Arginiini vaikuttaa sydämen sykevaihteluun

Arginiini on aminohappo, joka toimii elimistössä typpioksidin (NO) esiasteena. Typpioksidi on sydän- ja verenkiertoelimistön välittäjäaine, jolla on useita tehtäviä elimistössä.

Kyseessä on kaasumainen molekyyli, joka hajoaa nopeasti ja sitä onkin tuotettava jatkuvasti ja lähellä sen vaikutuspaikkoja. Sen tuotannossa välttämätöntä typpioksidisyntetaasi-entsyymiä on löydetty lihasten lisäksi niin aivoista, sydämestä kuin muistakin sisäelimistä. Rasvaliukoisena se pääsee helposti solukalvojen läpi vaikutuspaikkaansa.

Sydämen sykevaihtelua pidetään hyvänä sydänterveyden mittarina. Laaja sykevaihtelu antaa elimistölle mahdollisuuden sopeutua eri tilanteisiin. Pieni sykevaihtelu taas viittaa stressiin tai muuten heikentyneeseen terveydentilaan. Sykevaihtelu onkin hyvä mittari stressitason arvioimiseen.

Arginiinista muodostuva neuraalinen typpioksidi vaikuttaa keskushermostossa ja pystyy vaimentamaan stressitilanteissa liiallista sympaattisen hermoston aktivaatiota. Stressi ja kortisolin lisääntynyt tuotanto kuluttavat arginiinia. Kun riittävä typpioksin tuotanto on turvattu, stressi ei jää päälle, vaan elimistö pystyy rauhoittumaan parasympaattisen hermoston kautta. Verenpainetta alentava vaikutus voikin välittyä myös tämän hermoston säätelyn kautta.

Typpioksidilla on toki myös suoria vaikutuksia verenkiertoelimistön hyvinvointiin. Se rentouttaa verisuonia ja näin alentaa kohonnutta verenpainetta sekä korjaa verisuonen pinnan vaurioita. Se parantaa verenkiertoa myös kehon ääreisosissa ja ylläpitää seksuaaliterveyttä. Se toimiikin kuin elimistön oma ”nitro”.
 

Kysy lisää lähimmästä AITO hyvän olon kaupasta!

 

Lehden muita artikkeleita

Hyvän olon tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa 2.–31.1.2019 tai niin...
Lue
Aito Rauta – 5 ainutlaatuista ominaisuutta!
  Miksi Aito Rauta?   1. Kliinisillä testeillä todistettu teho Kliinisissä tutkimuksissa on...
Lue
Uusi AITO minä – 3 vinkkiä parempaan palautumiseen ja jaksamiseen
Kehoamme säätelee hermosto, joka jakautuu sympaattiseen ja parasympaattiseen osaan. Ne toimivat kehossa vähän kuin...
Lue