuotoiset ainesosat pitää nykyään ilmoittaa pakkauksessa. Fysikaalisen suojan antavan aurinkosuojavoiteen ainesosista saattaakin siis löytyä sanat Titanium Dioxide (nano).

Suosin itse sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, jonka parista valitsen myös fysikaalisen suojan antavan aurinkosuojavoiteen, joka ei sisällä nanopartikkeleita. Luonnonkosmetiikan valikoimissa on nykyään sellaisiakin aurinkosuojavoiteita, joiden käytön myötä ei näytä kalkkilaivan kapteenilta ainakaan voiteen vuoksi.

Matalaa suojaa antavat iholle levitettynä luonnollisetkin öljyt, kuten esimerkiksi oliivi- ja kookosöljy, mutta varsinaisiksi aurinkosuojavoiteiksi näistä ei ole. Luonnollisinta suojaa on viettää aikaa varjossa kaikkein polttavimpaan aikaan päivästä ja suojata ihoa vaatteilla.

Muistakaamme kuitenkin se, että auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta ihollamme muodostuu tärkeää D-vitamiinia. Aurinkosuojavoiteet, joiden suojakerroin on yli 8 estävät vitamiinin muodostumisen lähes kokonaan.
 

Syötävää suojaa

Karotenoidit ovat kasvien sisältämiä rasvaliukoisia punaisia, oransseja ja keltaisia väriaineita. Tunnettuja karotenoideja ovat esimerkiksi porkkanan beetakaroteeni ja tomaatin lykopeeni. Karotenoideja löytyy myös vihreistä kasviksista, kuten esimerkiksi lehtikaalista. Syömällä karotenoidipitoisia kasviksia saadaan kasvoille kaunis ja terve väri. Runsas karotenoidien määrä antaa lisäksi hieman lisäaikaa auringossa oleiluun eli ne ehkäisevät palamiselta.

Vihreää teetä juomalla voi hankkia lisäsuojaa, sillä vihreän teen sisältämät polyfenolit suojaavat ihoa auringon ultraviolettisäteilyn haitoilta. Sama vaikutus on rasvaisen kalan omega-3-rasvahapoilla, joten sisäinenkin rasvaus on ajankohtaista.

Mantelit, pähkinät, siemenet ja avokado ovat lisäys luonnollisten rasvojen lähteisiin. Nämä ruoka-aineet vaikuttavat positiivisesti myös ihon kosteustasapainoon ja sisältävät mm. E-vitamiinia, joka suojaa ihoa auringon haitoilta ja erityisesti yhdistettynä C-vitamiinipitoisiin kasviksiin ja marjoihin.

Aurinkokaudella hyödyllisiä ravintolisiä ovat

  • erilaiset karotenoideja sisältävät tuotteet. Eräs karotenoidi on mikrolevistä saatava astaksantiini. Karotenoideja löytyy myös erilaisista vihertuotteista, kuten ravintorikkaasta spirulinasta
  • erilaiset rasvahappovalmisteet, kuten kalaöljy, jättihelokkiöljy, mustaherukansiemenöljy
  • Pycnogenol® eli rannikkomännyn kuoriuute suojaa ihoa palamiselta
  • voi olla, että tarvitset D-vitamiiniakin.

Nautitaan auringosta sopivasti. Huolehditaan sekä sisäisestä että ulkoisesta suojauksesta ja käytetään sellaisia tuotteita iholla, jotka eivät sisällä elimistöämme turhaan kuormittavia ainesosia. Toivotan sinulle ihanaa, rentouttavaa ja nautinnollista kesää.