Arginiinilla monia terveyshyötyjä

Arginiini on aminohappo, jota muodostuu maksassa ja munuaisissa, mutta tuotettu määrä riittää hädin tuskin elimistön tarpeisiin edes normaalissa tilanteessa, puhumattakaan sairastelusta, urheilusta tai stressaavasta elämäntilanteesta.

Arginiinin lähteitä ravinnossa ovat mm. pähkinät, herneet, sipulit, auringonkukansiemenet, liha ja kala. Ravinnosta arginiinia saadaan vaihtelevia määriä, joten ravintolisä onkin tehokas ja varma tapa turvata oma arginiinin saanti. Arginiinilla on neljä perusmekanismia, joiden avulla se voi parantaa elimistön toimintaa.
 

Torjuu maksan rasvoittumista

Ei-alkoholiin liittyvä maksan rasvoittuminen on yleistynyt viime vuosina. Pitkittynyt stressi, kuten ongelmat parisuhteessa tai työssä, lisäävät stressihormoni kortisolin erittymistä. Lisääntynyt kortisolin eritys taas lisää maksan rasvoittumista. Todennäköisin syy on kortisolin aiheuttama oroottihapon ylituotanto maksassa, jonka riittävä määrä arginiinia estäisi. Maksan rasvoittuminen vähentää rasvan ja glukoosin varastoitumista maksaan, jolloin veren sokeri- ja kolesterolitasot nousevat. Kun maksa on jo täynnä rasvaa ja sokeria, se ei enää pysty varastoimaan lisää, jolloin ne jäävät verenkiertoon nostamaan sokeri- ja kolesterolitasoja. Arginiini poistaa rasvaa maksasta ja parantaa kolesteroliarvoja, koska maksa puhdistuttuaan pystyy taas vastaanottamaan LDL-partikkeleita. Arginiini voi alentaa myös kohonneita veren triglyseriditasoja.
 

Alentaa verenpainetta

Arginiinin puute voi aiheuttaa verenpaineen nousua. Arginiini on typpioksidin esiaste, joka laajentaa verisuonia. Typpioksidi voi myös korjata verisuonen epiteelin vaurioita. Arginiini laskee verenpainetta tehokkaammin, mikäli maksa on vasta lievästi rasvoittunut. Maksan rasvoittuminen aiheuttaa hiljaista tulehdusta, joka aiheuttaa arginiinin muuttumista inaktiiviseen muotoon asymmetriseksi dimetyyliarginiiniksi (ADMA), joka mm. estää arginiinin pääsyn verisuonen sisäpinnan soluihin, jossa siitä muodostuisi verisuonia laajentavaa typpioksidia.

Arginiini on hyödyllinen ravintolisä jokaiselle, mutta erityisesti urheilijoille, ikääntyville, sairasteleville ja stressaantuneille.
 

Tehostaa vastustuskykyä

Arginiini aktivoi elimistön immuunipuolustuksen tappajasoluja, jotka suojaavat meitä bakteerien ja virusten hyökkäyksiltä. Mm. pitkään jatkunut stressi ja raskas liikunta heikentävät immuunivastettamme ja altistavat meitä sairauksille. Molemmat myös kuluttavat arginiinivarastojamme. Arginiinilisän onkin havaittu estävän urheilijoilla ns. ylikunnon kehittymisen. Ylikuntoon ajautuneella urheilijalla mitokondrioiden, solun energialaitosten, määrä on laskenut.
 

Tasapainoa hermoston toimintaan

Stressaavassa tilanteessa hermoston sympaattinen osa pääsee vallalle ja kiihdyttää hengitystä, lisää sydämen sykettä ja nostaa verenpainetta. Normaalisti parasympaattinen hermosto rauhoittaa tilanteen, mutta arginiinin puute lamauttaa sen toimintaa ja edistää entisestään verenpaineen nousua. Arginiini tasapainottaa parasympaattisen hermoston toimintaa, jolloin stressaava tilanne ei jää niin helposti päälle. Sydän ei lyö tarpeettoman lujaa, hengitys tasoittuu ja verisuonet aukeavat. Riittävä arginiinin saanti ja liikunta yhdessä lisäävät mitokondrioiden määrää ja vähentävät tehokkaasti stressin haitallisia vaikutuksia.

Arginiinin monipuoliset terveysvaikutukset ovat alkaneet selvitä tutkijoille vasta viime vuosien aikana. Arginiinin tuottama typpioksidi vaikuttaa positiivisesti sydämen toimintaan sekä verenkiertoon, myös heikkoon ääreisverenkiertoon. Typpioksidi mm. estää verihiutaleiden tarttumista verisuonten seinämiin. Alentunut typpioksidin tuotanto on monien tilojen taustalla. Useat sairaudet, tulehdustaudit ja sisäelinrasva alentavat arginiinivarastoja. Myös stressi kuluttaa arginiinia, mikä taas aiheuttaa maksan rasvoittumista ja edelleen insuliiniresistenssiä. Liikunta ei tunnu hyvältä, koska mitokondrioita ei ole riittävästi. Kierteen voi kuitenkin katkaista nauttimalla arginiinia ravintolisänä.

 

Lähde: Terveyttä arginiinista ja liikunnasta, Jyrki ja Hannele Penttinen (2015).
 

Kysy lisää asiantuntevasta Luontaistuntija-myymälästä!

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 1.–30.11.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Vuoden 2018 parhaat terveystuotteet
  Vuoden 2018 Terveystuote NivelActive NivelActive tarjoaa markkinoiden nopeimman ja eettisesti vahvan...
Lue
Mistä energiaa arkeen?
Totesin ubikinonin voimaannuttavan vaikutuksen taannoin itse, kun takanani oli kaksi melkein peräjälkeen sairastettua...
Lue