Astman ja muiden keväisten allergiaoireiden helpottaminen

Keväälläkin kannattaa vahvistaa vastustuskykyä, jotta voitaisiin ennaltaehkäistä hengitystieinfektiot sekä vähentää mahdollisia siitepölyoireita. Etenkin astmaatikoilla saattavat oireet pahentua siitepölyaikana. Hengitystiesairauksien taustalla piilee matala-asteinen tulehdus ja hapetusstressi. Ihmisen antioksidanttijärjestelmä korjaa limakalvoja luonnostaan, jos siihen on riittävästi rakennusaineita.

Ylähengitysteitä ovat nenä ja sen sivuontelot, suu, kieli, nielu, kurkunkansi, kurkunpää ja äänihuulet. Alahengitysteitä ovat henkitorvi sekä pääkeuhkoputket ja niistä haarautuvat pienemmät keuhkoputket. Suuontelo, nenänielu ja kurkku ovat yksi suuri ruumiinontelo, jossa arvioidaan asuvan ainakin 500 eri pieneliötä, kuten bakteereja ja viruksia. Hengitysilmassa olevat pienhiukkaset ja ruoan mukana tulevat vieraat kemialliset aineet vahingoittavat ja osaltaan voivat ylläpitää limakalvon tulehdustiloja.

Haitalliset mikrobit kuten virukset, bakteerit, sienet, ja niihin kuuluvat homeet sekä loiset voivat aiheuttaa infektioita etenkin, jos elimistön vastustuskyky on heikentynyt hapetusstressitekijöiden ja ravitsemushäiriöiden vuoksi. Hengitystie­infektiot ovat maailman yleisimpiä infektioita. Hengitysteiden yleisiä sairauksia ovat nenänielun limaisuus, flunssa, influenssa, nuha, poskiontelotulehdus, kurkkutulehdukset, nielurisatulehdus, yskä, keuhkoputkentulehdus, keuhkokuume, allerginen nuha ja astma. Astmaan liittyy yleisesti siitepölyallergioita, mistä johtuen kevät on runsasoireista aikaa. Jos kyseessä on ns. kausiluontoinen astma, oireilu tapahtuu siitepölykausina tai flunssan iskiessä. 
 

Tärkeät suoliston bakteerit

Useimmilla astmapotilailla oireita antavat, ei pelkästään hengitystiet, vaan myös ruuan­sulatuskanava. Suolistossa on moni­oireinen ja mutkikas bakteereiden ja muiden mikrobien ekosysteemi, joka aiheuttaa sairauksia suolistossa, mutta vaikuttaa rinnakkain selkeästi myös hengitysteihin. Suun mikrobeja on tunnistettu vain murto­osa, ehkä noin 1000 erilaista pieneliötä. Niistä suurin osa pääsee leviämään myös hengitysteihin.

Suoliston mikrobit ovat puolustusjärjestelmän perusta. Aikuisen ihmisen ruoansulatuskanavan mikrobit säätelevät immuunipuolustuksen kehittymistä ja toimintaa. Sitä kautta ne voivat ehkäistä myös hengityselinsairauksien kehittymistä. Suoliston hyvinvointia voidaan tukea ihmisperäisillä probioottivalmisteilla, jotka lisäävät elimistön vastustuskykyä vahvistavien maitohappobakteerien tuotantoa. Probiooteilla on suuri merkitys mm. infektioiden ehkäisyssä.
 

Rohdosvalmisteet helpottavat hengitysteiden oireita

Useat kasvirohdokset, kuten salvia ja minttu, auttavat hengitystieoireisiin, kun niitä käytetään höyryhengityksessä tai teenä. Myös suun kautta nautittavat rohdosvalmisteet voivat helpottaa oireita. Monia yrttejä sisältävien mikstuurojen haihtuvat öljyt vapautuvat tehokkaasti silloin, kun mikstuura-annosta pidetään suussa muutama minuutti. Samalla haihtuvat öljyt vapautuvat ja vaikuttavat selvästi paitsi nenä­ontelossa ja nenän sivuontelossa, myös kurkussa, äänihuulissa, henkitorvessa ja keuhkoputkissa. Lakritsikasvin ja kihokin yskänärsytystä lieventävä vaikutus on lähes yhtä välitön kuin yskänlääkkeissä, joissa monesti käytettävillä kodeiinilla ja etyylimorfiinilla voi olla ikäviä sivuvaikutuksia.
 

***

Tässä artikkelissa on otteita lääkäri Kaarlo Jaakkolan kirjasta ”Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla”

Kaarlo Jaakkola on kirurgian erikoislääkäri ja kliinisen antioksidanttihoidon uranuurtaja koko maailmassa. Hän on hoitanut tuhansia potilaita yli 35 vuoden aikana. Hoitomenetelmien tueksi tohtori Jaakkola on ollut kehittämässä ravitsemustilaa selvittäviä tutkimusmenetelmiä yhdessä Helsingin yliopiston tutkijoiden kanssa. Hän on myös kirjoittanut useita alan kirjoja.
 

Tule asiantuntevaan Luontaistuntija-myymälään!

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 2.5.–31.5.2018 tai niin kauan kuin tuotteita...
Lue
Aivosi tarvitsevat rasvaa
Yhä nuoremmilla esiintyy hermoston häiriöistä kertovia merkkejä kuten kohtuutonta väsymystä, uupumusta,...
Lue
Muistatko vielä, miltä kostea ja kimmoisa iho tuntuu?
Puhdas+ New Skin on uusi ihonhoitosarja, joka korjaa ja uudistaa ihoa. Se sopii hyvin myös herkän ihon hoitoon. Tuote...
Lue