Asiaa aineenvaihdunnasta

Aterian sisältämien ravintoaineiden pilkkoutuminen, imeytyminen ja kulkeutuminen eri kudoksiin kestää yleensä 3–4 tuntia.

Aineenvaihdunnalla tarkoitetaan kudoksissa jatkuvasti tapahtuvien kemiallisten reaktioiden kokonaisuutta, johon kuuluu orgaanisten aineiden hajoaminen ja uusien aineiden rakentuminen. Aineenvaihduntaa säätelevät monet aktivaattorit, kuten hivenaineet, vitamiinit, kasvutekijät ja hormonit sekä hermosto.

Aineenvaihdunnan perustana on aineiden vaihtuminen elimistön ja ympäristön välillä hengityksenä, ravinnonottona ja eritteiden poistumisena. Hajottavassa aineenvaihdunnassa vapautuu lämpöä ja energiaa. Energiaa lihastyöhön, elinten toimintaan ja ruumiinlämmön ylläpitoon saadaan kaikista peruselintarvikkeista (valkuaisaineista, hiilihydraateista ja rasvoista).

Elimistön pitää pystyä varastoimaan ylimääräiset ravintoaineet aterioiden yhteydessä ja vapauttamaan energiaa varastoista aterioiden väliaikoina. Ilman tätä energiaravintoaineiden pitoisuus veressä vaihtelisi suuresti. Elimistön energianlähteenä käyttämät ravintoaineet imeytyvät siis suoraan suolistosta vereen tai vapautuvat elimistön omista varastoista. Aineenvaihdunnan säätelyyn osallistuvat seuraavat hormonit: insuliini, glukagoni ja adrenaliini.

Insuliini ja kolesteroli

Insuliinin eritystä säätelee haiman läpi virtaavan veren glukoosipitoisuus. Korkea pitoisuus lisää insuliinin eritystä ja matala estää sitä. Elimistö säätelee insuliinin erittymistä niin, että se lisääntyy aina aterioiden aikana.

Diabeteksessa veren glukoosipitoisuus on suurentunut ja elimistö ei pysty ottamaan kaikkea glukoosia takaisin. Aikuisiän eli tyypin II diabetes ei johdu insuliinintuotannon vajauksesta, kuten tyypin I diabetes vaan siitä, etteivät solut reagoi insuliiniin normaalisti.

Monissa kliinisissä tutkimuksissa on todettu, että jos diabeetikko ottaa lääkehoidon mukana myös biotiinia ja kromipikolinaattia, hänellä on parempi verensokerin kontrolli. Ks. esim. Albarracin, C.A., B.C. Fuqua, et al. ”Chromium picolinate and biotin combination improves glucose metabolism in treated, uncontrolled overweight to obese patients with type-2 diabetes,” Diabetes Metab Res Re, 2008 24 (1):41-51. Tutkimusten mukaan kromipikolinaatilla ja biotiinilla voi olla myönteinen vaikutus myös kolesterolitasoihin.

Microlingual

Pienet, lisä- ja apuaineettomat SuperiorSource:n Microlingual® -tuotteet liukenevat ja imeytyvät välittömästi suun limakalvoilta suoraan verenkiertoon. Tuotteiden koko on saatu mahdollisimman pieneksi juuri siksi, että tuotteessa on ainoastaan vitamiini ja hyvin pieni määrä laktoosia ja akaasiakumia. Ravintolisän liukenemiseen ei tarvita vettä, ja niistä ei jää jälkimakua. Tuotteet eivät sisällä mitään makeutus- tai väriaineita.

Biotiini on vesiliukoinen vitamiini. Se on tärkeä osa entsyymiä, joka hajottaa rasvoja, hiilihydraatteja ja eräitä aminohappoja. SuperiorSource Microlingual® Biotiini -valmisteita löytyy 3 eri vahvuutta: 1000, 5000 ja 10 000 mikrogrammaa. Biotiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.

Kromipikolinaatti on ravintolisä, joka tasoittaa verensokeria. Se on kahden eri tuotteen yhdiste: kromin ja pikolinaatin. Kromi on mineraali ja pikolinaatti aminohappo, joka tehostaa elimistön kykyä käyttää kromia. SuperiorSource Microlingual® Kromipikolinaatti -valmisteita löytyy 2 eri vahvuutta: 200 ja 500 mikrogrammaa. Kromi edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa ja veren glukoositasojen pysymistä normaalina. Kromi myös hillitsee makeanhimoa.

Vaikuta aineenvaihduntaan

  1. Syö monipuolisesti
  2. Pidä säännölliset ruokailuvälit
  3. Liiku riittävästi
  4. Lisää ruokavalioon biotiinia ja kromipikolinaattia.

Tuotteet saatavilla Luontaistuntija-myymälöistä ja verkkokaupasta: biotiini, kromipikolinaatti.
 

Lehden muita artikkeleita

Energiaa elämälle
Kehon energia tuotetaan mitokondrioissa, jotka ovat pieniä pavunmuotoisia rakenteita jokaisen solun sisällä....
Lue
Hyvän olon tehopari – Oxytarm ja Skingain
Nyt neuvomme, miten saat tehostettua Skingainin vaikutusta helposti. Suolen puhdistaminen kannattaa – Kun minulta...
Lue